Ο Ερντογάν Εξαγριωμένος Τουρκοκυπριακός Κανονισμός θα Ρυθμίσει Μαθήματα Κορανίου | Κύπρος, πολιτική

ΑΝΚΑΡΑ – Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την αυτοανακηρυχθείσα τουρκική δημοκρατία στο κατεχόμενο βόρειο τρίτο της Κύπρου να αντιστρέψει μια δικαστική απόφαση που ρυθμίζει τα εκπαιδευτικά μαθήματα, συμπεριλαμβανομένου του Κορανίου.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει πρώτα να μάθει τον κοσμισμό. Η Βόρεια Κύπρος δεν είναι η Γαλλία », είπε, χρησιμοποιώντας το όνομα που κάνει μόνο η Τουρκία για τα κατεχόμενα εδάφη που καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν αναγνωρίζει.

«Πρέπει να εφαρμόσουν τις συνήθειες της Τουρκίας στην πράξη. (Αυτοί) θα πρέπει να διορθώσουν γρήγορα αυτό το λάθος, διαφορετικά τα επόμενα βήματά μας θα είναι διαφορετικά », είπε, το Middle East Eye ανέφερε την αντίδρασή του.

Το δικαστήριο είπε ότι τα εκπαιδευτικά μαθήματα πρέπει να επιβλέπονται και να ελέγχονται από το αυτοανακηρυγμένο υπουργείο Παιδείας και όχι από θρησκευτική επιτροπή, αλλά ο Ερντογάν δεν θέλει περιορισμούς.

Πηγές του δικαστηρίου που δεν κατονομάστηκαν, ανέφερε ο ιστότοπος, δήλωσε στα ΜΜΕ της κατεχόμενης πλευράς ότι η απόφαση δεν απαγορεύει τις διδασκαλίες του Κορανίου και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς, Έρσιν Τατάρ – ο οποίος ακολουθεί πιστά τον Ερντογάν – είπε ότι δεν ισχύει.

“Τα μαθήματα θα συνεχιστούν μετά την οριστικοποίηση των νομικών τροποποιήσεων επί του θέματος”, είπε, η καλυμμένη απειλή του Ερντογάν εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα καθώς διέταξε το δικαστήριο να κάνει την προσφορά του και να ανατρέψει τη δική του απόφαση.

Έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου να μεταφέρει το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους αξιωματούχους σε μια επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Απριλίου. “Δεν θα επιτρέψουμε μέτρα που θα μπορούσαν να διαταράξουν την Κορανική εκπαίδευση των νέων”, πρόσθεσε ο Ερντογάν, ανέφερε ο ιστότοπος.

Δεδομένου ότι ο σκληροπυρηνικός εθνικιστής Τατάρ – υποστηριζόμενος από τον Ερντογάν – κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2020 για την εκδίωξη του μετριοπαθούς Μουσταφά Ακίτσι, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει όλο και πιο κάτω από τον αντίχειρα του Ερντογάν και τα διατάγματα του.

Τα υπέρ-τουρκικά κυβερνητικά μέσα απεικόνισαν επίσης έντονα τον Akinci ως Έλληνα πράκτορα και προδότη, ανέφερε ο ιστότοπος, καθώς αντιτάχθηκε στην επιμονή του Ερντογάν και του Τατάρ να μην επανενώσει το νησί αλλά να αναζητήσει δύο ξεχωριστά κράτη, τα οποία απορρίφθηκαν από τη νόμιμη κυβέρνηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά , μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

.Source