Ο Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας στο Ισραήλ θα μιλήσει για έργα αερίου | The Jewish Press – JewishPress.com | Aryeh Savir, Ειδησεογραφικό πρακτορείο Tazpit | 10 Adar 5781 – 21 Φεβρουαρίου 2021

Φωτογραφική πίστωση: Koby Gideon / GPO

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας Tarek El Molla (L). PM Netanyahu, Υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz (R) .. 21 Φεβρουαρίου 2021

Ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, έφτασε στο Ισραήλ την Κυριακή για επίσημη επίσκεψη, την πρώτη από έναν Αιγύπτιο υπουργό στο εβραϊκό κράτος από το 2016, όταν επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry.

Ο El Molla έφτασε για αρκετές ημέρες μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Yuval Steinitz και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέιβεν Ρίβλιν.

«Η Αίγυπτος είναι στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ και χαίρομαι που η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των χωρών και της περιοχής επεκτείνεται», δήλωσε ο Ασκενάζι σε δημοσιογράφους σε παρατηρήσεις πριν από τη συνάντησή του μαζί σε κοινή ενημέρωση με τον Ελ Μόλα. «Η Αίγυπτος μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα με την οποία το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία ειρήνης που οδήγησε σε περαιτέρω συμφωνίες », επεσήμανε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι συμφωνίες ομαλοποίησης και η αλλαγή του περιφερειακού παραδείγματος θα βοηθήσουν επίσης στην επέκταση και την εμβάθυνση της συνεργασίας με άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Ashkenazi, με ένα χαμόγελο προς τον αιγυπτιακό υπουργό. “Ελπίζω ότι η επίσκεψή σας θα ανοίξει την πόρτα για επισκέψεις και συνεργασίες σε άλλους τομείς.”

Ο El Molla έφτασε στο Ισραήλ για να πραγματοποιήσει συνομιλίες σχετικά με το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) το οποίο συνυπέστησε με τον Steinitz πριν από περίπου δύο χρόνια, με στόχο την προώθηση περιφερειακών έργων.

Ο Νετανιάχου δήλωσε στη συνάντηση με τον Ελ Μόλαχ ότι «αυτή είναι μια σημαντική μέρα που συμβολίζει τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ μας για την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα.

«Υπάρχει μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή με τα Abraham Accords. Ξεκίνησε με την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, αλλά τώρα έχει γίνει κάτι που μπορεί να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση όλων των λαών της περιοχής. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για περιφερειακή συνεργασία – την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις άλλες χώρες “, δήλωσε.

«Είμαστε ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Μαζί μπορούμε να ικανοποιήσουμε όχι μόνο τις ανάγκες μας αλλά και τις ανάγκες πολλών άλλων χωρών », πρόσθεσε.

Ο Στάινιτς δήλωσε ότι η επίσκεψη «έχει ιστορική σημασία, καθώς η ίδρυση του Περιφερειακού Φόρουμ για το Αέριο και η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο συμβολίζουν τη σημαντικότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ από τότε που υπογράφηκαν οι ειρηνευτικές συμφωνίες πριν από περίπου 40 χρόνια»

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι μέλη του EMGF.

Περίπου 35 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου βρέθηκαν στα ισραηλινά ύδατα, αξίας περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτές οι κρίσιμες ανακαλύψεις επιτρέπουν στο Ισραήλ να γίνει ανεξάρτητο από την ενέργεια και επίσης έχει μετατρέψει το Ισραήλ σε σημαντικό παράγοντα στη διεθνή αγορά εξαγωγής ενέργειας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να κερδίσει δικαιώματα 17 δισεκατομμυρίων NIS από τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου. Επιπλέον, η εισροή απροσδόκητων κερδών αναμένεται να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια ετησίως έως το 2040.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2019 την εξαγωγή συνολικά 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου από το πεδίο φυσικού αερίου Leviathan και 25 bcm από την Tamar, τα επόμενα 15 χρόνια.

Το αναμενόμενο ποσό του εξαγόμενου φυσικού αερίου εκτιμάται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε ένα ιστορικό γεγονός, το Ισραήλ άρχισε να αντλεί φυσικό αέριο στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτό επιτρέπει επίσης στο Ισραήλ να εξάγει μέρος του φυσικού αερίου του στην Ευρώπη μέσω των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου (LNG) και να προωθήσει το καθεστώς της Αιγύπτου ως περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου.

Το Ισραήλ έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα προμηθεύει φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Source