Ο κανόνας «απόρρητο» διαβατηρίου πρέπει να ανακληθεί μετά από διαμάχη

Ενημερώθηκε 4.35 μ.μ. με δήλωση PN παρακάτω.

Ένας νέος κανόνας που δίνει στον υπουργό Εσωτερικών την εξουσία να μην δημοσιεύει ονόματα πλούσιων αγοραστών διαβατηρίων για «λόγους ασφαλείας» πρέπει να καταργηθεί μετά από έντονη κριτική.

Η στροφή της κυβέρνησης έρχεται μόλις μια μέρα μετά την απομάκρυνση της αμφιλεγόμενης νομικής ειδοποίησης που έδωσε στον Byron Camilleri «απόλυτη διακριτική ευχέρεια» σχετικά με την ονομασία αγοραστών διαβατηρίων.

Ο κοινοβουλευτικός γραμματέας Alex Muscat είπε ότι η ρήτρα είχε σχεδιαστεί για “πολύ έκτακτες περιστάσεις”, αλλά θα αφαιρεθεί ως “άλλο σημάδι διαφάνειας”.

Η αρχική εκδοχή της νομικής τροποποίησης έδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών αρμοδιότητες σχετικά με το εάν θα δημοσιεύσει τα ονόματα των επιτυχόντων αιτούντων ή εκείνων των οποίων το διαβατήριο είχε ανακληθεί.

Οι επικριτές ανέφεραν ότι η τροποποίηση αντιβαίνει στους κανόνες της ιθαγένειας της Μάλτας που καθιστούν υποχρεωτική τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης κάθε έτος όλων των ονομάτων των ατόμων που έχουν υπηκοότητα.

Σε δήλωση την Τετάρτη, ο Μουσκάτ, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός γραμματέας υπηκοότητας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αφαιρεί τη ρήτρα απορρήτου αφού άκουσε ανησυχίες.

“Ενόψει του γεγονότος ότι αυτή η ρήτρα μπορεί να ερμηνευθεί ως αμφιβολία για το μεγάλο έργο που έγινε για την ενίσχυση της διαφάνειας, η κυβέρνηση άκουσε και σημειώνει τις ανησυχίες που διατυπώνονται και θα την αφαιρέσει από τη νομική ανακοίνωση”, είπε .

Υποστήριξε ότι η ρήτρα απορρήτου προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

“Όλες οι αλλαγές που έγιναν έχουν προετοιμαστεί με θετικό πνεύμα χρηστής διακυβέρνησης και την ενίσχυση ενός προγράμματος που έχει ωφελήσει πολύ τον λαό της Μάλτας”.

Είπε ότι η Μάλτα ήταν η μόνη χώρα που δημοσιεύει τα ονόματα εκείνων που έχουν αποκτήσει υπηκοότητα, αλλά ότι η νέα νομική ανακοίνωση σημαίνει ότι θα δημοσιεύσει επίσης ονόματα εκείνων των οποίων η υπηκοότητα έχει ανακληθεί.

Τόσο η Μάλτα όσο και η Κύπρος έχουν πρόσφατα ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ξεκινήσει επίσημα διαδικασίες επί παραβάσει σχετικά με τα συστήματα χρυσού διαβατηρίου που διαχειρίζονται τα δύο νησιωτικά έθνη.

Η κυβέρνηση έχει διαφωνήσει κατά του ισχυριζόμενου δικαιώματος της ΕΕ να αποφασίσει εάν η Μάλτα θα πρέπει να πουλήσει διαβατήρια, δηλώνοντας ότι είναι ένα θέμα που εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην κυριαρχία του έθνους.

Η επιτροπή της ΕΕ έχει επιτεθεί επανειλημμένα σε σχέδια τύπου χρυσού διαβατηρίου, επιμένοντας ότι το διαβατήριο της Μάλτας αποτελεί πύλη προς την ΕΕ στο σύνολό της, όχι μόνο τα σύνορα του κυρίαρχου κράτους.

Η Μάλτα απάντησε σε επιστολή της επιτροπής της ΕΕ, η οποία σηματοδότησε το πρώτο βήμα στη διαδικασία επί παραβάσει.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχει ληφθεί επιστολή, αλλά δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να πούμε σε αυτό το στάδιο», δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής.

PN: Τα ονόματα θα είναι κρυμμένα στη μεγάλη λίστα, τα οποία θα δημοσιευτούν ένα χρόνο αργότερα

Σε μια αντίδραση, το Εθνικιστικό Κόμμα είπε ότι η νομική ανακοίνωση θα τροποποιηθεί από την κυβέρνηση μόνο επειδή είχε ανακαλυφθεί.

Ο σκιώδης υπουργός καλής διακυβέρνησης, Karol Aquilina, δήλωσε ότι τα ονόματα των νέων κατόχων διαβατηρίων της Μάλτας θα παραμείνουν κρυμμένα, καθώς θα μεταφερθούν σε μια μακρά λίστα με ονόματα ατόμων που απέκτησαν την υπηκοότητα της Μάλτας με άλλα μέσα, όπως η πολιτογράφηση και γάμος.

Και ο κατάλογος θα δημοσιευόταν περισσότερο από ένα χρόνο μετά την απόκτηση της ιθαγένειας.

Για παράδειγμα, πρέπει να δημοσιευθούν τα ονόματα εκείνων που απέκτησαν την υπηκοότητα της Μάλτας το 2019.

Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά τη διαφάνεια, θα είχε δεχτεί μια πρόταση PN για δημοσίευση του καταλόγου εκείνων που απέκτησαν την ιθαγένεια κάθε τρεις μήνες, όπως γινόταν μέχρι το 2013.

Επιπλέον, στην περίπτωση της πώλησης διαβατηρίων, η PN είχε προτείνει ότι για τη βελτίωση της δέουσας επιμέλειας, τα ονόματα θα πρέπει να δημοσιεύονται μόλις υποβληθεί αίτηση για διαβατήριο της Μάλτας και όχι όταν χορηγήθηκε η ιθαγένεια, δήλωσε ο Aquilina.

Source