“Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι τώρα ένα διαφορετικό ζήτημα για την Κύπρο.

Αναπληρωτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Oguzhan HasipogluΑπάντησε στις ερωτήσεις του Levent Kutay στο 50 + 1. Αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, ο Hasipoğlu μοιράστηκε σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με την επιστολή πρόσκλησης που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στα μέρη.

Ο Hasipoğlu δήλωσε ότι στην επιστολή που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «ήθελε μια διαφορετική διαδικασία» για την Κύπρο.

Oguzhan HasipogluΟι τίτλοι από τις εξηγήσεις είναι οι εξής:

“Κώδικες της πρόσκλησης Γκουτέρες … Στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Έρσιν ΤατάρΜια επίσημη επιστολή πρόσκλησης γράφτηκε και εστάλη στη Με τη σειρά του, η ελβετική πόλη της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου προσκάλεσε τη Νότια Κύπρο, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ “προσκαλείται να παραστεί στην άτυπη συνάντηση. Η αιτιολόγηση αυτής της επιστολής πρόσκλησης, με άλλα λόγια, είναι σημαντικός ο σκοπός της συνάντησης. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στις προτάσεις του περιεχομένου της επιστολής, δηλαδή στα μηνύματα που δίνει.

Εξηγεί ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί για να κατανοήσουμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών για εξεύρεση μόνιμης λύσης στο Κυπριακό στο άμεσο μέλλον.

Στο προβλέψιμο μέλλον, ο ΟΗΕ προβαίνει σε δική του περίοδο. Αν και είναι κατανοητό ότι η πρόθεσή του είναι να ολοκληρώσει το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αποφασιστεί στην αρχή των διαπραγματεύσεων εάν θα υπάρξει χρονικό όριο εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα ημερολόγιο.

Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμηθεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υπό το φως των διήμερων συναντήσεων, τα Ηνωμένα Έθνη θα αποφασίσουν και θα δείξουν τι είδους οδικό χάρτη θα υποβάλει.

Μια άλλη σημαντική παράγραφος της επιστολής πρόσκλησης είναι η δήλωση “Αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική”. Είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί αυτή η πρόταση στην επιστολή πρόσκλησης, ειδικά μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου μας και της Ειδικής Απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών κα Lute και του μοντέλου λύσης «δύο κρατών» που παρουσιάστηκε σε αυτές τις συναντήσεις. Κατά την άποψή μας, πράγματι, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν και να συνεχιστούν στο Crans Montana, όχι από εκεί που σταμάτησαν, αλλά βάσει της κυριαρχικής ισότητας, με το ίδιο καθεστώς των μερών. Όταν εξετάζουμε το περιεχόμενο της πρόσκλησης, αυτή η πρόσκληση. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόσκληση για διαπραγμάτευση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας καλεί τα μέρη να παρουσιάσουν τις πραγματικές τους προθέσεις με ανοιχτόμυαλο και ευέλικτο τρόπο. Τα μέρη θα αποκαλύψουν τι θέλουν να συζητήσουν την επόμενη περίοδο. Με άλλα λόγια, τα μέρη καλούνται να ρίξουν τις πέτρες στις φούστες τους.

Θα θυμόμαστε ότι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την ομοσπονδία στο Crans Montana το 2017, η κα Lute διορίστηκε από τον ΟΗΕ ως προσωρινός ειδικός εκπρόσωπος. Ο λόγος για τον διορισμό του ήταν να καθοριστεί εάν τα μέρη είχαν κοινό όραμα στις διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία μετά την κατάρρευση της συνάντησης Crans Montana. Κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου του κ. Akıncı από τον Crans Montana έως τις προεδρικές εκλογές, τα κόμματα δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν το κοινό όραμα στις διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία. Ο κ. Τατάρ κέρδισε τις εκλογές, λέγοντας κυρίαρχη ισότητα, και τώρα ο κόσμος σέβεται αυτό το επίτευγμα και ετοιμάζεται να ακούσει το νέο όραμα και τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα στείλει επιστολή στην οποία θα δηλώνει την πρόθεσή του να αποδεχθεί αυτήν την πρόσκληση την τρέχουσα ημέρα. Ως αποτέλεσμα, ο νότιος γείτονάς μας, ο ΟΗΕ και τρεις άλλες χώρες θα έρθουν στη Γενεύη για να ακούσουν το μοντέλο λύσης των δύο κρατών. Αυτή τη φορά θα είναι πραγματικά διαφορετικό. “

Πηγή: Επισήμανση ραδιοτηλεόρασης (BRT)

.Source