Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λυπάται για το θάνατο του θρυλικού μακρόχρονου αξιωματούχου του ΟΗΕ Μπράιαν Ουρχάρτ – Xinhua

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΕΘΝΕΣ, 3 Ιανουαρίου (Xinhua) – Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την Κυριακή του “βαθιά θλίψη” με το θάνατο του θρυλικού αξιωματούχου του ΟΗΕ Μπράιαν Ουρχάρτ, ο οποίος πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 101 ετών.

“Λυπάμαι βαθιά για το θάνατο του Sir Brian Urquhart, του θρυλικού αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγχαίρω στην οικογένειά του και στους λεγεώνες του θαυμαστές του εντός και εκτός των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε ο αρχηγός του ΟΗΕ σε δήλωση.

“Η αποτύπωση του Sir Brian στα Ηνωμένα Έθνη ήταν τόσο βαθιά όσο και σε οποιονδήποτε στην ιστορία του οργανισμού. Ως ένας από τους πρώτους υπαλλήλους του οργανισμού, έθεσε τα πρότυπα για τη διεθνή δημόσια διοίκηση: αφοσιωμένη και αμερόληπτη. Ως βοηθός του Γενικού Γραμματέα Dag Hammarskjold, βοήθησε στον καθορισμό του πεδίου δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση ένοπλων συγκρούσεων και άλλων παγκόσμιων προκλήσεων. Και ως στενός συνεργάτης του Ralph Bunche, του διάσημου αξιωματούχου του ΟΗΕ και του βραβείου Νόμπελ-Ειρήνης, ο Sir Brian βοήθησε στην ίδρυση και στη συνέχεια διεθνή διατήρηση της ειρήνης σε ευρεία χρήση », πρόσθεσε η δήλωση.

“Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, υπηρετώντας πολλούς από τους προκατόχους μου, ο Sir Brian ήταν στο κέντρο των διαμορφωτικών παγκόσμιων εκδηλώσεων, από το Κονγκό έως τη Μέση Ανατολή. Η συμμετοχή του στις παγκόσμιες υποθέσεις συνεχίστηκε πολύ μετά το τέλος της καριέρας του στα Ηνωμένα Έθνη μέσω εκτεταμένων κειμένων που περιελάμβανε οριστικές βιογραφίες των Hammarskjold και Bunche. Ήταν επίσης μέντορας για το προσωπικό του ΟΗΕ και αμέτρητους νέους καθώς συνέχισαν την καριέρα τους “, ανέφερε η δήλωση.

Η δήλωση σημείωσε ότι στο απομνημονεύμα του, A Life in Peace and War, για τις πρώτες μέρες των Ηνωμένων Εθνών, ο Μπράιαν είπε ότι «Ήμασταν όλοι αισιόδοξοι … που πίστευαν στη δυνατότητα οργάνωσης ενός ειρηνικού και δίκαιου κόσμου».

“Ο Sir Brian Urquhart διατήρησε αυτή την αισιοδοξία σε όλη του τη ζωή, διαμορφώνοντας τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και την ιστορία. Είμαστε ευγνώμονες για τις λαμπρές και ασύγκριτες συνεισφορές του ως ένθερμος υπηρέτης του” εμείς οι λαοί “”, πρόσθεσε η δήλωση.

Ο Urquhart ήταν μέλος του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού που συμμετείχε στη σύσταση των Ηνωμένων Εθνών το 1945, βοηθώντας την Εκτελεστική Επιτροπή της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών στη δημιουργία του διοικητικού πλαισίου του οργανισμού που είχε δημιουργηθεί από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών . Στη συνέχεια έγινε βοηθός του Trygve Lie, του πρώτου γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Urquhart βοήθησε να αντιμετωπίσει τις διοικητικές και διοικητικές προκλήσεις που εμπλέκονται στην εγκατάσταση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Δεν τον άρεσε ιδιαίτερα ο Lie, ο Urquhart μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε μια δευτερεύουσα διοικητική θέση του ΟΗΕ. Όταν ο Dag Hammarskjold έγινε ο δεύτερος γενικός γραμματέας το 1953, ωστόσο, διόρισε τον Urquhart ως έναν από τους κύριους συμβούλους του. Υπηρέτησε πιστά από την πλευρά του Hammarskjold μέχρι το θάνατο του τελευταίου το 1961, τον θαυμάζοντας πολύ, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν τον γνώριζε πολύ καλά σε προσωπικό επίπεδο.

Ως γενικός γραμματέας, οι κύριες λειτουργίες του Urquhart ήταν η κατεύθυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και την Κύπρο και οι διαπραγματεύσεις σε αυτούς τους δύο τομείς. Μεταξύ άλλων, οι συνεισφορές του περιελάμβαναν επίσης εργασίες για τις διαπραγματεύσεις για έναν ειρηνευτικό διακανονισμό της Ναμίμπια, τις διαπραγματεύσεις στο Κασμίρ, τον Λίβανο και τις εργασίες για ειρηνικές χρήσεις για την πυρηνική ενέργεια. Enditem

Source