Ο Ερντογάν θέλει να γράψει ένα νέο σύνταγμα προς όφελός τουΤου Τζον Σολωμού |
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:
22 Φεβρουαρίου 2021 12:33 ΕΙΝΑΙ

Λευκωσία [Cyprus]22 Φεβρουαρίου (ANI): Αρκετά απροσδόκητα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο «δημοκρατικό» σύνταγμα που θα αντικαταστήσει το σύνταγμα του 1982 που έθεσαν οι Τούρκοι στρατηγοί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Αλλά τι προκάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος να επιδιώξει την αλλαγή ενός Συντάγματος που έχει ήδη αλλάξει 19 φορές και πιο πρόσφατα το 2017 όταν άλλαξε από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα;
Αυτό εξάλειψε τη θέση του πρωθυπουργού και συγκέντρωσε τις περισσότερες εξουσίες στα χέρια του Προέδρου, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των επικριτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επέκριναν την κίνηση ως «μονομελές καθεστώς».
Στις 10 Φεβρουαρίου, ο Ερντογάν είπε: “Πιστεύω ότι το νέο σύνταγμά μας θα αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση και θα στεφανώσει τους στόχους που έχουμε θέσει για την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας. Το συνταγματικό έργο πρέπει να γίνει μπροστά στον λαό και μέσω της συμμετοχής του όλοι οι εκπρόσωποί τους με διαφανή τρόπο και το κείμενο που προκύπτει πρέπει να παρουσιαστεί στην έγκριση του λαού. “
Με τη δημοτικότητά του να πέφτει, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την προοπτική ήττας για πρώτη φορά από την άνοδο του στην εξουσία το 2002. Όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Λαϊκή Συμμαχία σχηματίστηκε μεταξύ του κόμματος του Ερντογάν AKP και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP) του Ο Devlet Bahceli δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο όταν διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μπαχτσέλι δήλωσε ότι αυτός και το κόμμα του υποστηρίζουν σθεναρά το αίτημα του Ερντογάν για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Μπαχτσέλι πρότεινε να γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα της Τουρκίας, ώστε να απαγορευθεί το Κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), που φέρεται να έχει δεσμούς με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο ορίζεται από την Τουρκία και οι ΗΠΑ ως «τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Amberin Zaman, δημοσιογράφος της Al-Monitor, αναφέρει ότι ο σκοπός για τον οποίο ο Ερντογάν αλλάζει το σύνταγμα “είναι να ξαναγράψει τους κανόνες και πάλι προς όφελός του. Είναι επίσης να αποσπάσει την προσοχή από τη διόγκωση της δυσαρέσκειας για τις υψηλές τιμές, την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας , και ενδημική διαφθορά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, χτυπάει. Η καταστολή συνεχίζει να αυξάνεται. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε περίεργες τρομοκρατικές κατηγορίες. Τα βασανιστήρια υπό κράτηση επιστρέφουν με εκδίκηση. Το 2020, το Freedom House χαρακτήρισε την Τουρκία ως “ελεύθερη” “για πέμπτη χρονιά.”
Καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν ανεπιτυχώς να αψηφήσουν την εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν, θα ήταν πολύ δύσκολο να δούμε πώς δεν θα μπορούσαν να αδράξουν την ευκαιρία της σύνταξης ενός νέου συντάγματος για την επαναφορά του συστήματος της κοινοβουλευτικής κυβέρνησης. Επιπλέον, η αντιπολίτευση πιέζει πρόσφατα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επιστροφή στην κοινοβουλευτική δημοκρατία αφού το προεδρικό σύστημα κτύπησε την οικονομία.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας, δήλωσε ότι η έκκληση του Ερντογάν για ένα νέο σύνταγμα είναι ένδειξη ότι έχει ξεμείνει από πολιτικές επιλογές. “Το κυβερνών σύστημα έχει χρεοκοπήσει δυόμισι χρόνια μετά την υιοθέτηση του προεδρικό σύστημα. Το έθνος και το κράτος έχουν χρεοκοπήσει με αυτό “, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του CHP, Muharrem Erkek. “Είτε διεξαχθούν οι εκλογές νωρίς είτε όπως έχει προγραμματιστεί, θα προτείνουμε μια επιστροφή στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα και, ως εκ τούτου, ένα νέο σύνταγμα” που υπερισχύει των αλλαγών του 2017 “, πρόσθεσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου μελλοντικού κόμματος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα σταθεί με την κυβέρνηση εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να απαλλαγεί από τον Μπαχτσέλι και το κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος και να επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό σύστημα.
Ο Ίδρης Σαχίν, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης «Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου» (κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομίας Ali Babacan) περιγράφει την έκκληση του Ερντογάν για ένα νέο σύνταγμα ως «απολύτως όχι μια ειλικρινή ιδέα» και προσθέτει: «Αυτή είναι μόνο μια προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας έτσι ώστε δεν συζητούνται η οικονομία, η πανδημία, οι ανησυχίες των αγροτών, οι ανησυχίες των εμπόρων και οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων. “
Το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο σε δήλωση για την προτεινόμενη αλλαγή λέει ότι ένα νέο σύνταγμα, σε συνεργασία με τους εθνικιστικούς συμμάχους του Ερντογάν, παρουσιάζει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την πιθανότητα ο Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση για να ενισχύσει περαιτέρω την εξουσία του και καταστολή των αντιπάλων του.
Ο διευθυντής της Τουρκίας στο Ινστιτούτο Think-Tank της Τουρκίας SonerCagaptay είπε ότι η πρόταση σήμαινε την αναγνώριση του Ερντογάν ότι χάνει την υποστήριξη του κοινού και προσθέτει ότι «η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει μειωθεί από τότε που εξαπέλυσε μια σαρωτική καταστολή μετά την επιβίωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016. Συνοδευτικά οικονομικά προβλήματα έχουν διαβρώσει την υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων εργατικής τάξης που αποτελούν μέρος της πολιτικής βάσης του Ερντογάν. “
Ο Berk Esen, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Sabanci της Κωνσταντινούπολης, δίνει τη δική του εξήγηση για το γιατί ο Ερντογάν πρότεινε τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος. Λέει: “Πιασμένος ανάμεσα σε μια οικονομία, μια ολοένα και πιο συνεκτική αντιπολίτευση και τους σκληροπυρηνικούς Αμερικανούς και Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ερντογάν ψάχνει μια διέξοδο. Οι εισφορές μετρητών από το Κατάρ ή η ανταλλαγή νομισμάτων διαπραγματεύονται με την Κίνα σε αντάλλαγμα την τουρκική σιωπή για την κατάσταση Οι Ουιγούροι δεν θα είναι αρκετοί για να συντηρήσουν μια χώρα 85 εκατομμυρίων.

.Source