Ο ηγέτης της Τουρκικής Κύπρου θα συναντήσει απεσταλμένο του ΟΗΕ και θα προωθήσει λύση δύο κρατών

LEFKOŞA – Anadolu Agency

Ο ηγέτης της Τουρκικής Κύπρου θα συναντήσει απεσταλμένο του ΟΗΕ και θα προωθήσει λύση δύο κρατών

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) αναμένεται να επισημάνει μια λύση δύο κρατών κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις Τουρκοκυπριακές προεδρικές πηγές, ο Έρσιν Τατάρ αναμένεται να συναντηθεί με την Τζέιν Χολ Λούτετ στις 11 Ιανουαρίου στις 14:00 τοπική ώρα.

Ο Λούτετ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νίκο Αναστασιάδη το πρωί της Δευτέρας.

Οι συναντήσεις θα προηγηθούν μιας αναμενόμενης άτυπης συνάντησης 5 + 1 για την Κύπρο, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σύντομα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Το νησί της Κύπρου χωρίζεται από το 1974, όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολούθησε βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυητική δύναμη.

Έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία εντός και εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983.

Ο Τατάρ αναμένεται να μεταφέρει σαφή και αποφασιστικά μηνύματα στο Λούτε για τη στάση της τουρκικής πλευράς πριν από μια πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα μπορούσε να ξεκινήσει στο νησί της Μεσογείου, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα εξηγήσει λεπτομερώς το μοντέλο που βασίζεται σε δύο ξεχωριστά κράτη στη βάση κυριαρχικής ισότητας που υποστηρίζει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναμένεται να πει στον απεσταλμένο του ΟΗΕ ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν-Μοντάνα της Ελβετίας και ότι οι συνομιλίες για μια νέα ομοσπονδία δεν είναι αμφισβητήσιμες.

Το συνέδριο Crans-Montana του 2017 που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των εγγυητικών χωρών κατέληξε σε αποτυχία.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Τατάρ θα σημειώσει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν αναπτύξει τη θέση τους για το Κυπριακό σε συντονισμό με την Τουρκία.

Ο Τατάρ θα τονίσει επίσης ότι η έλλειψη λύσης στην Κύπρο έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής καθώς και του νησιού, και η στάση της ελληνικής πλευράς εμποδίζει επίσης τη συνεργασία σε πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα εξηγήσει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βάση την κυριαρχία της ισότητας και την αποδοχή δύο κρατών ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

Πρόσθεσε ότι διαφορετικά, οι διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν κανένα νόημα και ότι μια τέτοια διαδικασία δεν θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τις πηγές.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Τατάρ κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υιοθετήσει μια ανοιχτόμυαλη προσέγγιση στον τύπο της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας δύο κρατών στο νησί.

Έστειλε μια επιστολή σε απάντηση σε μια επιστολή του Γκουτέρρες, δήλωσε η προεδρία σε δήλωση.

Υπό το φως των νέων συνθηκών που επικρατούν στο νησί και την περιοχή, για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη συμφιλίωση, η ΤΔΒΚ στοχεύει στη δημιουργία μιας σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών που βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη με ισότιμο διεθνές καθεστώς, δήλωσε ο Τατάρ στην επιστολή του .

Η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος προσπάθησαν να αποτρέψουν τις προσπάθειες για λύση στο νησί, είπε, τονίζοντας ότι ένα ψήφισμα για συγκεκριμένους λόγους θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και θα ανοίξει το δρόμο για ένα αγκαλιακό όραμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Κάβουσογλου συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο.

“Δηλώνεται στην Jane Holl Lute, # Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ στο #Cyprus, ότι το σχέδιο ομοσπονδίας δεν είναι πλέον βιώσιμο”, δήλωσε ο Cavusoglu στο Twitter.

Είπε ότι η τουρκική πλευρά προωθεί μια διευθέτηση δύο κρατών που βασίζεται στην ίδια κυριαρχία σύμφωνα με τις πραγματικότητες του νησιού.

Πρέπει να επιτευχθεί κοινό έδαφος για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Τουρκική Κύπρος,

.Source