Ο ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΕΝΚΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ 9η ΕΤΗΣΙΑ ΘΑΝΑΤΟ

Ο ιδρυτής Πρόεδρος Rauf Raif Denktaş τιμήθηκε για την 9η επέτειο του θανάτου του στο Μνημείο του Rauf Raif Denktaş.

Ο Πρόεδρος Ersin Tatar, Πρόεδρος της Συνέλευσης της Δημοκρατίας Teberrüken Uluçay, ο Πρωθυπουργός Ersan Saner, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Narin Ferdi Sefik, ο 2ος Πρόεδρος Mehmet Ali Talat, ο Τούρκος πρέσβης Ali Murat Başçeri, ο Διοικητής του KTBK Στρατηγός Σέιζιτ Στούρτκ, ο Διοικητής του GKK Στρατηγός Ζόρλου Τοπάλοφλου, Κεντρική Αντιπολίτευση Ο Πρόεδρος Tufan Erhürman, ο δήμαρχος του τουρκικού δήμου Λευκωσίας Mehmet Harmancı, καθώς και ορισμένοι υπουργοί, πολιτικοί, εκπρόσωποι ενώσεων, θεσμών, οργανισμών, σχολείων και της οικογένειας Ντενκτάς παρακολούθησαν.

Στην τελετή, τα στεφάνια των μνημείων παρουσιάστηκαν με τη σειρά του πρωτοκόλλου. Με μια στιγμή σιωπής και τον Τουρκικό Εθνικό Ύμνο, οι σημαίες υψώθηκαν και μισά.

Μετά την υπογραφή του Βιβλίου Ειδικών Μνημείων, άρχισαν οι ομιλίες. Μετά την τελετή, μια προσευχή διαβάστηκε στον τάφο του ιδρυτή προέδρου.

“Έφερε τη ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΥΠΡΙΟ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ”

Στην ομιλία του στην τελετή, ο Πρόεδρος Έρσιν Τατάρ δήλωσε ότι τιμήθηκε για τον εορτασμό του ιδρυτή Προέδρου στην 9η επέτειο της αναχώρησής του με αγάπη, σεβασμό, ευγνωμοσύνη και σεβασμό και είπε, «Μακάρι να είναι ευλογημένη η ψυχή του».

Ιδρυτικός Πρόεδρος Ντενκτάς σε πολύ μικρή ηλικία, ο ηγέτης Δρ. Δηλώνοντας ότι ο Fazıl Küçük έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού στις τάξεις του, ο Τατάρ, ο Ντενκτάς έγραψε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Halkın Sesi, Dr. Ο Φαζίλ Κούκουκ και μακρυά από εκείνη την εποχή με φίλους στη μητρική πατρίδα, η Τουρκία πραγματοποίησε επαφές για μεγέθυνση της Κύπρου, είπε στον τουρκικό λαό.

“ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ”

Ο Τατάρ σημείωσε ότι ενώ αυτές οι σημαντικές συμφωνίες υπογράφηκαν στο Λονδίνο και τη Ζυρίχη στις διαπραγματεύσεις του 1960 με γνώση του νόμου του ιδρυτή προέδρου, ο τουρκοκυπριακός λαός διασφαλίστηκε ότι είναι ισότιμοι και ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Τάταροι, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τον πολύ σημαντικό ρόλο του Ραούφ Ράιφ Ντενκτάς στη διασφάλιση της εγγύησης του μέλλοντος των συμφωνιών συμμαχίας δημοσίας-Τουρκίας με την Κύπρο, το έθεσαν σε μια αποτελεσματική και de facto συμφωνία εγγύησης.

Μετά τις επιθέσεις του 1963, ο Cengiz Topel, έπεσε μάρτυρας στο Poughkeepsie, υπογραμμίζοντας ότι τα τουρκικά αεροσκάφη μπορούν να σταλούν στο νησί λόγω του εγγυητή για τους Τατάρους, ωστόσο, είπε ότι ο δέκτης εγγυητής περίπου 1974 στρατιωτών ανέβηκε στο νησί.

Ο Πρόεδρος Τατάρ δήλωσε επίσης στο τελευταίο βιβλίο του Ειδικού Εκπροσώπου του Ergün Olgun ότι ο αγώνας του ιδρυτή για χρόνια, πόσο γενναίος ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού.

“ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΤΔΒΚ, ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ”

Ο Τατάρ σημείωσε ότι ο Ντενκτάς σημειώθηκε στην ιστορία ως ιδρυτικός Πρόεδρος της ΤΔΒΚ το 1983 με την πλήρη έγκριση του λαού του για να αποδείξει την ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού στη διεθνή κοινότητα παρά τις αντιρρήσεις του αντιπάλου κόμματος, και ότι αυτό ήταν ένα σημείο καμπής στην ιστορία του τουρκοκυπριακού λαού.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι η στάση και οι λόγοι του ιδρυτή Προέδρου στο Σχέδιο Ανάν και οι προσωρινές διαπραγματεύσεις συνέβαλαν στον τουρκοκυπριακό λαό και επέστησαν την προσοχή στις βάναυσες αδικίες σαν να ολόκληρη η Κύπρος ανήκε στη Νότια Κύπρο και τους Ελληνοκύπριους. Αναφερόμενος στα εμπάργκο και τις απομόνωση, ο Τατάρ δήλωσε ότι ο Ντενκτάς ηγείται της αντίστασης του τουρκοκυπριακού λαού.

“Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ”

Ο Τατάρ δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Rauf Raif Denktaş.

«Εκείνο το βράδυ πριν από την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974, ο Atatürk μπήκε στο όνειρο του Ντενκτάς. Ο κ. Ντενκτάς λέει στον εαυτό του Atatürk, η σύζευξη έχει αλλάξει. Να είσαι έτοιμος. Και αργότερα τις ώρες, ξυπνάω με το τηλέφωνο του Asaf Inhan και του δίνω καλά νέα. Λέγοντας ότι ο Τούρκος στρατιώτης έρχεται στο νησί, ο κ. Rauf Denktaş βιώνει την πιο σημαντική και συναισθηματική στιγμή της ζωής του. Θέλει να τον θυμόμαστε ως τον άνθρωπο που έφερε τους Τούρκους στρατιώτες πίσω στο νησί. “

“ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”

Απευθυνόμενος στο κοινό, ο Πρόεδρος Τατάρ τόνισε ότι ήταν επίσης μαθητής του ιδρυτή Προέδρου Ντενκτάς και είπε: «Τον υπόσχομαι εδώ. Φωνάζω τώρα στον κόσμο για την κυριαρχία στην οποία επιμένει. Στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση … Μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση είναι πλέον ιστορία. Μετά την Crans Montana, μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο με την ύπαρξη δύο κρατών με βάση τη συνεργασία, που ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση κυριαρχικής ισότητας. Οι λαοί μας και με την υποστήριξη της Τουρκίας στον κόσμο ότι συνεχίζουμε να ουρλιάζουμε “, είπε.

Ο Τατάρ θυμήθηκε για άλλη μια φορά τον ιδρυτή πρόεδρο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και είπε, «Μακάρι η ψυχή του να είναι ευλογημένη».

DENKTAŞ: “ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΟΝΕΣ”

Ο γιος του ιδρυτή Προέδρου Ντενκτάς, ο αναπληρωτής του DP DP Σερντάρ Ντενκτάς είπε, «Έχουν περάσει 9 χρόνια από τότε που άρχισε να ζει χωρίς αυτόν» και δήλωσε ότι η ανεπάρκεια του Ντενκτάς γίνεται αισθητή όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Δηλώνει ότι ο ιδρυτής του Προέδρου τιμάται και έχασε μετά από κάθε περιστατικό, ο Ντενκτάς είπε, “Το λιμάνι όπου όχι μόνο τα παιδιά του αλλά και οι άνθρωποι του μπορούν να καταφύγουν σε δύσκολες στιγμές δεν υπάρχει πια.”

Τονίζοντας ότι τα χαμογελαστά μάτια του ιδρυτή Προέδρου, τα εμπνευσμένα λόγια και η συνείδησή του που δεν καταρρέει από δυσκολίες μας έκανε να χάσουμε την ελπίδα στο μέλλον, είπε ο Ντενκτάς, «Ο ηγέτης μας, ο πατέρας μας είναι ο παππούς μας…».

Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι ακόμα κι αν τον θυμόμαστε ως λίγο πικρό, μάλλον ντροπιασμένο και λυπημένο σήμερα, η προθυμία να κοιτάξουμε στο μέλλον με ελπίδα και την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες θα τελειώσουν έχει αυξηθεί.

“ΔΕΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΙΣ ΣΚΛΗΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ”

Ο Ντενκτάς επεσήμανε ότι ο ιδρυτής Πρόεδρος δεν παραιτήθηκε ακόμη και κατά τις πιο δύσκολες μέρες των Τουρκοκυπρίων και ότι κατάφερε να διαδώσει τη βούληση να πολεμήσει στον λαό και είπε ότι εκδιώχθηκε από την πατρίδα του κατά τη δίκη που διεξήγαγε για λογαριασμό του λαού του.

Υπογραμμίζοντας ότι ο ιδρυτής πρόεδρος δεν γυρίζει ποτέ πίσω τον λαό του, τον σκοπό του, το κράτος του και την πατρίδα του, ο Ντενκτάς είπε ότι δεν υποκλίθηκε σε κανέναν και ότι προσπάθησε επίμονα και πεισματάρης για τους Τουρκοκύπριους να γίνουν σεβαστοί λαοί και να φτάσουν στην άξια θέση τους στον κόσμο.

“ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ”

Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι ο ιδρυτής πρόεδρος κέρδισε τον σεβασμό όλων όσων τον αγαπούν και δεν τον αντιπαθούν, και αντικατοπτρίζει τον σεβασμό που του έδειξε στο εξωτερικό οι άνθρωποι του.

Δηλώνοντας ότι ο Rauf Raif Denktaş κατάφερε να συλλάβει το φως στο σκοτάδι και την αγάπη στον πόνο, ο Denktaş είπε: «Μια ανεκτική, έτοιμη απάντηση, αυτοπεποίθηση, λαμπρά έξυπνο, καλλιτεχνικό πνεύμα, πατριωτική, Atatürkist, άτομο με υψηλή πίστη… Ο πατέρας μου είναι ο πατέρας όλων μας. Μεταχειρισμένες εκφράσεις.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς υπογράμμισε ότι εάν η καθοδήγησή του χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ο λόγος για αυτό είναι η αιτιολόγηση του αγώνα του ιδρυτή του Προέδρου με την πάροδο των ετών χωρίς διακοπή με τον λαό του.

Ο Ντενκτάς είπε στην ομιλία του, «Θα συνεχίσουμε να περπατάμε και να προχωρούμε στο μονοπάτι που έχετε δείξει. Ακόμα κι αν οι 3 γιοι σας και ο λαός σας δεν μπορούν να συνηθίσουν την απουσία σας, η μόνη παρηγοριά μας δεν είναι να είμαστε με τους 3 άλλους αδελφούς μας και τους μάρτυρες μας που έδωσαν τη ζωή τους για να κάνουν αυτά τα εδάφη που θυμάστε, τους τρέμει. Είθε η ψυχή σου να είναι ευλογημένη. Εγώ, τα αδέρφια μου, τα εγγόνια και οι άνθρωποι μου λείπουν πάρα πολύ », κατέληξε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΤΑΤΑΡ ΜΝΗΜΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Πρόεδρος Τατάρ σημείωσε τα ακόλουθα στο ειδικό σημειωματάριό του:

«Ο ιδρυτής μας, ο αρχηγός μας, Aziz Rauf Raif Denktaş,

Είμαστε και πάλι στην παρουσία σας στο 9ο έτος της αναχώρησής σας. Στις πιο σκοτεινές μέρες του Τουρκοκυπριακού λαού, ο αγώνας και οι μεγάλες θυσίες σας σε αυτόν τον αγώνα, η αποφασιστικότητά σας να αντισταθείτε, η αποφασιστική σας στάση, η ηγεσία και οι αρχές σας δεν μπορούν να ξεχαστούν. Ενώ η Κύπρος εμποδίστηκε να γίνει ελληνικό νησί μετά από τον μεγάλο αγώνα που διεξήγατε με τις υποθέσεις σας, ο τουρκοκυπριακός λαός κέρδισε την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους και ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η πηγή τιμής, υπερηφάνειας και δύναμης μας.

Η αντίσταση εσάς και των συντρόφων σας στα θεμέλια αυτής της δημοκρατίας, υπό την ηγεσία της ΤΜΤ, η εργασία των ανθρώπων μας, ο ιδρώτας και οι μεγάλες θυσίες, είναι οι ζωές των αγίων μας. Είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ΤΔΒΚ που μας έχει ανατεθεί για πάντα. Δεν θα εγκαταλείψει με κάθε κόστος το κράτος, την ελευθερία, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με την έμπνευση και τη δύναμη που αντλούμε από τις αρχές σας για να τις προστατεύσουμε.

Ενώ παλεύεις να είσαι ο οδηγός μας και οι αρχές σου, η τελευταία σου ανάσα, “Είχατε την ΤΔΒΚ, την Τουρκία που τυλίξατε με τα τέσσερα χέρια” Θα είμαστε πιστοί στη θέλησή σας.

Ενώ είμαστε στην παρουσία σας σήμερα, σας θυμόμαστε και πάλι με αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Ο Τουρκοκύπριος λαός και ο τουρκικός κόσμος δεν θα σας ξεχάσουν, θα συνεχίσετε να είστε ο οδηγός και η έμπνευσή μας.

Είθε η ψυχή σας να είναι ευλογημένη, ο ιδρυτής μας Πρόεδρος. “

Source