Ο Καναδάς αναγνωρίζει τι έχει κάνει η Κίνα στους Ουιγούρους ως «γενοκτονία»

Η Καναδική Βουλή των Κοινοτήτων αναγνώρισε ομόφωνα τι έκανε η Κίνα στους Τούρκους των Ουιγούρων ως γενοκτονία.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα απείχε σε μεγάλο βαθμό στην ψηφοφορία, στην οποία παρακολούθησαν 266 βουλευτές και δεν έλαβε αρνητική ψήφο.

Ο Πρωθυπουργός Δικαιοσύνη Τρουντού και τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν ψήφισαν.

Έτσι, ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που αποφάσισαν ότι η Κίνα διέπραξε γενοκτονία.

Οι νομοθέτες απαίτησαν επίσης από την κυβέρνηση να ζητήσει από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να «μετακινήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 εκτός Πεκίνου εάν η Κίνα συνεχίσει να γενοκτονεί».

Ο πρωθυπουργός Τρουντού είπε ότι οι ενέργειες της Κίνας εναντίον των Ουιγούρων στην περιοχή Σινγιάνγκ δεν πρέπει να ονομάζονται γενοκτονία, είναι “μια εξαιρετικά φορτωμένη ιδέα” και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτό το θέμα.

Μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Marc Garneau από το υπουργικό συμβούλιο του Trudeau εμφανίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ο Γκάρνεου είπε στην ομιλία του εκεί ότι θα απείχε εκ μέρους της καναδικής κυβέρνησης.

Ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Erin O’Toole, δήλωσε ότι απαιτείται η ψηφοφορία για “να καταστεί σαφές ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και αν οδηγεί σε απώλεια οικονομικών ευκαιριών”.

Ο O’Toole, ο οποίος έγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Trudeau, ζήτησε αντιπολίτευση στην Κίνα, επικαλούμενη την απαγόρευση στην Κίνα αφού το BBC World News έγραψε ότι χρησιμοποίησε συστηματικό βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια σε στρατόπεδα στην Κίνα.

Η σχέση του Καναδά με την Κίνα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε δήλωση σχετικά με την ψηφοφορία το Σαββατοκύριακο, ο Πρέσβης της Κίνας στον Καναδά Cong Peivu δήλωσε ότι θα σήμαινε “παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας”.

“Το αντιτάσσουμε αυτό επειδή δεν αντικατοπτρίζει τα γεγονότα. Στο Σινγιάνγκ δεν συμβαίνει τίποτα που μοιάζει με γενοκτονία.”

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η Κίνα έχει κρατήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούρους τα τελευταία χρόνια σε μέρη που ονομάζονται «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης».

Το BBC ανέφερε προηγουμένως ότι οι Ουιγούροι αναγκάστηκαν να εργαστούν.

Ο νόμος που υιοθετήθηκε στον Καναδά δεν δίνει στην κυβέρνηση δεσμευτικό χάρτη πορείας για το τι πρέπει να κάνει εν προκειμένω, αλλά τονίζει ότι πρέπει να λάβει το παράδειγμα του γείτονά του, των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αυτόν τον τομέα.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπάιντεν Άντονι Μπλίκεν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικ Πομπέο, δήλωσαν ότι αυτό που έκανε η Κίνα στους Τούρκους των Ουιγούρων και σε άλλες εθνοτικές ομάδες είναι γενοκτονία.

.Source