“Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε οι Γκουτέρες θέλουν ένα νέο Crans Montana”

Αναφέρθηκε ότι τόσο ο ΟΗΕ όσο και προσωπικά η στάση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες έδειξε ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδεχτούμε ένα νέο Crans Montana, δηλαδή να πάμε σε συνέδριο για την Κύπρο και να επιστρέψουμε χωρίς αποτελέσματα.

Επισημάνθηκε ότι ο ΟΗΕ ενήργησε με σκοπό να καταλήξει σε κοινή δήλωση πριν από την άτυπη διάσκεψη 5 + 1 προκειμένου να εξαλειφθεί μια νέα αποτυχία στο Κυπριακό. Επισημάνθηκε ότι αυτός είναι ο στόχος της Jane Holl Lute, του προσωρινού ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, η οποία θα έρθει στο νησί σήμερα και θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Ersin Tatar και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Φιλελεύθερος έφτιαξε τον τίτλο με τον τίτλο “Σωσίβιος του ΟΗΕ” … ΟΗΕ: Μια κοινή δήλωση θα γίνει πριν από το πενταμελές συνέδριο για την αποφυγή αποτυχίας “, ο Λούτε αναμένεται να έρθει στο νησί σήμερα, να συναντηθεί με ηγέτες αύριο και να φύγει την Τρίτη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, έγραψε ότι θα προσπαθούσε να συμφωνήσει στο κοινό κείμενο της διάσκεψης, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα απώλειας και αποτυχίας τους στη μετάφραση.

Ότι ο ΟΗΕ φλερτάρει με την πρόοδο μιας στρατηγικής συμφωνίας · Η εφημερίδα δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση συμφώνησε με πολλούς κινδύνους όπως η παραμονή στη στρατηγική συμφωνία και η μη επίτευξη ολοκληρωμένης λύσης και είπε: «Η κοινή δήλωση μπορεί επίσης να θεωρηθεί στρατηγική συμφωνία, αλλά θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι αυτό που θα ανακοινωθεί θα είναι δεσμευτικό για όλους και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν ».

Με βάση αξιόπιστες πηγές, το κείμενο της κοινής δήλωσης θα είναι στο επίπεδο εκείνου που δημοσιεύθηκε στην τριμερή συνάντηση του Akıncı-Anastaiadis-Guterres στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019, και η επιλογή στρατηγικής συμφωνίας, η οποία θα απορριφθεί από τώρα και στο εξής και μπορεί να ονομαστεί ενδιάμεση συμφωνία, βρίσκει έδαφος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Επισημάνθηκε ότι διάφοροι κύκλοι επεσήμαναν ότι τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να επιδείξουν «ευελιξία» σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση παρατηρείται επίσης στις επιστολές που έστειλε ο Guterres στους δύο ηγέτες στην έκθεση, οι οποίες ανέφεραν, “Αν και εξηγείται ότι το υπάρχον σώμα εργασίας πρέπει να γίνεται σεβαστό” και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές “, είναι προφανές ότι επιχειρείται να ανοίξει ένα” παράθυρο “για την επέκταση των διαπραγματεύσεων με νέες ιδέες. αποσύρθηκε. Τονίστηκε ότι οι Βρετανοί εμφανίστηκαν και πάλι με τη μέθοδο της «εποικοδομητικής αβεβαιότητας» σχετικά με το όνομα της λύσης.

Σύμφωνα με τα σχέδια της εφημερίδας, η διεξαγωγή άτυπων εντός των πρώτων 10 ημερών του Φεβρουαρίου και η επίσημη διάσκεψη της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα αποτελέσματα θα συζητηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο.

Αναφέροντας ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει την ΕΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες την παραμονή των εξελίξεων σχετικά με το Κυπριακό και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Ελληνοκύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, ο οποίος σταμάτησε από τη Νότια Κύπρο στο δρόμο του προς την Αφρική, πριν από λίγες ημέρες. Έγραψε ότι είχε συναντηθεί και ότι θα έρθει σε επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τις επόμενες μέρες. Ο Χριστοδουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πορτογάλο ομόλογό του την περασμένη Τετάρτη, θα πραγματοποιήσει επίσης τηλεφωνικές κλήσεις με τους Αμερικανούς και Βρετανούς ομολόγους του αυτή την εβδομάδα.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΚΟΥΤΡΗΣ

Υπενθυμίστηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν έκανε καμία αναφορά στη λύση της ομοσπονδίας στα σχέδια της αποστολής καλής θέλησης και στην ανεπίσημη έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο που διανεμήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το βράδυ της Παρασκευής και διατήρησε την ουδετερότητά της διατηρώντας ίση απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα νέα, ο Γκουτέρες επεσήμανε ότι οι θέσεις του Προέδρου Τατάρ και του Ελληνοκύπριου ηγέτη Αναστασιάδη σχετικά με το μοντέλο λύσης του Κυπριακού είναι διαφορετικές μεταξύ τους, προειδοποιώντας ότι η πραγματική κατάσταση δεν είναι στατική και ότι ο χρόνος αντιτίθεται στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, επισημαίνοντας τις αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές επιστροφής στις διαπραγματεύσεις. έκανε.

Ο Γκουτέρες δεν έκανε καμία αναφορά στη λύση της ομοσπονδίας στο σχέδιο της άτυπης έκθεσης της αποστολής καλής θέλησης, μόνο για να εκφράσει ότι θεωρούσε ότι η λύση του Αναστασιάδη και του Προέδρου Τατάρ ήταν μια ξεπερασμένη επιλογή.

Η έκθεση παραθέτει αποσπάσματα από τη δήλωση του Αναστασιάδη μετά τις συνομιλίες του με τον Τατάρ υπό την αιγίδα της Elisabeth Spehar στις 3 Νοεμβρίου 2020, και επεσήμανε ότι και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν στη δέσμευση του Guterres να επεκτείνει τις δυνατότητες πρόσκλησης άτυπων συνεδριάσεων 5 + 1.

Ο Guterres επεσήμανε ότι η πραγματική κατάσταση που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες δεν είναι στατική και ότι υπάρχουν αμετάκλητες αλλαγές στην πραγματική κατάσταση εάν οι δύο πλευρές δεν επιβεβαιώσουν την επίλυση των διαφορών τους με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Σημειώνοντας ότι η πρωταρχική ευθύνη για τη μοίρα της διαδικασίας βαρύνει τα μέρη, ειδικά τους δύο ηγέτες, ο Guterres επεσήμανε ότι είναι επίσης έτοιμος να υποστηρίξει και ότι η συνάντηση 5 + 1 θα πρέπει να είναι διαφορετική αυτή τη φορά.

Γκουτέρες, περιφραγμένη περιοχή της Τουρκίας Βαρόσα και Ανατολική Μεσόγειος, Ελληνοκύπριοι «επιθετικότητα», αναφέρεται σε δραστηριότητες που απαιτούν προσοχή αποφεύγοντας επίμονα την εφημερίδα, αυτά τα ζητήματα άγγιξαν την Τουρκία «επιθετικότητα» σημαίνει τις «περιφερειακές εντάσεις» και «συνέχιση Μαρά» Έγραψε ότι προτιμούσε τις εκφράσεις των «επόμενων βημάτων» και ανέφερε τις ακόλουθες δηλώσεις του Guterres:

“Εξακολουθώ να τονίζω ότι και οι δύο κοινότητες επωφελούνται από τους φυσικούς πόρους εντός και γύρω από την Κύπρο και ότι (φυσικοί πόροι) παρέχουν ένα ισχυρό κίνητρο για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο κυπριακό πρόβλημα χωρίς καθυστέρηση.”

ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΡΙΒΙΔΑ

Ο Γκουτέρες διατήρησε επίσης την ίση απόσταση και ουδετερότητά του με τα μέρη στο σχέδιο ανεπίσημης έκθεσης, στην οποία πρότεινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για άλλους 6 μήνες. Κάλεσε και τους δύο ηγέτες να συμβάλουν στην προσέγγιση μεταξύ τους ως ουσιαστικό στοιχείο της οικοδόμησης μιας ομάδας υποστηρικτών της ειρήνης και θέτοντας τα θεμέλια για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Στην έκθεση, όπου καλύπτεται ευρέως ο νέος τύπος πανδημίας κοραναϊού, δηλώνεται η δυσαρέσκεια ότι η ευκαιρία πανδημίας δεν χρησιμοποιήθηκε για δικοινοτική συνεργασία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γκουτέρες υιοθέτησε τον τουρκικό λόγο και δήλωσε ότι «η διέλευση από τα οδοφράγματα είναι περιορισμένη».

Στην έκθεσή του, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο Βαρόσα ήταν «ανησυχητικές» και «αντιπροσωπευτικές του συνεχιζόμενου χάσματος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που δεν είναι βιώσιμες» και ότι επανειλημμένα δήλωσε ότι τόσο το πρόσωπο του όσο και οι εκπρόσωποί του καθοδηγούνται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι η θέση για τη Βαρόσα δεν άλλαξε.

Η εφημερίδα έγραψε ότι ο Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην ελεύθερη διέλευση προσωπικού της Ειρηνευτικής Δύναμης από τον Μάρας και τον Ακίρ, “Δεν ανέφερε την τουρκική επίθεση και προκλήσεις στην περιοχή, αλλά έθεσε ευθύνη στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησαν κάποιες παραβιάσεις που καταγράφηκαν από την Ειρηνευτική Δύναμη για να αυξήσουν την ένταση και την ανασφάλεια” υπέβαλε τον ισχυρισμό.

(ΕΤΣΙ)

Source