Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Maas πηγαίνει στην Τουρκία

SHABER3.COM

Στη Γερμανία, μια δήλωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, θα επισκεφθεί τη Τουρκία τη Δευτέρα ότι αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας ότι σκοπεύει να ζητήσει συνάντηση με τον ομόλογό του Μεβλούτ Καβούσογλου. Σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η προτεραιότητα στη συνάντηση.

Η Τουρκία έχει κάνει γραπτή δήλωση σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η δήλωση, “Ο υπουργός Εξωτερικών της AFC Heiko Maas θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία στις 18 Ιανουαρίου 2021. Στις συζητήσεις, καθώς και σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως προβλέπονται για την αντιμετώπιση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ,” πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο 61ος γύρος διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, που έληξε το 2016, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η πρόσφατη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται στην αρχή της διαμάχης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Ερντογάν: Η Τουρκία υφίσταται αδικία

Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές χώρες, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με πρεσβευτές στην Άγκυρα, η Τουρκική Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σκοπεύει να γίνει μέλος είχε δώσει το μήνυμα ότι άλλαξε.

Δηλώνοντας ότι ενεργούν με μακροπρόθεσμη προοπτική, ο Ερντογάν τόνισε ότι είναι έτοιμοι να καθορίσουν μια θετική ατζέντα και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την ΕΕ και είπε ότι αναμένουν την ίδια στάση από την Ευρώπη.

Περιγράφοντας τη στάση της ΕΕ ως «στρατηγική τύφλωση», ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πιο συγκεκριμένος δείκτης αυτής της στάσης ήταν οι εξελίξεις στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Ο πρόεδρος πρότεινε επίσης ότι και τα δύο άτομα υπέστησαν αδικία στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί την Αθήνα για την ένταση στη Μεσόγειο, είπε ότι επιθυμούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου για να αναγγείλει μια νέα εποχή που αφήνει πίσω την ένταση.

Ελλάδα και Κύπρος, η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Απέρριψε τις κατηγορίες ότι τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας διεξήγαγαν γεωτρήσεις δείχνουν ότι ανήκε στην Τουρκία.

.Source