Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου ζητά την απελευθέρωση των θεωρήσεων στις συναντήσεις των Βρυξελλών – Έξοδος

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου ζητά την απελευθέρωση των θεωρήσεων στις συναντήσεις των Βρυξελλών

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόζα Οσμάνι, παραμένει στις Βρυξέλλες για διήμερη επίσκεψη, όπου πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με την Ευρωπαία Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, την Όλιβερ Βαρχέλι και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σάσολι.

Βαρέλι είπε είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Osmani.

“Τόνισε τη σημασία του Κοσσυφοπεδίου να συνεχίσει να εφαρμόζει σχετικές με την ΕΕ μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, και να συνεργάζεται στην περιοχή, αντλώντας ταυτόχρονα οφέλη από το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο”, έγραψε ο Βαρχέλι στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Οσμάνι είπε ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ είναι ένας από τους κύριους στόχους της εξωτερικής διπλωματίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η έλλειψη φιλοδοξίας ή δέσμευσης οποιουδήποτε μέρους στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σημαίνει ότι μπορεί να καταστραφεί η υποστήριξη και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πορεία της ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε ο Osmani.

Μια δήλωση που εξέδωσε η Προεδρία αναφέρει ότι ο Οσμάνι επεσήμανε το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο πληροί όλα τα επίσημα κριτήρια για την ελευθέρωση των θεωρήσεων.

Όσο για τον διάλογο με τη Σερβία, ο Οσμάνι είπε ότι η ενοποίηση όλων των πολιτικών φασμάτων στο Κοσσυφοπέδιο είναι απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

“Ζήτησε από την ΕΕ να είναι πιο φωνητική στις σχέσεις με τη Σερβία, προκειμένου αυτή η χώρα να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπεγράφη στις Βρυξέλλες”, αναφέρει η δήλωση.

Ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Σασόλι, ο Οσμάνι επεσήμανε την ανάγκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσει από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο.

Το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008, ενώ τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν την αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη χώρα είναι η Ισπανία, η Σλοβακία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Ελλάδα.

Source