Ο Ερντογάν καλεί όλα τα κόμματα για ένα νέο σύνταγμα

Ο Πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ομάδα του κόμματος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (Κοινοβούλιο) μίλησε στη συνάντηση.

Εξηγώντας τους στόχους του νέου συντάγματος στην ομιλία του, ο Ερντογάν κάλεσε τα κόμματα και είπε: «Ας προετοιμάσουμε τις προτάσεις μας για το νέο σύνταγμα μαζί και αρχίστε να το συζητάμε εντός του έτους».

“Δεν ήταν δυνατή η εξάλειψη των στρεβλώσεων”

Ο Ερντογάν είπε ότι η ιστορία της Τουρκίας για πρώτη φορά έχει την ευκαιρία να προετοιμάσει ένα πολιτικό σύνταγμα, “το νέο σύνταγμα που θα αντικατοπτρίζει τη δύναμη της εθνικής μας βούλησης, πιστεύω ότι στέφουμε στόχους που έχουμε θέσει για την εκατονταετία της Δημοκρατίας”, είπε.

Ο Ερντογάν εξήγησε γιατί έβαλαν το νέο σύνταγμα στην ατζέντα τους με τις λέξεις “Η παραμόρφωση που διαπερνά το πνεύμα αυτών των συντάξεων, που φιλοξενεί τα πραξικοπήματα που τροφοδοτούν τη φροντίδα και τη γραφειοκρατική ολιγαρχία και περιορίζει το αποτέλεσμα της εθνικής βούλησης, δεν θα μπορούσε να εξαλειφθεί. Ακόμη και οι μακροχρόνιες περίοδοι που διέπουν την υποστήριξη του έθνους μας δεν ήταν αρκετές για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. “

“Η προτίμησή μας είναι να συμμετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα μας στη διαδικασία”

Τονίζοντας ότι τα συντάγματα πρέπει να λάβουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας, ο Ερντογάν είπε, “Προτίμησή μας είναι να συμμετάσχουν όλα αυτά τα πολιτικά κόμματα σε αυτήν τη διαδικασία. Θα κάνουμε μια ειλικρινής προσπάθεια προς το σκοπό αυτό. Ωστόσο, ακόμη και αν ορισμένα πολιτικά κόμματα αποκλειστούμε από τη διαδικασία, είμαστε το νέο συνταγματικό έργο του έθνους. Για αυτό, πρέπει να προετοιμάσουμε ένα συνταγματικό κείμενο πραγματοποιώντας διαβουλεύσεις με όλα τα τμήματα χωρίς βιασύνη », είπε.

“Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να μιλήσουμε για το σύνταγμα”

Υπενθυμίζοντας ότι ξεκίνησαν μια νέα μελέτη για το σύνταγμα στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση στο παρελθόν, ο Ερντογάν είπε, «Κάναμε το πρώτο βήμα με τη συμμετοχή ίσων αριθμών μελών από όλα τα κόμματα. Αυτό το ειλικρινές βήμα διακόπηκε από τη συνεχή κλίση του CHP και τελικά ανατρέποντας το τραπέζι. Έσπασε τη δύναμη της κηδεμονίας, έδωσε το μήνυμα και στους δύο, αλλά υπάρχει μια Τουρκία στη διεθνή σκηνή που έχει επιδείξει τη βούλησή τους να ενεργήσουν ελεύθερα », είπε. “Οι προϋποθέσεις είναι καλές για την ομιλία και τη σύνταξη του νέου συντάγματος”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Εκφράζοντας ότι αντιμετώπισαν ορισμένα προβλήματα στη διαδικασία εναρμόνισης του Προεδρικού Κυβερνητικού Συστήματος, ο Ερντογάν είπε: «Το έχουμε δει στο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο θα μοιραστούμε σύντομα με το κοινό. Σε κάθε βήμα που κάνουμε, έχουμε για άλλη μια φορά αντιμετώπισε το γεγονός ότι το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με εκλεκτικές μεθόδους και διορθώσεις. “

Απομένει λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε επίσης δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό και την ένταση με την Ελλάδα στη συνάντηση της ομάδας.

Δίνοντας έμφαση σε μια «λύση δύο κρατών στην Κύπρο», ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε, «Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε ξανά για τους παλιούς τύπους λύσεων. Έχει τελειώσει τώρα. Το Κυπριακό πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί με μια προσανατολισμένη προς τη λύση κατανόηση με το πνεύμα της νέας εποχής. Το μόνο ζήτημα είναι μια λύση δύο κρατών », είπε.

“Γνωρίστε τα όριά σας” έξοδος προς Μητσοτάκη

Εκφράζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κρατήσει ποτέ τον λόγο του στην Κύπρο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει από εδώ και στο εξής και αντέδρασε στα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο.

αναγνώριση για την επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ξεκίνησε τις συναντήσεις, «Την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε στο Παλάτι Dolmabahce. Η τελευταία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ο Μητσοτάκης αμφισβήτησε τώρα. Αφού το διαβάσετε πρόκληση ας μιλήσουμε για το πώς μαζί σας; συνέχισε τα λόγια του.

Απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, “Θα ξέρετε πρώτα τα όριά σας. Εάν υπάρχει πραγματική αναζήτηση για ειρήνη, μην με προκαλέσετε. Γνωρίστε τα όριά σας”, είπε ο Ερντογάν, “Αυτό που κάνετε στα νησιά είναι προφανές. «Θα υπάρξει υποστήριξη από κάπου · τον εμπιστεύεσαι. Αν το εμπιστεύεσαι, κάνεις λάθος. Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται», είπε.

Source