Ο Λευκός Οίκος επικρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας στη Βαροσία, απαντώντας σε επιστολή προς τους μετανάστες

Επιστολή του Ryan Talley, Διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ευρώπη και τη Ρωσία – Αυτό που λέει λεπτομερώς

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις του Βάρου στους ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και στον Ράιαν Τάλεϊ, διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Η επιστολή, με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου, απαντά σε μια επιστολή από τους επικεφαλής των ελληνικών οργανώσεων της διασποράς, AHEPA, Pseka, AHI, της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Κυπριακών Οργανώσεων και του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας.

Ο κ. Ταλίν είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Βάρος και είχε επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να “αποσύρει τη βαθιά ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για το άνοιγμα του Βάρου στις τουρκοκυπριακές αρχές”.

“Τον Οκτώβριο, ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστοδουλίδη, δηλώνοντας ότι το άνοιγμα ενός μέρους του Βάρου ήταν προκλητικό, ασυμβίβαστο με τα ψηφίσματα 550 և 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν διευκόλυνε την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.” ,

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τις ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαιρετίζει την ισχυρή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βαρόσα.

Ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βάρο το Νοέμβριο ως βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού σε μια διμερή ομοσπονδία. Ένα αποτέλεσμα που θα βοηθήσει όλους τους Κύπριους. “

Όσον αφορά την Τουρκία, αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν από καιρό για την προμήθεια του συστήματος S400 από την Τουρκία.

Όπως μπορείτε να δείτε, πρόσθεσε, στις 14 Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για αυτήν την προμήθεια του ρωσικού συστήματος. Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

Τέλος, τον ευχαρίστησε εξ ονόματος του Προέδρου Τραμπ. Η ελληνική community κυπριακή κοινότητα της διασποράς για τη σημαντική συμβολή τους շարունակ συνέχισε τη συμμετοχή της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πηγή: KYPE

Source