Ο Κόσμος περιμένει ακόμα τον αμερικανικό στόχο για το κλίμα την παραμονή της συνόδου κορυφής του Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να δίνει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιό του να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ έως το 2030, πριν από μια σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα με παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κίνας Xi Jinping.

Η διοίκηση του Προέδρου Joe Biden πιέζει άλλες χώρες να κάνουν φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών τους, αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλύψει το δικό της σχέδιο. Πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει έναν στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

“Ακόμα πολύς χρόνος μένει πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής”, δήλωσε αξιωματούχος της διοίκησης σε δημοσιογράφους νωρίς την Τετάρτη όταν πιέστηκε για τον στόχο, γνωστό ως Εθνική Προσδιορισμένη Συνεισφορά ή NDC.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μεγαλύτερη ιστορική εκπομπή αερίων θερμοκηπίου και σήμερα κατατάσσεται δεύτερη μετά την Κίνα. Ο στόχος του θα παρακολουθείται στενά ως ένδειξη του πόσο σοβαρά παίρνει ο Μπάιντεν την κλιματική αλλαγή. Υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ηγεσία των ΗΠΑ για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αφού ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο Μπάιντεν επανέφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία του Παρισιού τον Ιανουάριο, και η διήμερη σύνοδος κορυφής έχει σχεδιαστεί για να αναδείξει μια ανανεωμένη αμερικανική και παγκόσμια δέσμευση να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθούν οι κατακλυσμικές επιπτώσεις στο κλίμα.

Μια εκτελεστική εντολή του Μπάιντεν που θα κατευθύνει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και άλλους βασικούς οργανισμούς να αναπτύξουν μια στρατηγική σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα για τα δημόσια και ιδιωτικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αναμενόταν αρχικά αυτήν την εβδομάδα, αλλά καθυστερεί, ανέφερε πηγή γνωστή με την κατάσταση.

«Τις επόμενες μέρες και ώρες, θα διατυπωθούν πολλές άλλες φιλοδοξίες», δήλωσε ο διεθνής απεσταλμένος του Μπάιντεν Τζον Κέρι σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Washington Post την Τετάρτη το πρωί.

Τις τελευταίες 24 ώρες, ο Κέρι ανακοίνωσε μέτρα που θα βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν το μερίδιό τους στις παγκόσμιες εκπομπές, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των εκπομπών από τη ναυτιλία https://www.reuters.com/business/environment/us-join-global-effort-decarbonize -shipping-industry-kerry-2021-04-20 και μια συνεργασία με χρηματοοικονομικές εταιρείες https://www.reuters.com/article/us-global-climate-finance-glasgow/carney-kerry-launch-global-finance- σχέδιο-για-ενίσχυση-κλίμα-δράση-idUSKBN2C80D0.

Ακτιβιστές, ορισμένες εταιρείες και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες θέλουν έναν επιθετικό στόχο των ΗΠΑ και μερικοί αντέδρασαν νωρίς για να πουν ότι περίπου 50% περικοπή δεν θα ήταν αρκετή.

«Ενώ πολλοί θα επικροτήσουν τη δέσμευση του προέδρου να μειώσει τις εκπομπές των ΗΠΑ τουλάχιστον κατά το ήμισυ έως το 2030, έχουμε την ευθύνη να πούμε την αλήθεια: δεν είναι πουθενά αρκετά», δήλωσε ο Evan Weber, πολιτικός διευθυντής της ομάδας των ακτιβιστών νεολαίας, το Sunrise Movement, προσθέτοντας ότι η αναφερόμενη υπόσχεση «θα είναι θανατική ποινή για τη γενιά μας και τα δισεκατομμύρια ανθρώπων στις πρώτες γραμμές της κλιματικής κρίσης στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό».

Ηγέτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά λόγω της πανδημίας COVID-19.

Source