Ο Ερντογάν ζητά ένα σύνταγμα σε όλα τα κόμματα

Πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρόεδρος του κόμματος του ΑΚ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρακολούθησε την ομαδική συνάντηση του κόμματός του στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.

Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του Ερντογάν είναι τα εξής:

“Μοιραζόμαστε το πακέτο μεταρρύθμισης της στέγης που αποτελείται από μια νέα στιγμή, αν η προσφορά μας την περασμένη εβδομάδα. Είχε την ευκαιρία να προετοιμάσει ένα πολιτικό σύνταγμα για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας.

Παρατηρήσαμε τις αλαζονικές προκλήσεις των θεσμών κηδεμονίας στην πρώτη περίοδο της εξουσίας μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τις προσπάθειες προσαρμογής του κοινοβουλίου και τις προσπάθειες πραξικοπήματος.

“ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ”

Ενώ εργαζόμαστε για το σύστημα της προεδρικής κυβέρνησης, είδαμε ότι το συνταγματικό ζήτημα εμφανίζεται πάντα μπροστά μας. Αυτό το είδαμε στη δικαστική μεταρρύθμιση. Διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με επιδιορθώσεις.

Οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές για το λόγο και την προετοιμασία του νέου συντάγματος. Από τη φύση τους, τα συντάγματα πρέπει να πάρουν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Θα διασφαλίσουμε ότι κάθε τμήμα της κοινωνίας βρίσκεται στο έργο ενός νέου συντάγματος. Προτιμούμε όλα τα μέρη να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Θα δημιουργήσουμε ένα κείμενο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας χωρίς βιασύνη. Ας είναι ένα τέτοιο κείμενο που αποτελεί παράδειγμα στη βιβλιογραφία του συνταγματικού δικαίου. Ελπίζω ότι όλοι θα έχουμε την τιμή να φέρουμε ένα νέο σύνταγμα στο έθνος μας.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΙΑΣ

Το μεγαλύτερο καθήκον από αυτή την άποψη θα βαρύνει το Κοινοβούλιο μας, τη Λαϊκή Συμμαχία και την ομάδα του AK Party. Χαιρετίζω τη δήλωση του κ. Bahçeli πριν και χθες. Βλέπουμε ότι εμείς, ως Λαϊκή Συμμαχία, είμαστε σε πλήρη ενότητα κατανόησης.

Ας τα μοιραστούμε με το έθνος μας με μια οραματιστική προοπτική χωρίς να αφήσουμε κανέναν έξω. Ας μιλήσουμε για διαφορετικές απόψεις ξανά και ξανά. Ας παρουσιάσουμε το κείμενο που θα φέρει την πιο περιεκτική χώρα στο έθνος μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ας αντιμετωπίσουμε την 100ή επέτειό μας με ένα νέο πολιτικό σύνταγμα και όχι ένα σύνταγμα πραξικοπήματος Η τελική απόφαση θα είναι φυσικά το έθνος μας.

“Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”

Ενώ οι Δυτικές χώρες αγωνίζονταν να καταπολεμήσουν την επιδημία, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τη μετα-επιδημία. Αναπτύσσουμε νέα προγράμματα υποστήριξης για την επίλυση προβλημάτων. Κινητοποιήσαμε όλα τα μέσα του κράτους έτσι ώστε οι πολίτες μας να μην αισθάνονται χωρίς επίβλεψη.

Η υποστήριξη που παρέχουμε στους πολίτες και τους υπαλλήλους μας μόνο στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας έχει ξεπεράσει τα 51 δισεκατομμύρια λίρες. Έχουμε προσφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια λίρες, άμεσα ή έμμεσα, στην υπηρεσία του έθνους μας. Δόξα στο θησαυροφυλάκιο μας, είναι στη διάθεση των εμπόρων και του έθνους μας. Τι θα λέμε εάν ο κ. Κεμάλ δεν μπορεί να τους ακολουθήσει;

REZMİR ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ CHP

Το παρακολουθήσατε πρόσφατα στις τηλεοράσεις. Παρατήρησα επίσης μια αναφορά ειδήσεων σχετικά με την υετό στη Σμύρνη. Η αδερφή μου, μια γυναίκα έμπορος από τη Σμύρνη, είπε στον πρόεδρο της CHP που επισκέφθηκε τη Σμύρνη, “Η υποδομή έχει εξαντληθεί, πληγώσαμε. Η CHP υπάρχει εδώ και 35 χρόνια. Διορθώστε αυτήν την υποδομή.” Παραπονείται στον πρόεδρο του κόμματος του δήμου, ο οποίος διευθύνει την πόλη του για 35 χρόνια και δεν έχει κατασκευάσει υποδομές.

Ο πρόεδρος της CHP έλεγε ότι ο δήμος του δανείστηκε πιο εύκολα από το Υπουργείο Οικονομικών. Ως δανειολήπτης 2,5 φορές τον δικό του προϋπολογισμό, δεν έχει τέτοιο δικαίωμα δανεισμού. Επί του παρόντος, ο δήμος δεν διαθέτει τέτοια άδεια δανεισμού, καθώς δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει αυτήν τη χρηματοδότηση τη στιγμή που έλαβε την άδεια.

Δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται, δεν είναι δυνατή η χρήση πίστωσης σε αυτήν ή σε αυτήν την τιμή. Η χρηματοδότηση έργων και προϋπολογισμού δεν μπορεί να συγκριθεί μεταξύ τους. Δεν γνωρίζει ότι η χρηματοδότηση που παρέχεται από το Υπουργείο Οικονομικών για χρηματοδότηση υποδομών είναι πιο κατάλληλη από το δάνειο που βρίσκουν, είναι εντελώς αδαής. Ο Kılıçdaroğlu το γνωρίζει καλά. Κανένας δήμος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από το εξωτερικό, εκτός εάν το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών δώσει άδεια. “

.Source