Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλεί τη Λιβύη να ακυρώσει τη θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη την Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε “την ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάζονται ως συμφωνίες μεταξύ κρατών, παρόλο που δεν έχουν καμία νομική αξία”.

Ο Μητσοτάκης άνοιξε ξανά την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη κατά την επίσκεψή του και ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει προξενείο στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη λόγω της σύγκρουσης στη Λιβύη, αλλά η Γαλλία και η Μάλτα λένε επίσης ότι θα ανοίξουν ξανά πρεσβείες σύντομα.

Η Ελλάδα αντιτάχθηκε πάντοτε έντονα στη θαλάσσια συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, η οποία υπεγράφη από την πρώην Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Το GNA, το οποίο ήταν διεθνώς αναγνωρισμένο και εδρεύει στην Τρίπολη, ήταν στο παρελθόν σε πόλεμο με μια αντίπαλη μη αναγνωρισμένη διοίκηση που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και συμμάχησε με τον ισχυρό Khalifa Haftar.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν τη θαλάσσια οριοθέτηση

Παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα για να ανοίξει δρόμο για μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του προσωρινού πρωθυπουργού Αμπντουλ Χαμίντ Νμπίμπα, η οποία σχεδιάζει να ενώσει τις δύο αντίπαλες διοικήσεις της Λιβύης σύμφωνα με μια ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι.

Η Ελλάδα έγινε βασικός υποστηρικτής της συμμαχικής κυβέρνησης με έδρα το Χατάρ, μετά την συμφωνία θαλάσσιων συνόρων GNA-Τουρκίας. Η Τουρκία, αντίθετα, έδωσε αποφασιστική υποστήριξη στο GNA στη σύγκρουσή του με το Haftar, σύμφωνα με πληροφορίες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.

Η συμφωνία αναγνωρίζει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας σε μια αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Μεσόγειο – κάτι που αντιτίθεται πάντα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Γαλλία υποστήριξε επίσης την Ελλάδα στη διαφωνία της με την Τουρκία.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να εξερευνήσει την ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο οδήγησε σε δραματική αύξηση των εντάσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μιλώντας στην Τρίπολη, ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι “αυτό το νέο στάδιο στις σχέσεις μας θα μας επιτρέψει να διορθώσουμε και να διαγράψουμε τα λάθη που έγιναν κατά την προηγούμενη φάση”.

Εν τω μεταξύ, ο Ντέμπιχα δήλωσε ότι η Λιβύη “ήταν έτοιμη να συγκροτήσει κοινές επιτροπές με την Ελλάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και να ορίσει την αποκλειστική οικονομική ζώνη για κάθε χώρα μεταξύ Κρήτης και Λιβύης”.

“Τονίζουμε τη σημασία όλων των συμφωνιών που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάλληλες λύσεις, διατηρώντας παράλληλα τα δικαιώματα της Λιβύης, της Ελλάδας και της Τουρκίας”, πρόσθεσε.

Οι εταιρείες συνέβαλαν σε αυτήν την έκθεση.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Κελάδημα και Ίνσταγκραμ για να μείνετε συνδεδεμένοι

Source