Ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης θα λάβει το υψηλότερο βραβείο πολιτικής τιμής στην Κύπρο

Ο γεννημένος στην Πάφος καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός ως «Πατέρας της εμβρυϊκής ιατρικής», θα απονεμηθεί στον Μεγάλο Σταυρό του Μακάριου ΙΙΙ – την υψηλότερη πολιτική τιμή της Κύπρου.

Αυτό είπε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτού σε μια πρόσφατη ζωντανή διαδικτυακή συνέντευξη με τους Νικολαΐδες που διοργάνωσε η Κυπριακή Ιατρική Εταιρεία Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την αιγίδα της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σκοπεύει να απονείμει τον Μεγάλο Σταυρό του Μακαρίου Γ΄ στον καθηγητή Νικολαΐδη. Ο Μεγάλος Σταυρός είναι η υψηλότερη πολιτική τιμή της Κύπρου », δήλωσε ο Φωτίου.

Ο Επίτροπος, μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδρέας Κακούρης, ήταν παρόντες στη ζωντανή συνέντευξη ως προσκεκλημένοι.

Ο Νικολαΐδης, ο οποίος εμφανίστηκε πρόσφατα στη νέα σειρά Netflix The Surgeon’s Cut, γεννήθηκε στην παράκτια πόλη το 1953.

Σπούδασε ιατρική στο King’s College του Λονδίνου και στη συνέχεια έγινε Διευθυντής του Harris Birthright Research Center for Fetal Medicine, η πρώτη μονάδα εμβρυϊκής ιατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ εκεί, δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είδε το King’s College Hospital να γίνει παγκόσμιος κόμβος στον τομέα της εμβρυϊκής ιατρικής, με χιλιάδες γιατρούς να επισκέπτονται από όλο τον κόσμο.

Εκλέχτηκε πρόσφατα στην Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ, μια από τις υψηλότερες τιμές στους τομείς της υγείας και της ιατρικής.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης ρωτήθηκε για τις ανακαλύψεις που έκανε κατά τις δεκαετίες, καθιστώντας τον «Πατέρα της Εμβρυϊκής Ιατρικής».

Συζήτησε επίσης τις δυσκολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, και μοιράστηκε συμβουλές για νεότερους γιατρούς.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης μοιράστηκε επίσης τις προοπτικές του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο και μίλησε για τη σημασία του δεκαετούς αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Μίλησε επίσης για την πανδημία COVID και τις ελπίδες του για το 2021.

Η συνέντευξη παρακολούθησαν χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο και είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση στη διεύθυνση: http://cypriotfederation.org.uk/professornicolaides

Source