Ο Έλληνας ηγέτης ανακοίνωσε τις διατριβές της στη Γενεύη

Ο Πρόεδρος Ersin Tatar και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, έδωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, το Κυπριακό για την κυριαρχία της ισότητας με το μήνυμα λύσης δύο κρατών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Νίκος Αναστασιάδης “δεν υπάρχει χώρος για την ίδρυση δύο κρατών, ούτε θέση για κυρίαρχο ισότητα, γιατί απαιτεί την προϋπόθεση ότι η κυριαρχία ήρθε η απάντηση. Ο ελληνικός τύπος ανέφερε αυτές τις δηλώσεις ως “το ανεκπλήρωτο χάσμα μπροστά στη Γενεύη”

Ο Πολίτης, στο άρθρο των ειδήσεών του με τίτλο «Το Κυπριακό Πρόβλημα:« Η ανυπέρβλητη άβυσσος πριν από το 5 + 1 », δήλωσε ότι αυτό που ρωτήθηκε στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης του ΤΔΒΚ από τον Çavuşoğlu ήταν μια αλλαγή στις παραμέτρους του ΟΗΕ και σε δύο πολιτείες λύσεις με κυρίαρχη ισότητα. Έγραψε ότι η απάντηση ερχόταν. Η εφημερίδα επεσήμανε ότι αυτή η εξέλιξη πραγματοποιήθηκε μετά την επίσημη κοινή συνέντευξη τύπου των Τούρκων και Ελλήνων Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Στην έκθεσή του με τίτλο “Αναστασιάδης: Πηγαίνω στο Πενταμελές Συνέδριο με αυτές τις Διατριβές … Τι Είπαν Δύο Κράτη για την Κυρίαρχη Ισότητα και μια Θετική Ψηφοφορία Τουρκοκυπρίων …” Έγραψε ότι ο Αναστασιάδης εξήγησε επίσης τη στάση που θα έπαιρνε στην ανεπίσημη διάσκεψη των 5+ Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

“ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΛΗΨΟΥΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΥΤΑ”

Σύμφωνα με τα νέα, ο Αναστασιάδης είπε, “Θέλουμε να αποτρέψουμε τις απαράδεκτες θέσεις που εξέφρασαν τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας”, δήλωσε ο Αναστασιάδης.

«Δεν υπάρχει χώρος για την ίδρυση δύο κρατών, η κυριαρχική ισότητα δεν έχει θέση, γιατί απαιτεί την προϋπόθεση της κυριαρχίας. Στόχος μας είναι να βρούμε μια λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Θα πάμε στη Γενεύη για να εξελίσσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά πάνω απ ‘όλα και πάνω απ’ όλα. Θα ακολουθήσουμε τις διατριβές που εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη, με στόχο μια λύση που θα λειτουργήσει και δεν θα μετατραπεί σε προστασία της Άγκυρας. “

ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Αναφερόμενος στο ζήτημα των θετικών ψήφων, ο Αναστασιάδης είπε: «Δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ να αποφασίσουμε για την πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την πολιτική ισότητα, όπως εξηγείται στο ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο δεν απαιτεί θετική ψηφοφορία σε όλα τα ψηφίσματα. Δεχόμαστε την καταφατική ψηφοφορία εάν οποιαδήποτε πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών ενδέχεται να μην προστατεύει τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εκεί πρέπει να έχουν δικαιώματα προστασίας και πολιτικής ισότητας, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι υπάρχει μηχανισμός επίλυσης διαφορών », είπε.

“ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑ”

Σχολίασε την ανησυχία «τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό» στο εσωτερικό της Ελλάδας με τις ακόλουθες λέξεις:

“Η Τουρκία έχει κηρυχθεί και συμμερίζομαι τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με την πρόθεση να εφαρμοστεί σταδιακά. Αλλά ας χωρίσουμε ένα πράγμα. Δεν ξέρω τις πολιτικές που θέλετε να παρακολουθήσετε την Τουρκία και είναι κάτι που δεν θέλω να αντιμετωπίσω τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και να δεσμευτώ μαζί σε διαπραγματεύσεις με το έδαφος, δεν δέχομαι τον τίτλο δεν μπορεί να είναι ξεχωριστή διαπραγμάτευση και από ορισμένα μέρη, το Ελληνοκυπριακή πλευρά των θεμάτων αυτών που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης όσον αφορά το να μην ζητάμε να δεχτούμε χωρίς διαπραγμάτευση κάτι άλλο. “

Η Τουρκία, πριν από πολύ καιρό, επιβεβαίωσε ακόμη και την κυριολεκτική διατριβή που είχε συνταχθεί πριν από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον πιο ισχυρό τρόπο. Το μήνυμά μου προς την πολιτική μας ηγεσία είναι ότι πρέπει να λάβουν υπόψη όλα όσα μιλάνε και να εφαρμόσουν μέσω ορισμένων πολιτικών και να εγκαταλείψουν την υπαγόρευση που πρέπει να αποδεχτώ χωρίς διαπραγματεύσεις τις θέσεις που θα γίνουν αποδεκτές ως τετελεσμένες χωρίς να πάρουν τίποτα.

Ο Φιλελεύθερος ανέφερε τα νέα με τον τίτλο “Συνταγή χωρίς κράτη για δύο κράτη … Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θεωρήθηκε ποτέ να κυριαρχήσει … Πριν από την επίσκεψη στη Γενεύη, διευκρινίστηκαν οι θέσεις του”.

Source