Ο εμβολιασμός εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, λέει ο Προεδρικός Επίτροπος

Ο εμβολιασμός μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών, καθώς και εκείνων που εγκαταστάθηκαν στα χωριά τους, στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου, θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτού στο CNA.

Περίπου 500 άτομα εμβολιάζονται συνολικά και το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ υψηλό, δήλωσε ο Φωτού. Σημείωσε επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ήδη λάβει δύο τρυπήματα.

Η προσπάθειά μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, είναι ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων, δήλωσε ο Φωτού. «Προς το παρόν, είμαστε προς το τέλος, περιμένουμε να εμβολιάσουμε τους υπόλοιπους ανθρώπους μέχρι την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ο Φωτίου σημείωσε το «συνεχές ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μεταξύ όλων των εγκλωβισμένων, το συντομότερο δυνατό». Αυτό αφορά περίπου 500 εγκλωβισμένους και όσους εγκαταστάθηκαν, τόσο στη χερσόνησο του Καρπά, στο βορειοανατολικό άκρο της Κύπρου, όσο και στα χωριά Μαρωνιτών.

Το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ υψηλό, με λίγους να απομένουν για να πάρουν το τρύπημα, ενώ όσοι είχαν αρχικά κάποιες επιφυλάξεις, επανεξετάζουν και προχωρούν στον εμβολιασμό, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος.

Ο Φωτού ευχαρίστησε τελικά τις δύο νοσοκόμες που συνέβαλαν στην εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στο Ριζοκαρπάσο και στον Κορμακίτη.

Η Κύπρος χωρίστηκε από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τρίτο της.

Η Τουρκία κατέλαβε το 36,2% του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας και εκδίωξε βίαια περίπου 180.000 Ελληνοκύπριους από τα σπίτια τους. Άλλοι 20.000 Ελληνοκύπριοι, που είχαν παραμείνει στις κατεχόμενες περιοχές, αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν τελικά τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στην ασφάλεια των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών. Σήμερα, λίγοι Ελληνοκύπριοι εγκλωβίζονται παραμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Τα τελευταία χρόνια, μερικοί άνθρωποι ενθαρρύνθηκαν να επιστρέψουν στα χωριά τους, στη χερσόνησο του Καρπά και στα Μαρωνιτικά χωριά, μετά από ένα πρόγραμμα κινήτρων.

(CNA)

Source