Ο Γκουτέρες θα παραστεί επίσης στη συνάντηση της Κύπρου

Ηνωμένα Έθνη (ΒΜ) Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρεςτης Ελβετίας Γενεύη Έχει αναφερθεί ότι θα παρευρεθεί στην άτυπη συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή των εγγυητικών χωρών.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ της Γενεύης Alessandra Vellucci απάντησε στις ερωτήσεις του ανταποκριτή της AA σχετικά με τη συνάντηση που θα διοργανωθεί υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στις 27-29 Απριλίου, στην τακτική εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου.

Ο εκπρόσωπος Vellucc, τα κυπριακά κόμματα και οι εγγυητές εξουσιοδοτούν την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία κατά τη διαδικασία διαπίστευσης για μέλη της συνέντευξης τύπου να ακολουθήσουν την έναρξη που θα συναντηθεί ακόμη, είπε.

Τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι του νέου τύπου επιδημίας κοροναϊού (Kovid-19) αξιολογήθηκαν πριν προσδιοριστεί ποιος και πόσα άτομα μπορούν να διαπιστευθούν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο της Γενεύης των Ηνωμένων Εθνών, ο Vellucci δήλωσε ότι θα κοινοποιήσει τις λεπτομέρειες της διαπίστευσης μέσα σε λίγες μέρες.

Ο Βελλούτσι δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες θα παρευρεθεί επίσης στο συνέδριο σε ανεπίσημη μορφή και είπε: “Θα κάνουμε μια ανακοίνωση σχετικά με τα στοιχεία ταξιδιού (Guterres) σε σύντομο χρονικό διάστημα.” είπε.

“Η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο υποστηρικτής της Ελλάδας απέρριψαν όλες τις προτάσεις λύσης είτε στο δημοψήφισμα είτε στο τραπέζι”

Στη δήλωσή του στις 16 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Çavuşoğlu υπενθύμισε ότι διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για 53 χρόνια στην αναζήτηση λύσης στην Κύπρο, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο υποστηρικτής της Ελλάδας, που δεν ήθελαν να μοιραστούν κάτι με ο Τουρκοκύπριος λαός, απέρριψε όλες τις προτάσεις για λύση είτε σε δημοψήφισμα είτε στο τραπέζι.

Ο Çavuşoğlu, σχετικά με το ζήτημα της άτυπης συνάντησης 5 + 1 που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη της Ελβετίας, δήλωσε ότι, στις συναντήσεις στο Crans Montana στο παρελθόν, η τουρκική πλευρά ενημέρωσε τους συνομιλητές τους ότι “διαπραγματεύθηκαν για την τελευταία ομοσπονδία” .

.Source