Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ της Κύπρου Lute συνεχίζει τη διαβούλευση με όλα τα μέρη

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Jane Holl Lute την Τετάρτη θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητικών εξουσιών.

Αυτό είπε στον εκπρόσωπο της CNA στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ Στέφαν Ντουτζάριτς.

«Αυτό που μπορούμε να δηλώσουμε σε αυτό το σημείο είναι ότι η κα Lute συναντήθηκε με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες και συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητικών δυνάμεων», είπε επίσης.

Η Κύπρος χωρίζεται από το 1974, όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν το 37% της επικράτειάς της. Οι επανειλημμένοι γύροι ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ απέτυχαν μέχρι στιγμής να αποδώσουν αποτελέσματα.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων, τον Ιούλιο του 2017 στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana, έληξε αδιαμφισβήτητα.

Μετά από συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Λουτέ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσος δήλωσε ότι το μήνυμα που μεταδόθηκε ήταν η ετοιμότητα της Λευκωσίας να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη στο πλαίσιο μιας επιστολής που έστειλε η UNSG στις 26 Οκτωβρίου 2020.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στην έκθεσή του για την αποστολή καλών γραφείων του, ένα ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας έχει διανεμηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι σκοπεύει να προσκαλέσει όλες τις πλευρές σε μια διάσκεψη πέντε συν ένα.

Αυτό έχει ως στόχο να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος «για τη διαπραγμάτευση μιας βιώσιμης, διαρκούς λύσης του Κυπριακού εντός ενός προβλεπόμενου ορίζοντα».

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο σκεπτικισμός σχετικά με τις προοπτικές επιστροφής στις ειρηνευτικές συνομιλίες έχει αυξηθεί και στις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Source