Ο Γκουτέρες σεβάστηκε τη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ για τη βούληση στις τελευταίες εκλογές.

Προσκαλώντας τη διοίκηση της χούντας στη Μιανμάρ να τερματίσει τις κατασταλτικές πολιτικές τους, ο Γκουτέρες είπε, “Απελευθέρωση των κρατουμένων. Σταματήστε τη βία. Σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βούληση του λαού στις τελευταίες εκλογές”. είπε.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 12 Φεβρουαρίου να «λάβει απόφαση σχετικά με το εμπάργκο όπλων και την απαγόρευση ταξιδιού στη Μιανμάρ» και εξέφρασε την υποστήριξή του για «δημοκρατία, ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου» από οι λαοί της Μιανμάρ.

Τονίζοντας ότι η δημοκρατία στη Μιανμάρ υπονομεύτηκε από τη «βίαιη δύναμη», ο Γκουτέρες είπε ότι αγνοώντας την αρχή της «λογοδοσίας» υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της «εθνοκάθαρσης», εναντίον μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ροχίνγκια.

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι «η υποκίνηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, του αντι-μουσουλμανισμού, της βίας κατά των μειονοτήτων, της ομοφοβίας, της ξενοφοβίας και της μισογυνίας δεν είναι κάτι καινούργιο» και τόνισε ότι τα εξτρεμιστικά κινήματα είναι το νούμερο ένα απειλή εσωτερικής ασφάλειας σε πολλές χώρες.

Επιπλέον, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι αυτές οι ομάδες μίσους επικροτήθηκαν επίσης από ανθρώπους σε “θέσεις ευθύνης”.

Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την κυβέρνηση την 1η Φεβρουαρίου, αφού πολιτικές ομάδες κοντά της προέβαλαν ισχυρισμούς για απάτη στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2020 και την αυξανόμενη ένταση στη χώρα.

Ο στρατός συνέλαβε πολλούς αξιωματούχους και αρχηγούς του κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών και του de facto αρχηγού της χώρας, Aung San Suu Çii, και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο.

Η διεθνής κοινότητα, ειδικά ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καταδίκασαν το πραξικόπημα · Ήρθε η Τουρκία, μια από τις χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη αντίδραση. Οι ΗΠΑ έθεσαν τις κυρώσεις πίσω στη Μιανμάρ στην ατζέντα τους.

Ενώ οι άνθρωποι ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις απαιτώντας επιστροφή στη δημοκρατία στις 6 Φεβρουαρίου, η αστυνομία μετέβαλε τους διαδηλωτές κατά καιρούς και ο στρατός πήρε μια απόφαση στρατιωτικού νόμου σε ορισμένες πόλεις.

Ενώ η δίκη των κρατουμένων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων στο στρατιωτικό δικαστήριο συνεχίζεται, ο Suu Çii θα κρατηθεί μέχρι την ακρόαση της 1ης Μαρτίου.

.Source