Ο θρυλικός κατάσκοπος George Horse Blake πέθανε. Υπήρχαν δύο φορές … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο πρώην βρετανός διπλός πράκτορας George Orch Blake, ο οποίος ήταν σοβιετικός κατάσκοπος της KGB στη δεκαετία του 1950 και έφυγε στη Μόσχα, πέθανε σε ηλικία 98 ετών.

Σήμερα, ο θρυλικός George Horse Blake δεν υπάρχει πια. “Αγάπησε ειλικρινά τη χώρα μας και θαύμαζε τα επιτεύγματα των ανθρώπων μας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Ιβάνοφ στο Σπούτνικ.

Ο George’s Blake θεωρείται ήρωας για τη Ρωσία, ένας θρυλικός κατάσκοπος του οποίου η δράση αξίζει ένα μυθιστόρημα ή μια ταινία, καθώς ήταν ο κύριος χαρακτήρας και για τις δύο πλευρές.

Ο Young Blake προσλήφθηκε στο βρετανικό ναυτικό και προσλήφθηκε από τον MI6.

Το 1948, ο MI6 τον έστειλε στην Κορέα, του οποίου ο κύριος σκοπός ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες για την κομμουνιστική Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Σοβιετική Άπω Ανατολή.

Το ξέσπασμα του Κορεατικού Πολέμου το 1950 οδήγησε στη φυλάκιση του Μπλακ και άλλων διπλωματών, όπου η ζωή του άλλαξε για πάντα.

Ο Τζορτζ Μπλέικ “αγκάλιασε” τον κομμουνισμό αφού πρώτα μελέτησε τι είχε γράψει ο Μαρξ κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του στη Βόρεια Κορέα.

Το 1953, ο Μπλέικ επέστρεψε στο Λονδίνο ως κορεάτης ήρωας. Αλλά τώρα δούλευε για το KGB.

Η σύλληψη και απόλυση του Πολωνού αξιωματικού πληροφοριών Mikael Golenski το 1961 σηματοδότησε την αρχή της προδοσίας του Blake.

Σύμφωνα με το sputniknews, καταδικάστηκε σε 42 χρόνια φυλάκισης και μεταφέρθηκε στη φυλακή Wormwood Scrubs στο Λονδίνο.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1966, εγκατέλειψε εθελοντικά στη Μόσχα, όπου ζει ακόμα.

Το 1991 έγραψε την αυτοβιογραφία του. Με τίτλο “Δεν υπάρχει άλλη επιλογή”.

Το 2012, στα 90α γενέθλιά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε έναν Βρετανό διπλό πράκτορα που τον προσέφερε στη Ρωσία.

Πηγή: in.gr

Source