Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στους μετανάστες να πάνε στην ξηρά.

Ο Κοντέ κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση όπου ο Σαλβίνι, πρώην υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Λιγκ στην Ιταλία, δικάστηκε επειδή δεν επέτρεπε παράνομους μετανάστες να διασώζονται στη Μεσόγειο από το πλοίο για μέρες.

Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση όπου ο Matteo Salvini, πρώην υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος League στην Ιταλία, δικάστηκε για να μην επιτρέψει παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο για αποβίβαση για μέρες.

Τον Οκτώβριο του 2020, το προδικαστικό δικαστήριο στην Κατάνια ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 εναντίον της κατηγορίας του Σαλβίνι για κράτηση ανθρώπων για το ιταλικό ακτοφυλακό Gregoretti, το οποίο διέσωσε 131 παράτυπους μετανάστες στη Μεσόγειο τον Ιούλιο του 2019, όταν υπηρετούσε ως υπουργός, μην τους επιτρέπετε να αγκυροβοληθούν στα λιμάνια της χώρας και κατά συνέπεια να αποβιβαστούν. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ελήφθη η δήλωση του πρωθυπουργού Κοντέ.

Ο πρωθυπουργός Κόντε έδωσε την κατάθεσή του ως μάρτυρας μετά από αίτησή του προς τον Νούντζιο Σαρπιέτρο, τον προδικαστικό δικαστή του δικαστηρίου της Κατάνια, στο πρωθυπουργείο της Ρώμης, καθώς ενεργεί ενεργά στο ανώτατο επίπεδο της πολιτείας. Ενώ ο Conte κατέθεσε, ήταν επίσης παρόντες οι δικηγόροι των ενάγοντων και ο εναγόμενος Salvini και η δικηγόρος του Giulia Bongiorno.

Οι δικηγόροι του ενάγοντος δήλωσαν ότι ο Κόντε κατέστησε σαφές στη δήλωσή του ότι η απόφαση να δείξει ένα ασφαλές μέρος στα πλοία μετανάστευσης εκείνη την εποχή ανήκε στο Σαλβίνι.

“Ο πρωθυπουργός μίλησε για ομαδική εργασία. Δείχνει ότι η απόφαση του Σαλβίνι δεν είναι ατομική απόφαση, αλλά μέρος μιας γραμμής που ο Conte έχει αποδεχτεί”, δήλωσε ο Bongiorno, δικηγόρος του Salvini. χρησιμοποίησε την έκφραση.

Ο δικαστής Sarpietro έκανε επίσης δήλωση στους δημοσιογράφους κατά την έξοδο του από το πρωθυπουργείο αφού άκουσε τον Conte και είπε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε σε βάθος απαντήσεις στις ερωτήσεις του σε καλή συνεργασία.

Δηλώνοντας ότι κάθε υπουργός είναι ατομικά υπεύθυνος για τις ενέργειες στον τομέα του, ο Sarpietro είπε, “Δεν υπάρχει συνεργασία σε αυτό το σημείο μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών. Υπάρχει πολιτική πολιτική που εφαρμόζεται από τον Υπουργό Εσωτερικών. Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για εγκλήματα, επειδή είναι μια διαδικασία για να προσδιορίσουμε αν είναι έγκλημα. είπε.

Η επόμενη ακρόαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί στην Κατάνια στις 19 Φεβρουαρίου.

GREGORETTİ HADİSESİ

Ο Σαλβίνι, ο οποίος εισήλθε στο κοινοβούλιο ως γερουσιαστής στις γενικές εκλογές του 2018 στην Ιταλία και αργότερα υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών στην 1η Κυβέρνηση του Κοντέ που ιδρύθηκε από το Κίνημα 5 Αστέρων και το Κόμμα της Λιγκ, ήρθε στο προσκήνιο με τους αντιπάλους του – πολιτικές μετανάστευσης

Ο Σαλβίνι εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή προδικαστικών στην Κατάνια στις 3 Οκτωβρίου 2020, με την κατηγορία της κατάχρησης της θέσης του και της κράτησης ανθρώπων επειδή δεν επέτρεπε 131 παράτυπους μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο να αποβιβαστούν από το πλοίο ακτοφυλακής Γρηγορέτι για ημέρες τον Ιούλιο του 2019, όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών. Στη δεύτερη ακρόαση αυτής της υπόθεσης, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Danilo Toninelli και ο πρώην υπουργός Άμυνας Elisabetta Trenta τελικά έδωσαν μαρτυρία στις 12 Δεκεμβρίου 2020.

Ο ακροδεξιος λαϊκιστής ηγέτης δικάζεται σε άλλη παρόμοια υπόθεση.

Τον Αύγουστο του 2019, όταν ήταν επίσης υπουργός, ο Σαλβίνι δεν επέτρεψε σε 147 μετανάστες που διασώθηκαν από την ισπανική ΜΚΟ Open Arms να περιμένουν στη θάλασσα για 19 ημέρες και να προσγειωθούν. Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η Γενική Εισαγγελία του Παλέρμο, ο Σαλβίνι κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και κράτηση ανθρώπων και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστή στην υπόθεση αυτή στις 9 Ιανουαρίου.

.Source