Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Κύπρου Lute θα επισκεφθεί το διηρημένο νησί το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Jane Holl Lute, πρόκειται να επισκεφθεί για άλλη μια φορά το διχασμένο νησί το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις δύο πλευρές, ανέφερε η CNA την Τετάρτη αναφέροντας ενημερωμένες πηγές.

Η επίσκεψή της αποτελεί μέρος των προετοιμασιών με σκοπό την πραγματοποίηση άτυπης συνάντησης 5 + 1 για το Κυπριακό.

Μια πηγή ανέφερε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία της άτυπης συνάντησης.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συγκληθεί η άτυπη συνάντηση και τα μέρη να εκφράσουν τις απόψεις τους επισήμως», ανέφερε επίσης η πηγή, προσθέτοντας ότι ο Λουτέ πιθανότατα θα επισκεφθεί και πάλι την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, οι εκθέσεις του UNSG για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (UNFICYP) και την αποστολή καλών υπηρεσιών του αναμένεται να υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περίπου στις 10 Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πραγματοποιήσει συζήτηση για τις εκθέσεις πιθανότατα την εβδομάδα που αρχίζει στις 25 Ιανουαρίου και ένα ψήφισμα για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP θα τεθεί σε ψηφοφορία πριν από τις 31 Ιανουαρίουαγ.

Εν όψει της υποβολής των εκθέσεων του UNSG στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ειδική Εκπρόσωπός της στην Κύπρο, Elizabeth Spehar, αναμένεται να πραγματοποιήσει ξεχωριστές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Οι συνομιλίες της θα πραγματοποιηθούν είτε αυτοπροσώπως είτε τηλεφωνικώς μετά τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα.

Λόγω της πανδημίας COVID-19, η Spehar δεν σχεδιάζει να πετάξει στη Νέα Υόρκη για τις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί σχετικά με τις εκθέσεις του UNSG που θα έχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Κύπρος χωρίστηκε από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τρίτο της. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε το 2017, στο ελβετικό θέρετρο του Crans Montana, αλλά απέτυχε να αποφέρει αποτελέσματα.

Αποτελούμενο από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από διάφορες χώρες, η UNFICYP έφτασε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 1964 αφού ξέσπασαν διακοινοτικές μάχες.

Η εντολή της δύναμης ανανεώνεται κάθε έξι μήνες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Source