“Ο κοροναϊός μπορεί να μεταλλαχθεί χιλιάδες φορές λόγω της φύσης του.”

Near East University DESAM Institute Director Διευθυντής Δρ. Tamer Şanlıdağ: “Ο κοροναϊός μπορεί να μεταλλαχθεί χιλιάδες φορές λόγω της δομής του.”

Τα νέα ότι ο κοροϊός που προκαλεί το COVID-19 έχει μεταλλαχθεί στην Ευρώπη, ειδικά στην Αγγλία, έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Οι αξιολογήσεις των επιστημόνων σχετικά με τον μεταλλαγμένο κοροναϊό αποκάλυψαν ότι ο ιός θα μπορούσε να είναι 70% πιο μεταδοτικός.

Παρόλο που προειδοποιήθηκε ότι το νέο στέλεχος εξαπλώθηκε πολύ πιο γρήγορα, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι προκάλεσε μια πιο σοβαρή ασθένεια ή είχε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Πώς ο ιός θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των ανεπτυγμένων εμβολίων ξεκίνησε μια νέα συζήτηση.

Near East University DESAM Institute Director Διευθυντής Δρ. Ο Tamer Şanlıdağ είπε: «Οι ιοί μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτή είναι μια φυσική και αναμενόμενη κατάσταση.

Ο κοροναϊός μπορεί να μεταλλαχθεί χιλιάδες φορές λόγω της φύσης του. Πολλές μεταλλάξεις είναι σημαντικές μεταξύ αυτών. Ορισμένες μεταλλάξεις μπορούν να επηρεάσουν τη σύνδεση του ιού με το κύτταρο, αυξάνοντας τη μολυσματικότητα του. “Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για την αξιολόγηση της πιθανότητας ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων RNA.” Καθηγητής Δρ. Ο Şanlıdağ είπε επίσης, “Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ξεκάθαρο έως ότου υπάρξουν οριστικά στοιχεία ότι το νέο είδος, το οποίο έχει γίνει 70% πιο μεταδοτικό, θα καταστήσει τα εμβόλια αναποτελεσματικά.”

Η μεταλλαγμένη νέα παραλλαγή κοραναϊού VUI – 2020 12 Ιανουαρίου Λέγοντας ότι το ονόμασε ως Καθ. Δρ. Ο Şanlıdağ δήλωσε επίσης ότι σημαντικές μεταλλάξεις κωδικοποιούνται ως N501Y, Y145, P681H και 69-70.

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο νέος ιός έχει επίσης εμφανιστεί στις Κάτω Χώρες, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Αφρική.

prof.-dr.-tamer-sanlidag.jpg

Near East University DESAM Institute Director Διευθυντής Δρ. Tamer Sanlidag

Τι πρέπει να κάνουμε?

Σημειώνοντας ότι η νέα μετάλλαξη δημιούργησε ένα παγκόσμιο κύμα πανικού, ο καθηγητής Δρ. Ο Tamer Şanlıdağ τόνισε ότι ο κανόνας της μάσκας και της απόστασης πρέπει να ληφθεί υπόψη προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, ανεξάρτητα από την παραλλαγή ή τον παλιό ιό.

Καθηγητής Δρ. Ο Şanlıdağ είπε, “Πρέπει να συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε με την κοινωνική απομόνωση, να χρησιμοποιούμε τις μάσκες μας και να προσέχουμε την απόσταση”.

.Source