Ο διοικητής του Ιράν ορκίζεται «αντίσταση» ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Σολεϊμάν

Η δολοφονία των ΗΠΑ από τον ανώτατο στρατηγό Qassem Soleimani δεν θα αποτρέψει την ιρανική αντίσταση, δήλωσε ένας ανώτερος διοικητής, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται κατά την επέτειο της πρώτης επετείου της απεργίας του drone.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν τον Σολεϊμάν, αρχηγό της Δύναμης Quds των Επαναστατικών Φρουρών, στο Ιράκ, στις 3 Ιανουαρίου 2020. Η Ουάσιγκτον τον κατηγόρησε για κυριαρχία σε επιθέσεις από ιρακινές πολιτοφυλακές εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Λίγες μέρες μετά την αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, το Ιράν αντέδρασε με πυραυλική επίθεση σε μια ιρακινή αεροπορική βάση όπου οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν σταθμευμένες, και οι ιρανικές δυνάμεις σε υψηλή επιφυλακή κατέστρεψαν κατά λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Τεχεράνη.

Ο Esmail Ghaani που διαδέχθηκε τον Soleimani ως επικεφαλής της ελίτ της δύναμης Quds, δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν ήταν ακόμα έτοιμο να ανταποκριθεί.

«Από μέσα στο σπίτι σου, μπορεί να εμφανιστεί κάποιος που θα εκδικηθεί για το έγκλημά σου», είπε σε τηλεοπτική εκδήλωση για την επέτειο στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

«Η αμερικανική αναταραχή δεν θα αποτρέψει τη δύναμη του Quds από το να συνεχίσει το μονοπάτι της αντίστασης», πρόσθεσε.

Δύο βομβιστές B-52 των ΗΠΑ πέταξαν την Μέση Ανατολή την Τετάρτη σε αυτό που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήταν ένα μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν πριν από την πρώτη επέτειο.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι προσπάθησε να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για να επιτεθεί στο Ιράν και είπε ότι η Τεχεράνη θα υπερασπιστεί δυναμικά.

Εκπρόσωποι των περιφερειακών συμμάχων και κινημάτων του Ιράν στο Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και τη Γάζα μίλησαν επίσης στην εκδήλωση επετείου της Παρασκευής.

Source