Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο διεθνής οργανισμός «δεσμεύεται» για την Κύπρο και το λαό της

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο διεθνής οργανισμός και ο ίδιος προσωπικά είναι «αφοσιωμένοι» στην Κύπρο και στο λαό της.

Και ότι έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να συγκαλέσει σύντομα μια άτυπη συνάντηση 5 + 1 στο διχασμένο νησί, ώστε να ξεκινήσει μια σοβαρή διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Γκουτέρες μίλησε σε επίσημη τελετή στη Νέα Υόρκη κατά την οποία ο νέος μόνιμος εκπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου του παρουσίασε τα διαπιστευτήριά του.

«Η Κύπρος είναι ένα σημαντικό μέρος του ΟΗΕ… Δημιουργούμε τώρα τις προϋποθέσεις για να συγκαλέσουμε σύντομα την άτυπη συνάντηση 5 + 1, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες και μια διαδικασία διαπραγμάτευσης», δήλωσε επίσης ο Γκουτέρες.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη δική του δέσμευση και δέσμευση τόσο στο παρελθόν όταν η Πορτογαλία κατείχε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και τώρα ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Ειδικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Συνέδριο για την Κύπρο στο Crans – Montana το 2017, πρόσθεσε. Οι συνομιλίες απέτυχαν να αποφέρουν αποτελέσματα.

Η Κύπρος έχει χωριστεί από την εισβολή του 1974 από την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα στο αποσχισμένο βόρειο τμήμα.

Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ζητούν την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο ενός διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος, αλλά η τουρκική πλευρά μιλά επανειλημμένα για μια απαράδεκτη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Source