Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Κύπρου Λούτετ θα συναντήσει τους ηγέτες των διχασμένων νησιών στη Λευκωσία την Κυριακή

Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Jane Hall Lute το Σάββατο φτάνει στο νησί για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ πριν από μια άτυπη σύνοδο κορυφής με μεσολάβηση του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.

Η συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κύπρου πραγματοποιείται την Κυριακή το πρωί και αυτή με τον Τατάρ 14:30 στο αποσχισμένο βόρειο τμήμα.

Ο Λούτε θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των δύο πλευρών ότι στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο που θα διασφαλίσει την επανάληψη των συνομιλιών επανένωσης.

Η Κύπρος διχάζεται από την εισβολή του 1974 από την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα στο βόρειο τμήμα του νησιού-μέλους της ΕΕ.

Ο Αναστασιάδης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πηγαίνει στην άτυπη διάσκεψη με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να διαπραγματευτεί τι προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις θέσεις της Τουρκίας.

Source