Ο κληρικισμός είναι «πολύ εμφανής» στους Αγίους Τόπους

.- Ο Λατινικός Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ είπε ότι ο κληρικισμός είναι «πολύ εμφανής» στους Αγίους Τόπους.

Κηρύττοντας την Πρωτοχρονιά στον Λαογραφικό Πατριαρχείο στην Ιερουσαλήμ, ο Πατριάρχης Pierbattista Pizzaballa είπε «δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ του κληρικού και του λαού, και αυτό σίγουρα δεν είναι μοναδικό στην Εκκλησία μας. Είναι ένα κοινό θέμα για πολλές εκκλησίες στον κόσμο. “

«Η συνεργασία μεταξύ ιερέων και λαϊκών συχνά παρεξηγείται και καταλήγει να γίνει:« απλά κάνε ό, τι θέλει ο ιερέας »», δήλωσε ο πατριάρχης την 1η Ιανουαρίου.

Ενθάρρυνε μια μεγαλύτερη ενεργό συμμετοχή από τους λαϊκούς στη ζωή της Εκκλησίας. «Είναι δύσκολο να βρεθούν διαμορφωμένοι, αφοσιωμένοι λαοί πρόθυμοι να συμβάλουν θετικά στην κοινότητα. Είναι ένα πραγματικό εμπόδιο που πρέπει να ληφθεί υπόψη », είπε,« ειδικά να σκεφτόμαστε τη μελλοντική γενιά, η οποία θέλει να είναι ηγέτες στη ζωή της εκκλησίας και όχι μόνο εκτελεστές εντολών και οδηγιών ».

Η μάζα του πατριάρχη, η οποία ήταν επίσης ζωντανή, προσφέρθηκε για τη Σοβαρότητα της Μαρίας, Μητέρα του Θεού.

Στην ομιλία του, ο Pizzaballa προβλημάτισε το επόμενο έτος για την Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ, και την ανάγκη να προβληματιστεί για την ειρήνη «από μια εσωτερική, εκκλησιαστική προοπτική, που συνδέεται με τη δική μας επισκοπή».

«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ειρήνη, όταν γύρω μας βιώνουμε το ακριβώς αντίθετο», είπε, αλλά «νομίζω ότι μπορούμε επίσης να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τα εμπόδια που μερικές φορές αγνοούμε ανεπαίσθητα μέσα μας, ανάμεσα μας».

Υπενθύμισε τη δυσκολία του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του ιού κοραναϊού και των προβλημάτων σε επισκοπικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο πατριάρχης σημείωσε επίσης την «μακρά παύση» της κενής θέσης του Λατινικού Πατριαρχείου, η οποία διήρκεσε από το 2016 έως το διορισμό της Pizzaballa στη θέση του Πάπα Φραγκίσκου τον Οκτώβριο του 2020. Η Pizzaballa ήταν ο αποστολικός διαχειριστής της μητρόπολης κατά τη διάρκεια του κενή έδρα.

«Και μετά από σχεδόν μια πλήρη παράλυση που συνδέεται με την πανδημία, πρέπει τώρα να προσβλέπουμε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε το ταξίδι ολόκληρης της Εκκλησίας μας», είπε.

Εκτός από τον κληρικισμό, άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ περιλαμβάνουν, ανέφερε, γενετικές συγκρούσεις και διάκριση μεταξύ ντόπιων και ξένων.

Το Λατινικό Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ εξυπηρετεί περίπου 293.000 Λατινικούς Καθολικούς στο Ισραήλ τα παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία και την Κύπρο.

Στην ομιλία του, ο Pizzaballa επεσήμανε τις δυσκολίες που συνδέονται με το να είναι μια επισκοπή που καλύπτει τέσσερις χώρες με τέσσερις ξεχωριστές εθνικές ταυτότητες, εκτός από την πλοήγηση στις διαφορές γλώσσας.

«Οι εθνικές ταυτότητες είναι οι ίδιες ένα θετικό και απαραίτητο στοιχείο και κανείς δεν το αμφισβητεί», είπε. «Αλλά όπως υπάρχουν εθνικές ταυτότητες, υπάρχει και εκκλησιαστική ταυτότητα, η οποία ξεπερνάει αυτές. Δεν υπάρχουν τέσσερις εκκλησίες, αλλά μόνο μία Εκκλησία, η οποία έχει διαφορετικές ιστορίες και ταυτότητες μέσα σε αυτήν. Όλες οι διαφορετικές ταυτότητες συνδυάζονται για να χτίσουν μια πληθυντική, πολύμορφη, ανοιχτή και μη μονόχρωμη ταυτότητα μιας Εκκλησίας που δεν απορροφάται από συγκρούσεις ταυτότητας. “

Η λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα, πρότεινε, είναι να ξεκινήσουμε «από τη σχέση μας με τον Χριστό και όχι από τις ανάγκες μας, βάζοντας την καρδιά μας στην καρδιά του Χριστού…»

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αγάπη και η αγάπη από την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε είναι η αγάπη αυτού που έδωσε τη ζωή του για εμάς και τη σωτηρία μας. Αυτό θα είναι το μονοπάτι που μας περιμένει », δήλωσε.

Source