Ο αποκλεισμός στο Κατάρ στον Κόλπο τελειώνει μετά από 3,5 χρόνια

πανό99

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Κουβέιτ Ahmed Nasser Mohammed es-Sabah ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το άνοιγμα χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνόρων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, αποτελούσε το πρώτο σημάδι ότι ο δεσμός που συνέβαινε εδώ και χρόνια στον Κόλπο ξετυλίχθηκε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ότι ο Εμίρ του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ Μπιν Χάμετ Αλ Σάνι θα παρευρεθεί προσωπικά στην 41η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), η οποία θα φιλοξενηθεί σήμερα από τη Σαουδική Αραβία.

ΘΕΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΑΕ, ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

“Βρισκόμαστε την παραμονή μιας ιστορικής συνόδου κορυφής όπου θα αποκαταστήσουμε την ενότητα του Κόλπου. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ανάπτυξη του λαού μας και του κράτους μας”, δήλωσε ο Enver Gargaş, Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), στην ανάρτησή του στο Twitter σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ. χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Ο Gargaş σημείωσε ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο, αλλά πρέπει να εργαστούν σκληρότερα.

Τα ΗΑΕ θα παρευρεθούν επίσης στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Al Ula της Σαουδικής Αραβίας, με όνομα υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των ΗΑΕ, αναφέρθηκε ότι ο Αντιπρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και ο Εμίρ του Ντουμπάι Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum θα παρευρεθούν στη συνάντηση.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ KIK

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων Axios που βασίζεται σε αμερικανικές πηγές, οι υπογραφές για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά την κρίση μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας για 3,5 χρόνια θα υπογραφούν σήμερα.

Αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ μεσολαβούν στη συμφωνία, η οποία περιγράφεται ως “μεγάλο βήμα” για την επίλυση της κρίσης μεταξύ ορισμένων χωρών του Κόλπου και του Κατάρ.

Μιλώντας στον Άξιο, πηγές δήλωσαν ότι τόσο το Κατάρ όσο και η Σαουδική Αραβία βλέπουν αυτή τη συμφωνία ως «χειρονομία» προς την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ και ότι αυτές οι χώρες ετοιμάζονται να ανοίξουν μια καθαρή πλάκα για τη διοίκηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν αναμένεται να άρει το εμπάργκο αέρα, χερσαίας και θαλάσσης που επιβλήθηκε στο Κατάρ από το 2017.

Σε αντάλλαγμα, το Κατάρ θα αποσύρει τις αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον των 3 γειτόνων του στον Κόλπο και τα μέρη θα τερματίσουν τις εκστρατείες τους εναντίον των άλλων στα μέσα ενημέρωσης.

Αναφέρεται ότι το μερίδιο του επικεφαλής συμβούλου και του γαμπρού του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ήταν μεγάλο σε αυτήν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Πως ξεκίνησε η κρίση του κόλπου;

Οι εξελίξεις που οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου ξεκίνησαν μετά το QNA, το QNA, δημοσίευσε δηλώσεις κατά των ΗΠΑ και υποστήριξης για τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Τέμμ Αλ Σάνι, το βράδυ της 23ης Μαΐου 2017.

Η Ντόχα ανακοίνωσε ότι αυτό ήταν έργο των χάκερ που διείσδυσαν το σύστημα του οργανισμού ως αποτέλεσμα της επίθεσης στον κυβερνοχώρο και ότι ο Εμίρ Σέιχ Τάμεμ δεν έκανε τέτοια δήλωση. Ωστόσο, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να εντείνουν τις δημοσιεύσεις τους σύμφωνα με την κριτική του Κατάρ για το θέμα.

Όταν τα ημερολόγια έδειξαν στις 5 Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι τερμάτισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ντόχα το πρωί και έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο Κατάρ. Με το κλείσιμο της μοναδικής χερσαίας πύλης του Κατάρ στον έξω κόσμο από το Ριάντ, ξεκίνησε η μεγαλύτερη διπλωματική κρίση του Κόλπου στην ιστορία.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εμπόδισαν διπλωματικά το Κατάρ με την κατηγορία της «στήριξης τρομοκρατικών ομάδων», ζήτησαν από τους πολίτες τους να φύγουν από το Κατάρ εντός 14 ημερών και οι Κατάρ να εγκαταλείψουν επίσης τη χώρα τους.

Ορισμένες χώρες που ενοχλήθηκαν από τη μαλακή δύναμη που κέρδισε το Κατάρ μετά την Αραβική Άνοιξη ή επωφελήθηκαν από τη «διπλωματία του βιβλίου επιταγών» των χωρών που εφάρμοσαν τον αποκλεισμό, υποστήριξαν επίσης την απόφαση αποκλεισμού κατά του Κατάρ και έκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟ ΑΒΛΟΥΚ

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στον κόσμο ότι γνώριζε την εν λόγω πρωτοβουλία των χωρών που εφαρμόζουν τον αποκλεισμό και ότι υποστήριξε την απόφαση αποκλεισμού, ως συνήθως, μέσω δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο), από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, η οποία διοικείται από την αεροπορική βάση Al-Udeyd, τη μεγαλύτερη κεντρική διοίκηση στη Μέση Ανατολή, που φιλοξενείται από το Κατάρ. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, κάλεσε επίσης τις χώρες που επέβαλαν τον αποκλεισμό για περιορισμό και συμφιλίωση με το Κατάρ.

Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το εμπάργκο που επιβλήθηκε στο Κατάρ κινητοποίησε επίσης την Άγκυρα, η οποία αποδέχεται τη Ντόχα ως «στρατηγικό της εταίρο». Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική διπλωματία με πολλούς ηγέτες, ενώ εξέφρασε ότι “δεν το έκρινε σωστό” για να μπλοκάρει μια αδελφική μουσουλμανική χώρα το Ραμαζάνι.

Από την άλλη πλευρά, περισσότερο από το 75 τοις εκατό της καθημερινής κατανάλωσης τροφίμων οδικώς από τη Σαουδική Αραβία που παρέχει βοήθεια στο Κατάρ, την Τουρκία και το Ιράν έχει αυξηθεί από τα αεροπλάνα φορτίου. Με την έναρξη της κρίσης, οι Κατάριοι συγκεντρώθηκαν στις αγορές και βρήκαν τουρκικά προϊόντα στα ράφια.

Εκτός από την υλικοτεχνική υποστήριξη για την επιτάχυνση της απόφασης για αύξηση της παρουσίας της σε στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, Τουρκία, λίγες ημέρες μετά το εμπάργκο σε 600 ο αριθμός των στρατευμάτων στο Κατάρ που εξέδωσε αποφάσεις που εκδόθηκαν στο Κοινοβούλιο.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ABLUK

Μεταξύ της λίστας των 13 αιτημάτων που υποβλήθηκαν στη Ντόχα από τέσσερις χώρες που είναι μέρη της κρίσης στον Κόλπο, υπήρχαν άρθρα όπως “το κλείσιμο του καναλιού Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, το Κατάρ πληρώνει αποζημίωση σε χώρες που επιβάλλουν αποκλεισμό, το κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης από τη Ντόχα”.

Δηλώνοντας ότι απέρριψαν τα αιτήματα των χωρών που εφαρμόζουν τον αποκλεισμό, η Ντόχα ισχυρίστηκε ότι αυτά τα αιτήματα παραβίαζαν την κυριαρχία τους.

Η υποστήριξη για τον Emir Emir Tamim bin Hamed Al Sani έχει αυξηθεί αισθητά μεταξύ των Κατάριων, οι οποίοι πίστευαν ότι είχαν αδικηθεί από τον αποκλεισμό.

Η KUWEYT συνεχίζει τις προσπάθειές της

Το Κουβέιτ δεν σταμάτησε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης κατά τη διοίκηση του πρώην Εμίρ του Κουβέιτ, του Σαμπάχ αλ-Αχμάντ αλ-Τζαμπίρ αλ-Σαμπά και του Εμίρ Σεΐχ Νεββάφ αλ-Αχμέντ αλ-Τζαμπίρ αλ-Σαμπά, που ανέβηκε στο θρόνο τον Σεπτέμβριο.

Ομοίως, αντανακλάται στον διεθνή τύπο ότι ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, προσπάθησε να επιλύσει την κρίση κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην περιοχή και, ως εκ τούτου, καταγράφηκε το σημαντικό στάδιο.

Οι ειδικοί συμμερίζονται την άποψη ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και μπήκε στην περιοχή με ένα είδος «ανοιχτού ελέγχου», προσπαθεί να αναπτύξει τις περιφερειακές της εταιρικές σχέσεις με την ανησυχία ότι ο χώρος ελιγμών θα περιοριστεί κατά την περίοδο Μπάιντεν, η οποία σύντομα θα μεταφερθεί στο Γραφείο Οβάλ στις ΗΠΑ.

πανό134

Source