Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στην έξοδο από το κεντρικό κόμμα | Νέα της Ταϊβάν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι αποχωρεί από το κόμμα του Μπλε και του Λευκού και παίρνει ένα «διάλειμμα» από την πολιτική, σηματοδοτώντας την περαιτέρω αποσύνθεση του κεντρικού κόμματος που πλησίασε να ανατραπεί ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε τρεις σκληρές εκλογές .

Ο Γκάμπι Ασκενάζι, πρώην στρατιωτικός αρχηγός του προσωπικού, συμμετέχει σε μια έξοδο από το Μπλε και το Λευκό πριν από τις εκλογές του Μαρτίου, όπου το κόμμα αναμένεται να χάσει τις περισσότερες από τις 17 έδρες που κατέχει επί του παρόντος στο 120μελές Knesset ή το κοινοβούλιο.

«Αποφάσισα να μην συνεχίσω με Μπλε και Λευκό. Κάνω ένα διάλειμμα και θα σκεφτώ την πορεία μου », δήλωσε ο Ashkenazi σε δήλωση.

Ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz, άλλος πρώην ανώτερος στρατηγός και αρχηγός του Blue and White, δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Ashkenazi. Ανέφερε ότι, ως υπουργός Εξωτερικών, ο Ασκενάζι είχε διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αναστολή των σχεδίων του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης και σε συμφωνίες εξομάλυνσης που επιτεύχθηκαν τους τελευταίους μήνες με ορισμένα αραβικά κράτη.

Ο Γκάντς σχημάτισε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με τον Νετανιάχου τον Μάιο μετά από τρεις αδιάφορες εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η κυβέρνηση έπρεπε να αφήσει την πολιτική στην άκρη για να αντιμετωπίσει την κρίση του coronavirus, αλλά έχει παραλυθεί από τις μάχες.

Η Κνεσέτ διαλύθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού η κυβέρνηση απέτυχε να εγκρίνει έναν εθνικό προϋπολογισμό για το 2020. Το Ισραήλ κατευθύνεται τώρα στις τέταρτες εθνικές εκλογές του από τον Απρίλιο του 2019, ενώ αντιμετωπίζει ένα ξέσπασμα εστίας κοραναϊού, μια καταστροφική οικονομική κρίση και έναν πρωθυπουργό σε δίκη για διαφθορά.

Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχηματίζει μια νέα φατρία που ήδη εμφανίζεται στο δρόμο για την έκλειψη του Μπλε και του Λευκού.

Συνοδεύτηκε από τον Άβι Νισσένκορν, έναν πρώην ηγέτη της συνδικαλιστικής οργάνωσης που υπηρέτησε ως υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, ο οποίος ξεκίνησε νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Οι μπλε και λευκοί νομοθέτες Assaf Zamir και Miki Haimovich πήδησαν πλοία στις αρχές της εβδομάδας.

Ο πλήθος αγώνων περιλαμβάνει επίσης τον Gideon Saar, τον επικεφαλής αντίπαλο του Netanyahu στο κυβερνών κόμμα Likud, ο οποίος ξέσπασε νωρίτερα αυτό το μήνα για να σχηματίσει μια αντίπαλη φατρία που ονομάζεται «Μια Νέα Ελπίδα».

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το κόμμα Likud του Netanyahu κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά αγωνίζεται να σχηματίσει πλειοψηφικό συνασπισμό λόγω αντιπαλότητας με άλλες δεξιές φατρίες. Το μπλε και το λευκό είναι σε καλό δρόμο για να δουν το μερίδιο των καθισμάτων του να πέφτει στα μονοψήφια.

Source