Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης!

Ο διαβήτης είναι ένα πρόβλημα υγείας που αυξάνεται συχνότερα σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Τόσο πολύ που σήμερα αναφέρεται ότι 1 στους 11 ανθρώπους έχει διαβήτη. Ενώ ο αριθμός των διαβητικών ασθενών στον κόσμο ήταν 382 εκατομμύρια το 2013, αναφέρεται ότι αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα 592 εκατομμύρια το 2035, πράγμα που δείχνει αύξηση 55%. Ο διαβήτης, που μπορεί να καταστρέψει όλους τους ιστούς και τα όργανα και να προκαλέσει πολλές ασθένειες, ιδίως καρδιαγγειακές παθήσεις, απειλεί επίσης τα μάτια! Εάν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι η πιο σημαντική βλάβη που προκαλείται από διαβήτη στα μάτια, δεν αντιμετωπίζεται. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια όρασης και ακόμη και τύφλωση. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία δεν εμφανίζει συμπτώματα έως ότου δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα μάτια, προκαλεί σοβαρή απώλεια όρασης στο 10% των διαβητικών των οποίων η διάρκεια του διαβήτη φτάνει τα 15 χρόνια και η τύφλωση σε 2%. Ενώ ο διαβήτης δεν ελέγχεται καλά και δεν τηρεί τη θεραπεία αυξάνει πολύ αυτόν τον κίνδυνο, φέρνει επίσης τη διάρκεια μπροστά. Acıbadem Maslak Hospital Special Eye Diseases Καθ. Δρ. Nur Acar Göçgil, Εφιστώντας την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, «Η έγκαιρη ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας επιτρέπει την έγκαιρη και έγκαιρη εφαρμογή της απαραίτητης θεραπείας. Έτσι, η μόνιμη απώλεια όρασης αποτρέπεται ή μειώνεται σε διαβητικούς ασθενείς. Εάν ακόμη και ασθενείς με αμφιβληστροειδοπάθεια προχωρημένου σταδίου μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία εγκαίρως, το όραμά τους μπορεί να διατηρηθεί 95 τοις εκατό. Επομένως, η ετήσια τακτική εξέταση των ματιών δεν πρέπει ποτέ να παραμεληθεί », λέει.

Η πιο κοινή αιτία τύφλωσης

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια; Ορίζεται ως μια ασθένεια των ματιών που αναπτύσσεται λόγω του διαβήτη και προκαλεί βλάβη και απώλεια όρασης στον ιστό του ματιού που ονομάζεται «αμφιβληστροειδής». Το φως που εισέρχεται στο μάτι γίνεται αντιληπτό από τον αμφιβληστροειδή, ο οποίος αποτελείται από εκατομμύρια νευρικά κύτταρα. Μεταδίδεται στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου μέσω του οπτικού νεύρου. Είναι πολύ σημαντικό για τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς να τρέφονται καλά, να οξυγονώνονται και επομένως να κυκλοφορούν αίμα, όπως και ο εγκέφαλος, για να λειτουργούν καλά. Με τη διακοπή της κυκλοφορίας των λεπτών τριχοειδών που τροφοδοτούν τον αμφιβληστροειδή με την πάροδο του χρόνου, οι λειτουργίες των νευρικών κυττάρων μειώνονται επίσης. Αυτή η εικόνα οδηγεί σε μειωμένη όραση και απώλεια όρασης που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία απώλειας όρασης στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωσης στην ενεργή και παραγωγική ηλικιακή ομάδα μεταξύ των ηλικιών 20-64.

Γλιστράει χωρίς συμπτώματα

“Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια ύπουλη ασθένεια” προειδοποίηση του καθηγητή Δρ. Ο Nur Acar Göçgil συνεχίζει τα λόγια του ως εξής: «Όσο η αμφιβληστροειδοπάθεια δεν επηρεάζει το κίτρινο σημείο (ωχρά κηλίδες), το οποίο είναι το διαυγές οπτικό κέντρο του αμφιβληστροειδούς, η όραση του κέντρου δεν επιδεινώνεται και ο ασθενής δεν παρατηρεί τίποτα. Αν και η αιμορραγία αρχίζει στον αμφιβληστροειδή, δεν παρουσιάζει συμπτώματα και η όραση του ασθενούς δεν μειώνεται. Αυτές οι αιμορραγίες μπορούν να εντοπιστούν μόνο μετά από λεπτομερή εξέταση από οφθαλμίατρο, αφού ο μαθητής του ατόμου διασταλεί με τη σταγόνα. Δρ. Η Nur Acar Göçgil λέει ότι όταν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια επηρεάζει μόνο το κίτρινο σημείο στον κεντρικό αμφιβληστροειδή, προβλήματα όρασης όπως μειωμένη όραση, θολή όραση, καμπύλες ευθείες γραμμές και σπασμένη όραση και ανοιχτόχρωμα χρώματα αναπτύσσονται.

Η εξέταση του αμφιβληστροειδούς κάθε χρόνο είναι απαραίτητη!

Ο πιο σημαντικός τρόπος για την πρόληψη και την καθυστέρηση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. διασφαλίζοντας ότι το σάκχαρο στο αίμα του ασθενούς είναι υπό έλεγχο συνεχίζοντας τακτικά τη φαρμακευτική αγωγή, τη διατροφή και τις ασκήσεις του. Ο δεύτερος σημαντικός κανόνας είναι ότι δεν παραμελεί την τακτική εξέταση των ματιών. Ειδικός για τις παθήσεις των ματιών Καθ. Δρ. Η Nur Acar Göçgil δήλωσε ότι η ανάπτυξη νέας αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να προληφθεί κατά 90% με σαρώσεις του αμφιβληστροειδούς και σωστή θεραπεία. Στον διαβήτη τύπου Ι, ο οποίος είναι πολύ λιγότερο συχνός, η σάρωση του αμφιβληστροειδούς συνιστάται να αρχίζει μετά από 5 χρόνια και να συνεχίζεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Σύμφωνα με τον βαθμό αμφιβληστροειδοπάθειας, ο ειδικός του αμφιβληστροειδούς καθορίζει την περίοδο παρακολούθησης ξεχωριστά ».

Με αυτές τις μεθόδους, η «απώλεια όρασης» μπορεί να αποφευχθεί

Στη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Χρησιμοποιούνται μέθοδοι φωτοπηκτικής λέιζερ Argon, ενδοφθάλμιες ενέσεις φαρμάκων και μέθοδοι υαλορεκτομής. «Με όλες αυτές τις μεθόδους θεραπείας, στόχος μας είναι να απομακρύνουμε την αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή, την εξαφάνιση των νεοεμφανιζόμενων αγγείων που θα αιμορραγούν και να διατηρήσουμε τον αμφιβληστροειδή (ωχρά κηλίδα), το οποίο είναι το πιο σημαντικό κέντρο όρασης, υγιές. Με αυτόν τον τρόπο, η προστασία της όρασης είναι η πρόληψη της απώλειας », δήλωσε ο καθηγητής. Δρ. Η Nur Acar Göçgil συνεχίζει ως εξής: «Όταν οι θεραπείες εφαρμόζονται έγκαιρα και σωστά, ο αμφιβληστροειδής καθίσταται σταθερός όταν ο ασθενής έχει τακτικό έλεγχο του διαβήτη. Έτσι, η ικανότητα του ασθενούς να βλέπει προστατεύεται και αυξάνεται ”

Καθηγητής Δρ. Η Nur Acar Göçgil περιγράφει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ως εξής:

Θεραπεία φωτοπηξίας λέιζερ Argon: Εφαρμόζεται για να σταματήσει πρόσφατα αναπτυχθείσες, μη φυσιολογικές και αιμορραγικές φλέβες ή διαστολή μικρών φλεβών κοντά στο κέντρο. Χρησιμοποιείται φακός που εστιάζει τη δέσμη λέιζερ στον αμφιβληστροειδή. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και η θεραπεία ολοκληρώνεται σε λίγες συνεδρίες.

Ενδοφθάλμια ένεση φαρμάκου: Εφαρμόζεται για τη μείωση του οιδήματος και της πάχυνσης στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, ειδικά στην περιοχή του κίτρινου σημείου και για την αύξηση της όρασης. Αυτή η εφαρμογή, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική, πρέπει να επαναληφθεί μεταξύ 1-4 μηνών ανάλογα με τη φύση του φαρμάκου και συνεχίζεται έως ότου τελειώσει η διαρροή.

Βιτερεκτομή: Είναι μια μέθοδος μικροχειρουργικής που εφαρμόζεται για την απομάκρυνση της αιμορραγίας που γεμίζει το εσωτερικό του βολβού, τις μεμβράνες που τραβούν τον αμφιβληστροειδή και καταπραΰνουν τον αμφιβληστροειδή. Σε αυτήν τη μέθοδο, οι διαδικασίες εκτελούνται στο χώρο του βολβού όπως ακριβώς και σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, αλλά με πολύ λεπτές (0,4 mm) μικροκάναλες.

.Source