Ο Θρυλικός Μαραθώνιος που τρέχει για την Ελλάδα

Stylianos Kyriakides
Ο Στυλιανός Κυριακίδης τερματίζει πρώτος το 1946 στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Πίστωση: Ευγενική προσφορά του Δημήτρη Κυριακίδη

Ο Στυλιανός (Στέλιος) Ο Κυριακίδης είναι ένας ελληνικός θρύλος για όλους τους δρομείς του Μαραθώνα, αν και είναι γνωστότερος ότι κέρδισε την πρώτη θέση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946.

Ο Έλληνας δρομέας μεγάλων αποστάσεων δεν ταξίδεψε στην Αμερική για δόξα και ρεκόρ. το έκανε για να συγκεντρώσει χρήματα για την αγαπημένη του, πολιορκημένη Ελλάδα.

Αφού πέρασε τη γραμμή τερματισμού, στις 2:29:27, ο Στυλιανός Κυριακίδης κοίταξε στον ουρανό και φώναξε «Για την Ελλάδα!» Στη συνέχεια περιόδευσε στην Αμερική για να συγκεντρώσει τα απόλυτα απαραίτητα κεφάλαια που θα χρησιμοποιούσαν για να βοηθήσουν να ταΐσουν και να ντύσουν τους συμπατριώτες του στην Ελλάδα.

Ήταν καθαρά πατριωτισμός και ανθρωπισμός που κατέστησε όλα δυνατά για τον άνδρα που, όταν ήταν νέος, είχε πει ότι τα πόδια και η σωματική του διάσταση δεν ήταν κατάλληλα για έναν αθλητή.

Ο αξιόλογος δρομέας τιμάται για άλλη μια φορά από τον γιο του, Δημήτρη Κυριακίδη, ο οποίος ετοιμάζει ένα βιβλίο για τον πατέρα του που θα κυκλοφορήσει το 2021, 75 χρόνια μετά τη μεγάλη του νίκη.

Το βιβλίο, με τίτλο «Η ζωή και το διαχρονικό έργο του Στέλιου Κυριακίδη», είναι ένα στοργικό αφιέρωμα στον χαρισματικό Έλληνα του γιου του.

Stylianos Kyriakides
Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Δημήτρη Κυριακίδη

Γεννήθηκε στην Κύπρο, τρέχοντας για την Ελλάδα

Ο Στυλιανός Κυριακίδης γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1910, στο ορεινό χωριό Στάτος της Κύπρου, από τους γονείς του αγρότη, τον Ιωάννη και την Ελένη Ηλεία.

Στην ηλικία των 19 ετών, οι περίεργες δουλειές που έκανε για να βοηθήσει την οικογένειά του τον έφεραν να δουλέψει ως σπίτι αγόρι στο σπίτι του Βρετανού γιατρού Reginal Cheverton.

Εκεί ο Κυριακίδης έμαθε Αγγλικά – αλλά το πιο σημαντικό, του είπε ο Δρ Cheverton ότι είχε τη δυνατότητα να γίνει καλός δρομέας μεγάλων αποστάσεων.

Το 1931, ωστόσο, είχε αρχίσει να αναπτύσσει πόνο στο γόνατο, καθώς και πόνο στο στήθος του. Ο Δρ Cheverton, ο ίδιος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, του είπε ότι είχε χαμηλό καρδιακό ρυθμό – που σημαίνει ότι μπορούσε να τρέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπό την ενθάρρυνση του Cheverton, ο Κυριακίδης άρχισε να τρέχει αργά το βράδυ κατά μήκος της παραλίας της Λεμεσού – φορώντας ρούχα εργασίας του.

Όταν ο Cheverton επέστρεψε στην Αγγλία, έστειλε στον νεαρό άνδρα δύο πουκάμισα τρεξίματος και ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο, επιτρέποντάς του να ξεκινήσει την προπόνηση με πιο σοβαρό τρόπο.

Τον Φεβρουάριο του 1933, ο Κυριακίδης άκουσε την ανακοίνωση για τους Παγκύπριους Αγώνες και πήγε στο γήπεδο της Ολυμπίας για να προπονηθεί.

Ωστόσο, η υποδοχή που έλαβε ο Κυριακίδης από τους άλλους αθλητές δεν ήταν ζεστή. Του είπαν ότι απλά δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι καλός δρομέας. Αλλά η επιμονή του ήταν ισχυρότερη από την έντονη κριτική άλλων δρομέων.

Τον Σεπτέμβριο του 1933 στάλθηκε στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στο Εθνικό Πρωτάθλημα και στους Προ-Βαλκανικούς αγώνες, όπου ήρθε δεύτερος στα 10Κ.

Ήταν η αρχή της λαμπρής αθλητικής καριέρας του Κυριακίδη. Από εκείνη τη στιγμή, κατείχε το ρεκόρ του Εθνικού Ελληνικού Μαραθωνίου έως τον Απρίλιο του 1968 – συνολικά 34 χρόνια και 6 μήνες.

Ήταν πιθανότατα το μεγαλύτερο εθνικό ρεκόρ που κατέχει ένας άντρας, σύμφωνα με το Guinness Book of Records.

Stylianos Kyriakides
Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων εκτείνεται πριν από έναν μαραθώνιο. Πίστωση: Δημόσιος τομέας

Μια ζωή κινδύνου και περιπέτειας

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, ο Κυριακίδης βοήθησε τους μαχητές της Αντίστασης μεταδίδοντας μηνύματα σε διαφορετικές ομάδες.

Κάτοχος ραδιοφώνου μικρού κύματος που είχε αγοράσει στη Βοστώνη το 1938, διαβίβασε τις ειδήσεις του BBC σε άλλους Έλληνες για να τους δώσει θάρρος κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Στις αρχές του 1943, ο Κυριακίδης συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην κεντρική πλατεία στο Χαλάνδρι μαζί με άλλα 49 άτομα. Όλοι τους εκτελέστηκαν κρεμώντας.

Αυτή η ζοφερή μοίρα ήταν αντίποινα για τη δολοφονία πολλών Γερμανών στρατιωτών από την Αντίσταση λίγες ημέρες νωρίτερα.

Όταν ζητήθηκε από τον Κυριακίδη ταυτότητά του, έδειξε στον Γερμανό αξιωματικό την ταυτότητά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Γερμανός εξέπληξε πολύ και τον ρώτησε πώς το κατάλαβε.

Ο Κυριακίδης εξήγησε την ιστορία, και έτσι ο Γερμανός αξιωματικός ήταν ο ίδιος δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Με αυτήν την περίεργη μοίρα της μοίρας, ο Έλληνας δρομέας μαραθωνίου επετράπη να φύγει.

Οι υπόλοιποι 49 Έλληνες σκοτώθηκαν τραγικά εκείνη την ημέρα. το επείγον περιστατικό σημείωσε βαθιά τον Κυριακίδη καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Λίγες μέρες αργότερα, ο Γερμανός αξιωματικός που του μίλησε επισκέφτηκε το σπίτι του για να δει τα τρόπαια του.

Στη συνέχεια, οι Γερμανοί έδωσαν εντολές ότι αυτό το σπίτι δεν θα έπρεπε ποτέ να αναζητηθεί από γερμανούς περιπολίες από τότε και μετά.

Αυτό έδωσε στον Κυριακίδη την ευκαιρία να κρύψει στο υπόγειό του αρκετούς συμμαχικούς αλεξιπτωτιστές των οποίων τα αεροπλάνα είχαν πυροβολήσει από τον ουρανό, έως ότου μπορούσαν να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Αίγυπτο.

Πρωτοπόρος δρομέας

Σύμφωνα με το βιβλίο του Δημήτρη Κυριακίδη, ο πατέρας του ήταν ο πρώτος που έκανε πράγματα που θεωρούνται δεδομένα τώρα, που κανένας άλλος δρομέας δεν είχε κάνει ποτέ πριν:

  1. Εκπαιδεύστε με τον προπονητή του με αλληλογραφία το 1934-35 και το 1945 (Ελλάδα προς Κύπρο)
  2. Ο Κυριακίδης χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο χειρός για το ρυθμό – 1934
  3. Έκανε ασκήσεις τεντώματος πριν το ζέσταμα – 1935
  4. Ο Κυριακίδης ακολούθησε μια αυστηρή διατροφή – το 1935
  5. Ήταν ο πρώτος που αγωνίστηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς (για την Ελλάδα που υπέστη πόλεμο) – στη Βοστώνη το 1946
  6. Έτρεξε επίσης για μια ειδική υπόθεση – στη Βοστώνη 1947 (Για να συλλέξει χρήματα και αθλητικό εξοπλισμό για την ελληνική ομάδα μπορεί να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 1948)
  7. Πρώτος μη Αμερικανός ή Καναδάς που κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης
  8. Πρώτος δρομέας που εμφανίζεται σε αμερικανικό κόμικ

Μια διάρκεια ζωής

Ο Κυριακίδης πέθανε στην Αθήνα το 1987. Ωστόσο, η κληρονομιά του ως σπουδαίος δρομέας που υπηρέτησε τη χώρα του και την ανθρωπότητα ζει.

Του απονεμήθηκε ο «Μεγάλος Σταυρός του Φοίνικα» από τον Βασιλιά των Ελλήνων εκείνη την εποχή. Ο μαραθωνιώτης τιμήθηκε επίσης για τη συμβολή του από πολλούς δήμους στην Ελλάδα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριακίδης τιμήθηκε από τον Διοικητή της Μασαχουσέτης, την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και άλλους αξιωματούχους.

Στο Μουσείο Αθλητισμού στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, υπάρχει μια μόνιμη έκθεση προς τιμήν του ελληνικού φαινομένου, με τον τίτλο «Στυλιανός Κυριακίδης – Τρέξιμο για την ανθρωπότητα».

Το 2004 – μετά από ένα βραβείο από την Αθλητική Ομοσπονδία Χόπκιν, η πόλη του Χόπκιντον της Μασαχουσέτης, όπου ξεκινά ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, αποκάλυψε ένα εκπληκτικό άγαλμα του Κυριακίδη που ονομάζεται «Το Πνεύμα του Μαραθωνίου».

Το άγαλμα ήταν αφιερωμένο στην 60η επέτειο της νίκης του το 2006. Αντίγραφο του ίδιου γλυπτού έχει τοποθετηθεί στο Δήμο Μαραθώνα στην Ελλάδα.

Source