Ο Γάλλος πρέσβης καλωσορίζει την επιστροφή της Ινδίας στην UNSC, υποστηρίζει τη «μόνιμη ένταξη»

Ο Γάλλος πρέσβης στην Ινδία Εμμανουήλ Λενέιν στις 31 Δεκεμβρίου καλωσόρισε την όγδοη θητεία της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) για δύο χρόνια από την 1η Ιανουαρίου 2021. Σε μια δήλωση που γκρεμίστηκε στο Twitter, ο Λένιν όχι μόνο είπε ότι «η Γαλλία καλωσορίζει την Ινδία» αλλά επίσης διαβεβαίωσε ότι η Ινδία θα πάρει «μόνιμη έδρα» στο πρακτορείο. Ο Γάλλος πρέσβης στην Ινδία εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να συνεργαστεί μαζί με την Ινδία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας.

Η UNSC αποτελείται από 15 μέλη με πέντε μόνιμα κράτη ή P-5 που είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσική Ομοσπονδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ, τα υπόλοιπα 10 είναι μη μόνιμα μέλη που εκλέγονται για διετή θητεία από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Μόλις πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Anurag Srivastava μοιράστηκε τις ματιές από το παρελθόν όταν η Ινδία συμμετείχε στα συνέδρια.

Διαβάστε – Η Ινδία θα προωθήσει τις θεμελιώδεις αξίες, θα ενισχύσει την πολυμέρεια στο UNSC: Amb Tirumurti

Διαβάστε – Καθώς η Ινδία επιστρέφει στο UNSC για την 8η θητεία, η MEA μοιράζεται «ματιά από τις προηγούμενες 7 αγώνες»

Ινδία στο UNSC

Η πρώτη θητεία της Ινδίας στην UNSC χρονολογείται από το 1950-51 όταν η Ινδία προήδρευσε για την έγκριση ψηφισμάτων, ζητώντας την παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και βοήθεια προς την Κορέα, ως πρόεδρος της UNSC. Ακολούθησε μια θητεία το 1967-68 όταν η Ινδία συγχρηματοδότησε το Ψήφισμα 238 και επέκτεινε την εντολή της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, η οποία ήταν επίσης το «πρώτο» ψήφισμα της UNSC που συνέταξε η Ινδία. Το έθνος συμμετείχε και πάλι στο συνέδριο το 1972-73 όταν προέτρεψε την είσοδο του Μπανγκλαντές στον ΟΗΕ. Ωστόσο, αυτό το ψήφισμα απέτυχε επειδή ένα μόνιμο μέλος χρησιμοποίησε το βέτο. Στη συνέχεια, το 1977-78, η Ινδία έγινε μια εξέχουσα φωνή για την Αφρική και μίλησε εναντίον του Απαρτχάιντ.

Το 1978, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Atal Bihari Vajpayee μίλησε στην UNSC υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία της Ναμίμπια. Ακολούθησε το 1984-85, η Ινδία ήταν και πάλι «ηγετική φωνή» για την επίλυση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Στην θητεία της Ινδίας 1991-92, τότε ο πρωθυπουργός PV Narasimha Rao συμμετείχε στην πρώτη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μίλησε για τον ρόλο του οργανισμού στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης καθώς και της ασφάλειας.

Η Ινδία ήταν επίσης μέρος του ΟΗΕ το 2011-12 όταν έγινε μια σημαντική φωνή για τις αναπτυσσόμενες χώρες, την ειρηνευτική και την αντιτρομοκρατική Αφρική. Επιπλέον, η MEA σημείωσε επίσης ότι η πρώτη δήλωση για τη Συρία ήταν επίσης κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ινδίας στο UNSC. Τώρα μετά από ένα διάστημα μερικών ετών, το έθνος πρόκειται να επιστρέψει στο συμβούλιο για το 2021-22. Ο εκπρόσωπος του MEA μοιράστηκε τα ορόσημα που πέτυχε η Ινδία στο UNSC σε ένα σύντομο βίντεο που μοιράστηκε στο Twitter.

Διαβάστε – Ο PM Modi καλεί το Βιετνάμ «στρατηγικό και ζωτικό εταίρο», προσβλέπει στη συμμετοχή στο UNSC

Διαβάστε – Η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγουν διμερείς διαβουλεύσεις για θέματα UNSC. Εστίαση στην ενίσχυση των δεσμών

.Source