Ο Λούτε αναμένεται να έρθει στην Κύπρο τον Μάρτιο

Αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κάνουν εντατικές προετοιμασίες υπό το φως της ανεπίσημης πενταπλής ανεπίσημης διάσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου σχετικά με το Κυπριακό.

Η εφημερίδα Alithia ανέφερε ότι η Jane Holl Lute, ο προσωρινός ειδικός σύμβουλος που διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Κύπρο, ήταν σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει την ανεπίσημη διάσκεψη για το Κυπριακό, με τον τίτλο “Lute Coming τον Μάρτιο – Η Κυβέρνηση Προετοιμάζεται για όλες τις δυνατότητες. “Ενημέρωσε ότι αναμένεται να επισκεφθεί ξανά την Κύπρο στις αρχές Μαρτίου για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Τατάρ και τον Έλληνα Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στην Προεδρία της Ελληνικής Διοίκησης, η εφημερίδα σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις τόσο με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του συντάγματος όσο και με την ομάδα διαπραγματεύσεων που συγκροτήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διοίκησης Αναστασιάδη τις τελευταίες εβδομάδες, και μια «διπλωματική πηγή», του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται τα νέα, είπε στην εφημερίδα “η ελληνική πλευρά, όλα τα είδη των πραγμάτων που θα εμφανιστούν στο τραπέζι του συνεδρίου πέντε όψεων. Είπε ότι ετοιμάζεται να είναι έτοιμος για την πιθανότητα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «διπλωματική πηγή» επεσήμανε επίσης ότι ο κύριος και κύριος στόχος της πενταμερούς διάσκεψης είναι να διευκρινίσει εάν υπάρχει κοινό όραμα για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε πρόσφατα τηλεφωνήματα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτικές Ασφάλειας Τζόζεφ Μπόρελ, υπενθυμίζοντας ότι αναμένεται να έφτασε, η εφημερίδα δήλωσε ότι ο στόχος είναι να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εξελισσόμενες διαδικασίες σχετικά με το Κυπριακό, καθώς και να λάβει σημαντική θέση στο πενταμελές συνέδριο.

Σημειώνοντας ότι χθες πραγματοποιήθηκε μια νέα συνάντηση με την ομάδα συνταγματικών εμπειρογνωμόνων στο Ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των ανεπίσημων προετοιμασιών του συνεδρίου πέντε όψεων, η εφημερίδα δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, είπε στο ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων ΚΙΠΕ, είπε ότι θα συναντηθεί.

Υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης είχε συναντηθεί με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ο Κούσιος πρόσθεσε ότι ο Αναστασιάδης στόχευε να ωφεληθεί από όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας στους τομείς που τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και ότι ο Αναστασιάδης θα επωφεληθεί επίσης από τη συμβολή του συνταγματικοί εμπειρογνώμονες.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος, από την άλλη πλευρά, στο άρθρο των ειδήσεών της με τίτλο «Διατήρηση της ορμής – Καθυστέρηση πρακτικών προβλημάτων Ανακοίνωση της ιστορίας του άτυπου συνεδρίου πέντε πλευρών – Συνεδριάσεις με νομικούς συμβούλους συνεχίζεται», ενώ αναφέρεται ότι η ανεπίσημη 5 + 1 Το συνέδριο για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη πρότεινε ότι κάνει κινήσεις για να διατηρήσει τη δυναμική του προβλήματός του για δύο ακόμη μήνες.

Γράφοντας ότι η άφιξη της Jane Holl Lute στην Κύπρο τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου για να κάνει επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη περιλαμβάνεται επίσης σε αυτό το πλαίσιο, η εφημερίδα δήλωσε, με βάση τις “πληροφορίες που βρίσκονται στο χέρι”, ότι η αποστολή του Lute στην Κύπρο και οι επαφές της με το τρεις εγγυητές είχαν διπλό σκοπό.

“ένας. Το Lute έρχεται για διατήρηση της δυναμικής, επειδή υπάρχουν δύο μήνες από τώρα έως ότου πραγματοποιηθεί το πενταμελές συνέδριο. Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι η προετοιμασία για το πενταμελές συνέδριο δημιούργησε δυναμική και δεν θέλει να εξαφανιστεί. Ένα νέο ταξίδι από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα βοηθήσει επίσης με αυτήν την τάση.

2. Η άφιξη του Lute στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία για το άτυπο συνέδριο 5 + 1. Εκτός από τη συνάντηση με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, ο Λούτε αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους και των δύο πλευρών για να συζητήσει μια σειρά που ασχολείται με την καλύτερη προετοιμασία για το πενταμελές συνέδριο. Στο προηγούμενο ταξίδι του στην Κύπρο, ο Λούτε δεν είχε συναντηθεί μόνο με ηγέτες αλλά και στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. “

Παρά τις πληροφορίες ότι η επίσκεψη της Jane Holl Lute στην Κύπρο θα είναι τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας που θα πραγματοποιηθεί το ανεπίσημο συνέδριο 5 + 1, η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι αναμένεται να κάντε δηλώσεις εντός των επόμενων 24 ωρών.

Όσον αφορά την καθυστέρηση που καταγράφηκε στην ανακοίνωση της ημερομηνίας του πενταμερούς συνεδρίου, αν και όλα έχουν αποφασιστεί από μια εβδομάδα, η εφημερίδα επεσήμανε ότι ο κύριος λόγος είναι τα πρακτικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, λέγοντας ότι «υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από τον ιό της κορώνας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να γίνουν οι σχετικοί κανονισμοί. “

Αναφέροντας ότι υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των αρχών και την είσοδό τους σε διάφορα κτίρια, καθώς και τον αριθμό των ατόμων στις αντιπροσωπείες, η εφημερίδα επεσήμανε ότι το ζήτημα των δοκιμών που θα συμμετάσχουν οι συμμετέχοντες στο πενταμελές συνέδριο πρέπει να υποβληθούν πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι όλα αυτά πρέπει να αποσαφηνιστούν προτού προβούν σε δηλώσεις.

Η εφημερίδα Haravgi, από την άλλη πλευρά, στο άρθρο της με τίτλο “British Proposals in Focus” δήλωσε ότι οι Βρετανοί ήθελαν να επιστρέψουν δυναμικά στο Κυπριακό και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραάβ έλεγξε τον παλμό των ηγετών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο , αν και αυτό το ζήτημα δεν επισημοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου. Έγραψε ότι φαινόταν να είναι απασχολημένος με τους συμβούλους του Ελληνοκυπριακού Προέδρου Διοίκησης, στο πλαίσιο της γενικής προετοιμασίας υπό το φως της ανεπίσημης διάσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που απεικονίζονται στον τύπο, η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι «οι Βρετανοί περιγράφουν μια χαλαρή ομοσπονδία αποτελούμενη από δύο κυρίαρχες κοινωνίες που θα είχαν πολλές εξουσίες» και ισχυρίστηκε ότι «η κεντρική κυβέρνηση θα παρέχει κυριαρχία, ενιαία ιθαγένεια και διεθνή εκπροσώπηση».

Παράλληλα, η εφημερίδα δήλωσε ότι “μια ιδέα που προτείνεται αφορά δύο αντιπροέδρους, έναν Τουρκοκύπριο και έναν Ελληνοκύπριο, οι οποίοι θα αποφασίσουν μαζί με έναν εκ περιτροπής πρόεδρο που δεν θα έχει πολλή εξουσία και που θα εκφράσει την ισότητα.”

Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι «εκτός από αυτό, βλέπουμε ότι (οι Βρετανοί) βλέπουν ένα τουρκοκυπριακό παιχνίδι για τις αποφάσεις, καθώς και ένα κάπως ευέλικτο Συμβούλιο Υπουργών (4 Ελληνοκύπριοι – 2 Τουρκοκύπριοι)».

Το άρθρο περιελάμβανε επίσης τις δηλώσεις ότι “το Λονδίνο είναι υπέρ της αποδοχής της πολιτικής ισότητας, την οποία οι Τούρκοι περιγράφουν ως κυρίαρχη ισότητα”.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ, ένα από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, ανακοίνωσε στο Λονδίνο ότι οι βρετανικές προτάσεις ήταν επικίνδυνες και δεν τις αποδέχτηκαν.

.Source