Ο καιρός έχει περισσότερο αντίκτυπο στην πανδημία από την κοινωνική απόσταση, λέει η μελέτη

Οι άνθρωποι μάχονται ενάντια σε δυνατούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο Beachy Head, το South Downs National Park, East Sussex, Britain.  (Συντελεστές: Jon Santa Cruz / REX)

Οι άνθρωποι μάχονται ενάντια σε δυνατούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο Beachy Head, το South Downs National Park, East Sussex, Britain. (Συντελεστές: Jon Santa Cruz / REX)

Ο ζεστός καιρός και ο άνεμος έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα ποσοστά ιών από την κοινωνική απόσταση κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι δύο εστίες το χρόνο είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εξαρτάται από τον καιρό.

Η θερμοκρασία, η υγρασία και ο άνεμος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη ενός δεύτερου κύματος πανδημίας και σημαίνει ότι μια δεύτερη κορυφή είναι συχνά αναπόφευκτη, σύμφωνα με ερευνητές.

Το «δεύτερο κύμα» των μολύνσεων από κοροναϊκούς έχει κατηγορήσει πολύ την έλλειψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας που έχουν επιβληθεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, λόγω των επιπτώσεων του καιρού, οι ερευνητές προτείνουν δύο εκδηλώσεις ετησίως κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Αν και οι μάσκες προσώπου, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης συμβάλλουν στην επιβράδυνση του αριθμού των νέων μολύνσεων βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη κλιματικών επιπτώσεων που χρησιμοποιούνται σε επιδημιολογικά μοντέλα άφησε μια έντονη τρύπα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Κοιτάζοντας το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Ρίο ντε Τζανέιρο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης επιδημίας σε κάθε πόλη – υποδηλώνοντας ότι δύο εκρήξεις το χρόνο είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εξαρτάται από τον καιρό, ανέφεραν.

Τυπικά μοντέλα για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς μιας επιδημίας περιέχουν μόνο δύο βασικές παραμέτρους – ρυθμό μετάδοσης και ρυθμό ανάκτησης.

Οι καθηγητές Talib Dbouk και Dimitris Drikakis, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Κύπρο, δήλωσαν ότι αυτά τα ποσοστά τείνουν να αντιμετωπίζονται ως σταθερές – αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία και η ταχύτητα του ανέμου παίζουν σημαντικό ρόλο, οπότε οι ερευνητές στοχεύουν να τροποποιήσουν τα τυπικά μοντέλα για να λάβουν υπόψη αυτές τις κλιματικές συνθήκες.

Κάλεσαν τη νέα τους εξαρτώμενη από τον καιρό μεταβλητή τον δείκτη Airborne Infection Rate.

Όταν εφάρμοσαν τον δείκτη AIR σε μοντέλα μεγάλων πόλεων, διαπίστωσαν ότι η συμπεριφορά του ιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν σημαντικά διαφορετική από τη συμπεριφορά του ιού στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, λόγω εποχιακών διαφορών στα βόρεια και νότια ημισφαίρια, σύμφωνα με πραγματικά δεδομένα.

Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν τη σημασία της λογιστικής για αυτές τις εποχιακές παραλλαγές κατά το σχεδιασμό μέτρων ασφαλείας.

Ένας άντρας με μια ομπρέλα περπατά πέρα ​​από την έρημη πλατεία Τραφάλγκαρ σε μια υγρή και βροχερή μέρα στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2021. (Συντελεστές: Amer Ghazzal / REX)

Ένας άντρας με μια ομπρέλα περπατά πέρα ​​από την έρημη πλατεία Τραφάλγκαρ σε μια υγρή και βροχερή μέρα στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2021. (Συντελεστές: Amer Ghazzal / REX)

Ο καθηγητής Dbouk είπε: «Προτείνουμε ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα πρέπει να ενσωματώνουν τις κλιματικές επιπτώσεις μέσω του δείκτη AIR.

«Τα εθνικά κλειδώματα ή οι κλειδαριές μεγάλης κλίμακας δεν πρέπει να βασίζονται σε μοντέλα βραχυπρόθεσμων προβλέψεων που αποκλείουν τις επιπτώσεις της εποχικότητας του καιρού.

«Σε πανδημίες, όπου ο μαζικός και αποτελεσματικός εμβολιασμός δεν είναι διαθέσιμος, ο κυβερνητικός προγραμματισμός θα πρέπει να είναι πιο μακροπρόθεσμος λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές επιπτώσεις και να σχεδιάσει αναλόγως τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

«Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή αντιδραστικών απαντήσεων όσον αφορά τις αυστηρές κλειδαριές που επηρεάζουν αρνητικά όλες τις πτυχές της ζωής και της παγκόσμιας οικονομίας».

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και η υγρασία πέφτει, οι Drikakis και Dbouk αναμένουν μια άλλη βελτίωση στους αριθμούς λοίμωξης, αν και σημειώνουν ότι οι οδηγίες για τις μάσκες και τις αποστάσεις πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούνται με τις κατάλληλες τροποποιήσεις βάσει καιρού.

Η προηγούμενη εργασία αυτής της ερευνητικής ομάδας έδειξε ότι τα σταγονίδια του σάλιου μπορούν να ταξιδέψουν 18 πόδια σε πέντε δευτερόλεπτα όταν ένα μη καλυμμένο άτομο βήχει και επέκτεινε τις μελέτες του για να εξετάσει τις επιπτώσεις των μασκών προσώπου και των καιρικών συνθηκών.

Οι συγγραφείς ενσωματώνουν τα προηγούμενα ευρήματα στα επιδημιολογικά τους μοντέλα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Physics of Fluids.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η απενεργοποίηση της κάμερας σε μια κλήση Zoom είναι καλύτερη για τον πλανήτη, λέει η μελέτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η κοινωνική απόσταση μπορεί να πρέπει να παραμείνει στη θέση της «μέχρι το τέλος του έτους»

Source