Ο Έλληνας FM επισκέπτεται την Αίγυπτο πριν από την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία

ΝΤΟΥΜΠΑΙ: Στις 11 Μαρτίου 2020, λίγους μήνες μετά την πρώτη εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Γουχάν, αναφέρθηκαν κρούσματα μυθιστορήματος από πολλές ηπείρους – σηματοδοτώντας την έναρξη μιας άνευ προηγουμένου έκτακτης ανάγκης για την υγεία και μια απότομη αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες .

Μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να αυξήσει την επιφυλακή του από τη διάδοση τοπικών επιδημιών σε μια πανδημία πανδημίας, οι κυβερνήσεις στην περιοχή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) ανταποκρίθηκαν γρήγορα.

Πραγματοποιήθηκαν υποχρεωτικά πανελλαδικά κλεισίματα, αδειάστηκαν σχολεία και χώροι εργασίας, κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής και παραγγέλθηκαν στα νοικοκυριά να παραμείνουν στο σπίτι. Λίγοι θα μπορούσαν να θυμούνται μια περίοδο τέτοιας αναστάτωσης ή να βλέπουν τους δρόμους τους τόσο άδειους.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το βρετανικό πρακτορείο δημοσκοπήσεων YouGov διαπίστωσαν ότι τον Απρίλιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, περίπου το 75% των ερωτηθέντων σε ολόκληρη τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ αισθάνθηκαν «κάπως» ή «πολύ φοβισμένοι» να προσβληθούν από τον ιό. Αυτός ο φόβος γενικά έχει μειωθεί καθώς η πανδημία έχει επιδεινωθεί.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, οι κυβερνήσεις έδωσαν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων στο ευρύ κοινό για να συμμορφωθούν με τις νέες προσωπικές οδηγίες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Στην ίδια δημοσκόπηση YouGov, το 78% των ερωτηθέντων από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι είχαν βελτιώσει την προσωπική τους υγιεινή (συχνά πλύσιμο των χεριών τους και χρήση απολυμαντικού χεριών), ενώ το 80 τοις εκατό είπε ότι είχαν αποφύγει δημόσιους χώρους και 70 τοις εκατό δήλωσαν ότι είχαν αρχίσει να φορούν μάσκες στο δημόσιο.

Το COVID-19 εξαπλώνεται κυρίως μέσω της επαφής με μολυσμένα άτομα όταν τα αερομεταφερόμενα σωματίδια αποβάλλονται μέσω βήχα και φτάρνισμα. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και μεταφέροντας σωματίδια στα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Ένας Σαουδάραβος αστυνομικός επιθεωρεί την άδεια ενός οδηγού να ταξιδέψει κατά τη διάρκεια του κλειδώματος στο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2020 για να καταπολεμήσει την εξάπλωση του COVID-19. (Φωτογραφία αρχείου SPA)

Ο συνδυασμός των μέτρων κλειδώματος και των πανταχού παρόντων μηνυμάτων δημόσιας υγείας είχε μια βαθιά επίδραση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τρέχοντας τη γκάμα από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται και μελετούν μέχρι το πώς ταξιδεύουν και κοινωνικοποιούνται.

Υπογράμμισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκτεταμένη κοινότητα των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης για την επιτυχή αντιμετώπιση των εστιών.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας, τα δεδομένα του YouGov έδειξαν ότι τα ποσοστά φθοράς μάσκας ήταν υψηλά στο GCC. Περίπου το 80 τοις εκατό των ερωτηθέντων στα ΗΑΕ και το 69 τοις εκατό των Σαουδάραβων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φορούσαν σταθερά μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ομάδες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενες καταστάσεις υγείας, παροτρύνθηκαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τον Αύγουστο του 2020, το 80% των Σαουδάραβων ερωτηθέντων άνω των 45 ετών ανέφεραν ότι είχαν αποφύγει δημόσιους χώρους, ενώ μόλις το 58% των Σαουδάραβων 18-24 ετών δήλωσαν ότι έλαβαν τις ίδιες προφυλάξεις.

Τον ίδιο μήνα στα ΗΑΕ, το 81% των ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών ανέφεραν ότι φορούσαν μάσκα προσώπου στο κοινό, ενώ μόλις το 66% των παιδιών ηλικίας 18-24 ετών δήλωσαν ότι συμμορφώνονται με τον υποχρεωτικό κανόνα μάσκας.

Παρόλο που οι άνδρες και οι γυναίκες είναι εξίσου ευαίσθητοι στον ιό κορωναϊού, ιατρικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα και τελικά να πεθάνουν από την ασθένεια.

Τον Αύγουστο του 2020, τέσσερις στους πέντε Σαουδάραβες ερωτηθέντες άνω των 45 ετών ανέφεραν ότι είχαν αποφύγει δημόσιους χώρους. (Φωτογραφία αρχείου Reuters)

Ωστόσο, παρά τις συμβουλές του ΠΟΥ για το αντίθετο, τα δεδομένα του YouGov διαπίστωσαν ότι οι άντρες κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ είχαν λιγότερες πιθανότητες να βελτιώσουν την προσωπική τους υγιεινή, λιγότερο πιθανό να φορούν μάσκες προσώπου, λιγότερο πιθανό να αποφύγουν πολυσύχναστα μέρη και λιγότερο πιθανό να αποφύγουν να αγγίξουν δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες .

Από την έναρξη της πανδημίας, σχεδόν 142 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως και περισσότερα από 3 εκατομμύρια έχουν πεθάνει. Τα ΗΑΕ έχουν δει περίπου 500.000 περιπτώσεις COVID-19, ενώ το σύνολο της Σαουδικής Αραβίας πλησιάζει το σημάδι των 405.000.

Σε σύγκριση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπου οι κυβερνήσεις αντιδρούσαν πιο αργά στην πανδημία, το ξέσπασμα του ΣΣΚ ήταν σχετικά ήπιο, με πολύ χαμηλότερο ποσοστό θανάτου. Αλλά ακόμη και εδώ, καθώς τα εμβόλια ξεκινούν και οι περιορισμοί μειώνονται σταδιακά, τα πράγματα αισθάνονται πολύ μακριά από το φυσιολογικό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέση Ανατολή, παγκόσμιες στάσεις που διαμορφώθηκαν από την πανδημία κοροναϊών
Η μελέτη βρίσκει αυξανόμενη αποδοχή στη μέση Ανατολή του κορανοϊού «νέο φυσιολογικό»


«Αυτό που συμβαίνει σε εμάς μπορεί να φαίνεται τόσο πολλοί άνθρωποι να είναι εξωγήινοι και αφύσικοι, αλλά οι πληγές δεν είναι καινούργιες για το είδος μας – είναι απλώς νέοι για εμάς», γράφει ο κοινωνικός επιδημιολόγος Δρ. Νικόλαος Χριστάκης στο βιβλίο του «Το βέλος του Απόλλωνα: βαθιά και διαρκής επίδραση του κοραναϊού στον τρόπο που ζούμε ».

Και όπως ακριβώς οι μεγάλες επιδημίες του παρελθόντος, γράφει ο Χριστάκης, η πανδημία COVID-19 θα περάσει τελικά, φέρνοντας μαζί της μια πιο φωτεινή περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι αναζητούν μακροχρόνιες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Ο καθηγητής του Γέιλ προβλέπει ακόμη και ένα δεύτερο «βρυχηθμό της δεκαετίας του ’20» παρόμοιο με τη δεκαετία ευημερίας και πολιτιστικής αναζωογόνησης που ακολούθησε την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918.

Αλλά για να συμβεί αυτό, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ασφαλείς – και να αισθάνονται ασφαλείς. Οι ετήσιοι εμβολιασμοί, οι βελτιωμένες θεραπείες και τα διαβατήρια εμβολίων είναι όλα τα πιθανά εργαλεία για να επανέλθουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες.

Μέχρι τότε, η συμπεριφορά εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο θα συνεχίσει να επηρεάζει αυτούς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επομένως, το να επανέλθουμε στο φυσιολογικό θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την ιατρική επιστήμη, αλλά και από τις ενέργειες της κοινότητας στο σύνολό της.

Χωρίς εκτεταμένη λήψη εμβολίων και μέτρα περιορισμού, ο ιός θα απολαμβάνει ισχυρότερη βάση και μεγαλύτερη πιθανότητα μετάλλαξης, επιτρέποντάς του να γίνει πιο μεταδοτικός και τα συμπτώματά του να είναι πιο σοβαρά.

«Όταν ένας ιός κυκλοφορεί ευρέως σε έναν πληθυσμό και προκαλεί πολλές μολύνσεις, αυξάνεται η πιθανότητα μετάλλαξης του ιού», σύμφωνα με τη σειρά «Που εξήγησε το εμβόλιο» του ΠΟΥ. «Όσο περισσότερες ευκαιρίες πρέπει να εξαπλωθεί ένας ιός, τόσο περισσότερες φορές αναπαράγονται και τόσο περισσότερες ευκαιρίες πρέπει να υποστούν αλλαγές».

ΣΕΑΡΙΘΜΟΙ

83% Σαουδάραβες ερωτηθέντες που πιστεύουν ότι η κατάσταση πανδημίας βελτιώνεται.

14% ερωτηθέντες στα ΗΑΕ που πιστεύουν ότι η κατάσταση πανδημίας επιδεινώνεται.

70% ερωτηθέντες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ που λένε ότι θα συνεχίσουν να αποφεύγουν πολυσύχναστα μέρη.

Πηγή: Δημόσιο μόνιτορ YouGov COVID-19, Μάρτιος 2021

Ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόσληψη είναι η αξιοπιστία των προσφερόμενων εμβολίων.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα ΗΑΕ έγιναν μία από τις πρώτες χώρες που ενέκριναν το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm για επείγουσα χρήση. Τα δεδομένα δημοσκοπήσεων του YouGov στο τέλος αυτού του μήνα διαπίστωσαν ότι μόλις το 56% των ερωτηθέντων στα ΗΑΕ αισθάνθηκαν άνετα να πάρουν το εμβόλιο ή είχαν ήδη κάνει. Στη Σαουδική Αραβία, το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 42 τοις εκατό.

Ένας άνδρας από την Εμιράτη εμβολιάζεται κατά του COVID-19 στο Κέντρο Υγείας al-Barsha του Ντουμπάι στις 24 Δεκεμβρίου 2020. (Φωτογραφία αρχείου AFP)

Από τότε που ξεκίνησε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού στη Σαουδική Αραβία, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 2 εκατομμύρια δόσεις σε 500 κέντρα σε ολόκληρο το Βασίλειο. Στα ΗΑΕ, τα οποία έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού ανά κεφαλή του πληθυσμού στον κόσμο, έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια.

Από τη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2020, η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της νέας καλλιέργειας εμβολίων COVID-19 έχει αυξηθεί. Τα δεδομένα από το YouGov COVID-19 Public Monitor τον Μάρτιο του 2021 έδειξαν αύξηση της προθυμίας για λήψη εμβολίου κατά 20% των ερωτηθέντων στη Σαουδική Αραβία και 26% στα ΗΑΕ.

Τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στα ΗΑΕ (82 τοις εκατό) και στη Σαουδική Αραβία (62 τοις εκατό) δηλώνουν ότι είτε έχουν λάβει εμβόλιο είτε είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα.

Σε άλλα ευρήματα, το 83% των Σαουδάραβων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κατάσταση πανδημίας βελτιώνεται. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύουν ότι η κατάσταση πανδημίας επιδεινώνεται, ενώ το 70% των ερωτηθέντων από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ σκοπεύουν να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη.

Τίποτα από αυτά δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι επιστήμονες έχουν ακόμη πολλά να μάθουν για το COVID-19, τις μεταλλάξεις, τα πρότυπα εξάπλωσής του, τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα και την ικανότητά του να ξεπερνά τα εμβόλια και τις θεραπείες που κάνουν οι γιατροί.

Η φθορά μάσκας, η απολύμανση των χεριών και η κοινωνική απόσταση μπορεί επομένως να είναι απαραίτητες συμπεριφορές για αρκετό καιρό ακόμη.

.Source