“Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζεται για μια αμφίδρομη διάσκεψη”

Αναφέρθηκε ότι οι διπλωματικές δραστηριότητες συντονίστηκαν αργά αλλά σταθερά υπό το φως της ανεπίσημης διάσκεψης για το Κυπριακό.

Η εφημερίδα Fileletheros, στο άρθρο της με τίτλο “Lute with the Last πρόβα – Ο Γενικός Γραμματέας στέλνει τον ειδικό του σύμβουλο για την προετοιμασία του εδάφους για το κουιντέτο”, ο προσωρινός ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres για την Κύπρο, Jane Holl Lute, έδωσε το βασικό το ανεπίσημο συνέδριο, έγραψε ότι θα το έστελνε στην Κύπρο στο μέλλον για προετοιμασία.

Η εφημερίδα έγραψε ότι η νέα επίσκεψη του Λούτε άνοιξε την πόρτα για συνοπτικές διαπραγματεύσεις στο επόμενο συνέδριο και έδειξε τις προθέσεις του διεθνούς οργανισμού που ήθελε να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που θα επέτρεπε μελλοντικά βήματα σχετικά με το Κυπριακό. Η εφημερίδα δήλωσε επίσης ότι η νέα επίσκεψη του Λουτέ υπολογίστηκε για τις πρώτες δέκα ημέρες του Μαρτίου.

Η εφημερίδα, η οποία έγραψε ότι η ημερομηνία του ανεπίσημου 5ου συνεδρίου αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, επεσήμανε επίσης ότι η ημερομηνία σχετικά με αυτό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί για λόγους γνωστούς μόνο από τον ΟΗΕ.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν για την ημερομηνία και έγραψαν ότι το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου.

Στα ίδια νέα, έγραψε ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση με τη νομική ομάδα που έχει συσταθεί για την προετοιμασία του ανεπίσημου συνεδρίου.

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Haravgi έγραψε στο άρθρο της με τίτλο «Συνεπείς και σαφείς θέσεις στην 5η διάσκεψη», ότι τα κόμματα στην Κύπρο σκοπεύουν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο ανεπίσημο συνέδριο «5 + 1» που θα πραγματοποιηθεί στο τέλη Απριλίου

έμβλημα69

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας στις ειδήσεις, η διάσκεψη δεν θα είναι ανεπίσημη, σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν δημοσίως και θα αφορά την ουσία της λύσης του Κυπριακού.

Η πρόταση του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένες ομοσπονδίες, ο Πρόεδρος Έρσιν θα παρουσιάσει τατάρ στις δύο πολιτείες λύσεις από την εφημερίδα, από αυτήν την πρόταση της Τουρκίας, ενώ οι προτάσεις του Αναστασιάδη θα υποστηριχθούν από την Ελλάδα.

Η εφημερίδα έγραψε ότι η Βρετανία, ο τρίτος εγγυητής, θα υποστηρίξει τη δική της πρόταση, η οποία είναι μεταξύ των δύο προτάσεων, και έγραψε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται για τη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία απόκρισης των Τουρκοκυπρίων για λύση δύο κρατών και μια συνομοσπονδία.

ΤΟ ΠΕΝΤΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ANASTASİADİS

Ο Haravgi και άλλες εφημερίδες ανέφεραν τα τηλεφωνήματα του Έλληνα Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emannuel Macron το Σαββατοκύριακο.

Η εφημερίδα έγραψε ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις του Αναστασιάδη επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό και στην ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη για την Κύπρο.

Η εφημερίδα Alithia κάλυψε τις συνομιλίες του Αναστασιάδη με τον τίτλο “Έντονες επαφές του Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες”.
Η έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 25-26 Μαρτίου στην ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, θα βοηθήσει τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας να είναι μια θετική ατζέντα που έγραψε εκτενώς.

Source