“Ο Αναστασιάδης μου είπε ότι θέλει να λύσει δύο πολιτείες” .veteranos | Εθνικά θέματα

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ισχυρίζεται ότι σε πολλές συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει την προοπτική λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

“Ο πρόεδρος, όταν του είπαμε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, είπε ότι βλέπει μια λύση μεταξύ των δύο κρατών,” διαφωνώ έντονα μαζί του “, δήλωσε ο Voskeberd II.

Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε πλέον αλλάξει γνώμη, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση.

Η δημοσίευση της συνέντευξης προκάλεσε μια πολιτική καταιγίδα στο νησί όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βιάστηκε να ισχυριστεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου δεν κατάλαβε τι είπε. «Αναρωτιέμαι αν επιτράπηκε στην Αυτού Αγιότητα να αντιληφθεί τη θέση μου διαφορετικά από ολόκληρο τον διάλογο», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

“Είναι γεγονός ότι μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Crans Montana τον Ιούλιο του 2017, είχα αρκετές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέλυσα τους λόγους για τα θραύσματα της Διάσκεψης, ως αποτέλεσμα του ισχυρισμού της Τουρκίας για τις ελληνοκυπριακές απαιτήσεις ασφαλείας, καθώς και για τη βιωσιμότητα μιας λύσης βάσει αυτών των ισχυρισμών, η οποία ανέτρεψε αποτελεσματικά την πολιτική ισότητα υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Τουρκία.

Στον διάλογο που ακολούθησε, μετά την ανάλυση των προθέσεων της Τουρκίας, η γενική αντίληψη ήταν ότι δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια λύση δύο κρατών, καθώς εκτός από τη μη αποδοχή ενός τέτοιου καθεστώτος από τον ΟΗΕ, θα υπονομεύσει επίσης την ασφάλεια. του Κυπριακού Ελληνισμού. «Είμαι λυπημένος εάν, μέσω ολόκληρου του διαλόγου, η Αγιότητά του μπορούσε να γίνει αντιληπτή διαφορετικά από τη θέση μου», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Πηγή: iefimerida.gr

Source