Ο καιρός-στόχος της NASA για τον καιρό στον Ήλιο

Η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροπορίας και Διαστήματος (NASA) ενέκρινε δύο νέες αποστολές με στόχο τη μελέτη καιρικών γεγονότων στη Γη και τον Ήλιο.

Ο καιρός-στόχος της NASA για τον καιρό στον Ήλιο

ΕΝΑ-
ΕΝΑ
Α +

Μία από τις αποστολές ονομάζεται Extreme Ultraviolent High-Throughput Spectroscopic Telescope Epsilon (Εξαιρετικά υπεριώδες φασματοσκοπικό τηλεσκόπιο Epsilon – EUVST). Αρκετοί διεθνείς οργανισμοί, μαζί με τη NASA, θα προσφέρουν την υποστήριξή τους στην αποστολή υπό την ηγεσία της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστημικής Έρευνας. Ο σκοπός της αποστολής, την οποία η NASA διέθεσε για 55 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 409 εκατομμύρια TL), είναι να εξετάσει πώς η ατμόσφαιρα του ήλιου τροφοδοτεί ηλιακές εκρήξεις με το τηλεσκόπιο υψηλής ισχύος που περιέχει.

Σύμφωνα με τη NASA, το EUVST, που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2026, θα μπορούσε να επιτύχει τις πιο ολοκληρωμένες μετρήσεις φασματοσκοπίας με υπεριώδη ακτινοβολία της ατμόσφαιρας του Ήλιου μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν πώς διαφορετικές μαγνητικές και πλάσμα διαδικασίες προκαλούν την ηλιακή κορώνα να θερμαίνει και να απελευθερώνει ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με την έκθεση του UPI, το όνομα της αποστολής της NASA είναι το Electrojet Zeeman Imaging Explorer (Electrojet Zeeman Imaging Explorer – EZIE). Το EZIE περιέχει τρεις κυβικούς δορυφόρους γνωστούς ως CubeSat. Μέσω αυτών, σχεδιάζεται να μάθει πώς τα σωματίδια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των ηλιακών εκλάμψεων επηρεάζουν τα ηλεκτρικά ρεύματα που συνδέουν τη μαγνητόσφαιρα και την αύρα της Γης. Η αποστολή, η οποία έχει προϋπολογισμό 53 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 394 εκατομμύρια TL), έχει στόχο να ξεκινήσει το 2024.

Εν ολίγοις, το EUVST και το EZIE θα αναλάβουν μια ποικιλία αποστολών με επίκεντρο το διάστημα και που στοχεύουν στην κατανόηση τόσο της προέλευσης των ηλεκτρομαγνητικών καταιγίδων όσο και των επιπτώσεών τους στη Γη. Οι υπάλληλοι της NASA είναι ικανοποιημένοι και για τα δύο καθήκοντα. Ο Thomas Zurbuchen του πρακτορείου δήλωσε ότι ήταν ενθουσιασμένος που συνεργάστηκε με άλλους οργανισμούς χάρη στο EUVST, ενώ ο Peg Luce είπε:

“Με αυτές τις νέες αποστολές, μεγεθύνουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε με τον Ήλιο, το διάστημα και τη Γη ως διασυνδεδεμένο σύστημα.”

Άλλα Νέα ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

.Source