Ο Λεωνίδας Παντελίδης, Ελληνοκύπριος μέλος της CMP, σπουδάζει το 2020

Ο Λεωνίδας Παντελίδης, Ελληνοκύπριος μέλος της Επιτροπής Αγνοουμένων, έκανε δηλώσεις για το έργο της επιτροπής το 2020.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στις εφημερίδες Haravgi και Alithia, ο Παντελίδης χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος της Επιτροπής Αγνοουμένων το 2020 ως αρκετά απογοητευτικά αποτελέσματα λόγω των προβλημάτων που προκαλούνται από την πανδημία του ιού της κορώνας και δήλωσε ότι στόχος τους είναι να εντείνουν τις προσπάθειές τους όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Η εφημερίδα, η οποία μετέφερε επίσης τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τον ιστότοπο της επιτροπής στις ειδήσεις της, έγραψε ότι το 2020, τα ερείπια 10 αγνοουμένων απομακρύνθηκαν από τα μέρη όπου θάφτηκαν, καθώς και 25 ταυτότητες, και το ποσοστό των ανασκαφών με λείψανα ήταν 11 τοις εκατό.

Αναφέροντας ότι 42 αγνοούμενοι εντοπίστηκαν το 2019, 71 το 2018, 117 το 2017 και 115 το 2016, η εφημερίδα δήλωσε ότι τα λείψανα 29 ατόμων το 2019, 11 το 2018, 39 το 2017 και 83 το 2016 εκταφίστηκαν.

Αναφέροντας ότι το 2020 ήταν σίγουρα η χειρότερη χρονιά και έχασαν πολλές εργάσιμες ημέρες, ο Παντελίδης δήλωσε ότι έχασε 73 εργάσιμες ημέρες λόγω της πανδημίας.

Μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση, ο Παντελίδης δήλωσε ότι οι ανασκαφές δεν λειτουργούν και ότι το εργαστήριο όπου γίνεται η ταυτοποίηση δεν λειτουργεί και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις οι ομάδες είναι δικοινοτικές.

Ο Παντελίδης εξήγησε ότι απαιτείται να υποβάλει ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR τις τελευταίες 72 ώρες για να μπορεί να περάσει από τις πύλες των συνόρων, και αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι στις ομάδες που διασχίζουν τις πύλες των συνόρων θα εργαστούν για δύο ημέρες και δεν θα εργαστούν την επόμενη μέρα για δοκιμή. Δήλωσε ότι εργάζονται στη φάση του προγράμματος σχετικά με τις εξαφανίσεις όπου δεν απαιτείται φυσική συμμετοχή.

Ο Παντελίδης δήλωσε ότι έχουν υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι, καθώς και περιστροφικό προσωπικό, και ότι ετοίμασαν πολλά αρχεία σε αναμονή για ανασκαφή και μίλησαν για περισσότερες από 100 καταστάσεις στο πρόγραμμα ανασκαφής.

Ο Παντελίδης δήλωσε επίσης ότι μετά το διορισμό του νέου Τουρκοκυπριακού μέλους της Επιτροπής Αγνοουμένων, πήγε στη Βόρεια Κύπρο και συναντήθηκε προσωπικά μαζί του, και δήλωσε ότι είχε συνάντηση επιτροπής μέσω του Διαδικτύου και αποφάσισε πώς να εργαστεί ως επιτροπή.

Εκφράζοντας ότι προσπαθούν να δουν πότε οι ομάδες μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται περίπου, ο Παντελίδης είπε ότι «υπάρχει πάντα μια ροή πληροφοριών» σε απάντηση σε μια ερώτηση.

Υποδεικνύοντας ότι τρία άτομα εργάζονται συνεχώς στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και σε διάφορες χώρες, ο Παντελίδης δήλωσε ότι ο κύριος τομέας ενδιαφέροντος τους είναι το νεκροταφείο Stavru στο Maraş, επειδή μπορεί να υπάρχουν νεκροί άνθρωποι που θάβονται εδώ. Πρόσθεσε αυτό που σκέφτηκε.

.Source