Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα επιστρέφει … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Sullivan επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, δήλωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

“Νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω απευθείας στους νέους συναδέλφους μου στη διοίκηση Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον για την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας”, δήλωσε ο Joe Sullivan, εκπρόσωπος της Ρεμπέκα Ρος.

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο προέτρεψε έναν διπλωμάτη των ΗΠΑ να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις στη Μόσχα στις 17 Μαρτίου, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο».

Ωστόσο, ο Ake Sullivan διαβεβαίωσε ότι “θα επιστρέψει στη Μόσχα τις επόμενες εβδομάδες πριν από μια πιθανή συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν”.

Η συνάντηση βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη από την περασμένη εβδομάδα, μετά την πρόταση του Τζο Μπάιντεν, στην οποία η Μόσχα είπε ότι ήταν ανοιχτή. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, μια τέτοια σύνοδος κορυφής εξετάζεται σε ουδέτερους λόγους.

Οι εντάσεις είναι υψηλές στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ισχυρισμοί ρωσικής κατασκοπείας από τις ρωσικές αρχές, κατηγορίες για ρωσική κατασκοπεία, συμμετοχή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και μεγάλης κλίμακας επίθεση στον κυβερνοχώρο των ΗΠΑ το 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ένα πρόσθετο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης 10 Ρώσων διπλωμάτων και της απαγόρευσης της αγοράς ρωσικών ομολόγων από τράπεζες των ΗΠΑ.

Η Ρωσία αντέδρασε απελάνοντας δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες, απειλώντας ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκε από την Ουάσιγκτον και απαγορεύοντας στα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν να εισέλθουν στη Ρωσία.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source