Ο ιδρυτής της ΤΔΒΚ Ντενκτάς τιμήθηκε για την 9η επέτειο του θανάτου του

Ο Rauf Raif Denktaş, ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), τιμήθηκε με τον εορτασμό στον τάφο του στη Λευκωσία την 9η επέτειο του θανάτου του.

Τελετή εορτασμού, ο Πρόεδρος Ersin Tatar, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης των δωρεών που ο πρωθυπουργός της Uluçay Ersan Saner, ο δεύτερος πρόεδρος Mehmet Ali Talat, οι υπουργοί, τα μέλη του κοινοβουλίου, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Λευκωσία, Ali Murat Başçer, ο Διοικητής των Τούρκων Ειρηνικών Δυνάμεων Στρατηγός Σέιζι Οζτούρκ, Διοικητής των Δυνάμεων Ασφαλείας Στρατηγός Ζορλού Topaloğlu, γιος του Ντενκτάς και αναπληρωτής κόμματος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Σερντάρ Ντενκτάς και μέλη της οικογένειας Ντενκτάς, εκπρόσωποι θεσμών και οργανώσεων και πολλοί πολίτες παρευρέθηκαν.

Η τελετή, η οποία ξεκίνησε με την παρουσίαση στεφανιών σύμφωνα με τη σειρά του πρωτοκόλλου, συνεχίστηκε με μια στιγμή σιωπής και την ανάγνωση του τουρκικού εθνικού ύμνου.

Ο Πρόεδρος Τατάρ, στην ομιλία του μετά την υπογραφή του ειδικού βιβλίου του μνημείου, είπε ότι ο Ντενκτάς σε πολύ μικρή ηλικία και στις πιο σκοτεινές μέρες των Τουρκοκυπρίων. Ο Fazıl Küçük, προκειμένου να αναλάβει ενεργό ρόλο στον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού, είπε ότι άρχισε να γράφει άρθρα για την εφημερίδα Halkın Sesi.

Ο Κυπριακός Τατάρ υπενθυμίζοντας στην Τουρκία το 1960 ίδρυσε την Κυπριακή Δημοκρατία ίση και η Τουρκία με ιδρυτικό εταίρο της Κύπρου είναι ενεργοποιημένη και ο κύριος ρόλος του Ντενκτάς στη συμφωνία να είναι de facto εγγυητής, και ήταν ευγνώμονες γι ‘αυτό.

Ο Τατάρ είπε, “Η άφιξη τουρκικών αεροπλάνων στις επιθέσεις του 1963 και η άφιξη του Μεχμέτζι στο νησί το 1974 εξαρτάται από αυτό το δικαίωμα εγγυητή. Ο Ντενκτάς είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση αυτής της εγγύησης στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.” είπε.

Τα Τατάρ συνέχισαν ως εξής:

“Γνωρίζουμε τον αγώνα του Ντενκτάς το 1983, τη στάση και τις συζητήσεις του στο Σχέδιο Ανάν. Αργότερα, στις διαπραγματεύσεις, το αντίπαλο κόμμα (Έλληνας) επέμεινε στην αδικία εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού. Σε αυτήν τη διαδικασία, ο Τουρκοκύπριος λαός αντιστάθηκε. Εορτάζουμε τον ιδρυτή Πρόεδρο Ραούφ Ράιφ Ντενκτάς, ο οποίος ηγήθηκε αυτής της αντίστασης, με ευγνωμοσύνη, σεβασμό, λαχτάρα και λαχτάρα για την επέτειο του θανάτου του. “

Ο Σερντάρ Ντενκτάς τόνισε ότι έχουν περάσει 9 χρόνια χωρίς Ντενκτάς και ότι η ανεπάρκεια του γίνεται αισθητή όλο και περισσότερο κάθε μέρα.

Ο Ντενκτάς είπε, “Δεν υπάρχει πλέον αυτό το λιμάνι όπου όχι μόνο τα παιδιά μας, αλλά και οι άνθρωποι μας μπορούν να καταφύγουν σε δύσκολες στιγμές. Ο ηγέτης, ο πατέρας και ο παππούς μας, που υπό οποιεσδήποτε συνθήκες διασφαλίζουν ότι δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας στο μέλλον, με τα μάτια του που καταφέρνουν να κοιτάζουν με χαμόγελο κάτω από όλες τις περιστάσεις, τα εμπνευσμένα λόγια του και η συνείδησή του που δεν καταρρέει από δυσκολίες …” .

Σημειώνοντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αγωνίζεται επίμονα και πεισματικά για τους Κύπριους Τούρκους να γίνουν σεβαστοί άνθρωποι και να φτάσουν στα μέρη που τους αξίζουν στον κόσμο, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι κέρδισε τον σεβασμό όλων όσων συμμετείχαν και δεν συμμετείχαν.

Η τελετή τελείωσε μετά τις ομιλίες.

.Source