Ο αρχηγός άμυνας της Τουρκίας απαιτεί από την Ελλάδα να βγάλει στρατεύματα από νησιά | Ελλάδα, πολιτική

Αν και η Ελλάδα έχει απορρίψει επανειλημμένα το αίτημα, η Τουρκία – αυτή τη φορά μέσω του υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ – επέμεινε και πάλι η Ελλάδα να αποσπάσει στρατεύματα από νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο κοντά στις ακτές της Τουρκίας.

Ο Akar είπε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 στρατιωτικοποιώντας 16 νησιά, επικαλούμενη μια συμφωνία 97 ετών που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και θέλει να ξαναγράψει, ζητώντας την επιστροφή ορισμένων νησιών που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Akar είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση για προβλήματα και ότι έχει μόνο έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων και 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, και τα δύο παραβιάζονται τακτικά από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

Περιέγραψε επίσης τις επισκέψεις κορυφαίων πολιτικών και του στρατού σε αυτά τα νησιά ως «προκλητικές», οι οποίες αυξάνουν την ένταση στην περιοχή χωρίς να αναφέρουν ότι η Τουρκία, αφού αφαιρέσει προσωρινά ένα ενεργειακό ερευνητικό σκάφος και πολεμικά πλοία από το ελληνικό νησί Καστελόριζο σχεδιάζει να τα στείλει στο agan .

Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν μια ειρηνευτική συμφωνία που διευθετούσε τις διάφορες συγκρούσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Συμμαχικών Δυνάμεων, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συμπαθεί τους όρους και τους θέλει να γράφονται σχεδόν έναν αιώνα αργότερα.

Η Ελλάδα είχε ζητήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις επανειλημμένες προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβοσβήνει αφού δεσμεύτηκε να τις εφαρμόσει τον Δεκέμβριο και είπε ότι δεν θα συζητηθούν ούτε μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Αυτό κράτησε την ένταση σε υψηλά επίπεδα και έφερε φόβους ότι μπορεί να υπάρξει σύγκρουση αν και η θερμοκρασία έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών, η Ελλάδα χτίζει μια διεθνή συμμαχία εναντίον της Τουρκίας.

Τον Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας προέτρεψε τον σεβασμό της «αρχής της στάσης και των δικαιωμάτων» της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που όπλων παράνομα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.

Αυτή ήταν μια προφανής αναφορά στη στρατιωτική παρουσία στο Καστελόριζο και σε άλλα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, ανέφερε τότε η δημοκρατική εφημερίδα της Τουρκίας, η Daily Daily.

«Η Τουρκία είναι πάντα υπέρ του διαλόγου σε κάθε πλατφόρμα για δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην περιοχή», πρόσθεσε η δήλωση, αναφερόμενη στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου που η Τουρκία εισέβαλε το 1974.

Η «στάση και οι ενέργειες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνάδουν με τη δέσμευσή της «δικαιοσύνη, δικαιοσύνη και δικαιοσύνη» σε κάθε περιφερειακή και παγκόσμια διαμάχη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Τον Ιανουάριο, ο Akar είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποστρατικοποιήσει 16 ελληνικά νησιά κοντά στις ακτές της Τουρκίας, τα οποία είπε ότι έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς».

Ο οπλισμός 16 από τα 23 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς παραβιάζει συμφωνίες στο Αιγαίο, είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον παραγωγό πυραύλων της Τουρκίας Roketsan, ανέφερε τότε ο Anadolu.

“Περιμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας”, ανέφερε ότι είπε, χωρίς να αναφέρει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ορισμένους διεθνείς νόμους, εκτός εάν τους επικαλούνται συχνά.

.Source