Ο επικεφαλής αντιπληροφορικής των ΗΠΑ ανησυχεί για την απειλή της Κίνας και της Ρωσίας στην αλυσίδα εφοδιασμού εμβολίων

Από τον Jonathan Landay

Ο επικεφαλής της αντι-μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι ανησυχεί για απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία να διαταράξουν την αλυσίδα εφοδιασμού εμβολίων κορανοϊών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο William Evanina, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε σε ένα διαδικτυακό γεγονός της Washington Post ότι οι αμερικανοί αντίπαλοι προσπαθούσαν να παρέμβουν στην Επιχείρηση Warp Speed, την αμερικανική επιχείρηση που διανέμει τα εμβόλια.

«Οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να διαταράξουν αυτή την αλυσίδα εφοδιασμού», είπε. Ερωτηθείς για ποιους αντιπάλους ανησυχεί ιδιαίτερα, απάντησε: «Θα έλεγα την Κίνα και τη Ρωσία τώρα».

Οι πρεσβείες της Κίνας και της Ρωσίας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό του ισχυρισμού της Evanina. Η Ρωσία και η Κίνα αρνήθηκαν τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι οι χάκερ που συνδέονται με τις δύο κυβερνήσεις προσπάθησαν να κλέψουν δεδομένα από κατασκευαστές εμβολίων.

Οι πολιτείες των ΗΠΑ προσπαθούν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς καθώς οι μολύνσεις και οι θάνατοι αυξάνονται – το COVID-19 έχει προκαλέσει κατά μέσο όρο περίπου 3.200 ζωές σε εθνικό επίπεδο κάθε μέρα την περασμένη εβδομάδα.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από περισσότερους από 10 μήνες, σχεδόν 375.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Evanina είπε ότι το γραφείο του συνεργάστηκε με τον Στρατό των ΗΠΑ και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για να εξασφαλίσει την ασφαλή «μεταφορά» των εμβολίων «από τον τόπο παρασκευής στον εμβολιασμό τελικού χρήστη».

Τα διαθέσιμα εμβόλια γίνονται από την Pfizer και την BioNTech και τη Moderna. Σχεδόν 9 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, λιγότερο από το ένα τρίτο των 25 εκατομμυρίων δόσεων που διανέμονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν πει ότι κανένα κράτος των ΗΠΑ δεν έχει πλησιάσει μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει τις ομοσπονδιακές του χορηγήσεις εμβολίων, μια πολύ πιο αργή από την αναμενόμενη διάθεση που κατηγορείται εν μέρει για άκαμπτους κανόνες που περιορίζουν έντονα ποιος μπορεί να εμβολιαστεί.

Source