Ο Λούτ έδεσε αύριο στη Λευκωσία για να προετοιμάσει ανεπίσημο πεντάγωνο στο Κυπριακό

Συνάντηση Anastasiadis-Lut τη Δευτέρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Antonio Guterres για την προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό με προσωπικό 5 + 1.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη Δευτέρα, 10 π.μ. Στις 30, συναντιέται με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Jane Ein Hall Luth ως μέρος της πρωτοβουλίας του Antonio Guterres για τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό. +1:

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η κα. Ο Λούτ θα ξεκινήσει τις αυριανές συναντήσεις για να δει αν μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί το αποτέλεσμα που μπορεί να βγει από το άτυπο πένταθλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή για το Κυπριακό στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με ειδικές προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τον κ. Πρωτοβουλία Guterres. Όπως είπε ο Παναγιώτης Σεντόνας, αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην επιστολή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “στέλνει μια σειρά προτάσεων που προωθούν ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, ενισχύουν τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία του Κ.” επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα προς το σκοπό αυτό. “

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές από τα κατεχόμενα εδάφη, τη Δευτέρα στις 2.30 μ.μ., η κα Lut θα συναντηθεί επίσης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών διαπραγματεύεται με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ

Οι προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών συζητήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου στο Twitter.

“Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell για να συζητήσει την κατάσταση στην Αρκτική Μεσόγειο και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. “Υπό το φως των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2020”, ανέφερε η δήλωση.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της επιτροπής, Ursula von der Layn, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell, είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θέσεις Guterres

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε έκθεση για την καλή του υπηρεσία στην Κύπρο, σημείωσε αυξανόμενο σκεπτικισμό για τις διαφορετικές απόψεις των δύο κοινοτήτων σχετικά με τις προοπτικές επιστροφής στις διαπραγματεύσεις και ενός μοντέλου λύσης.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ένα ανεπίσημο αντίγραφο του οποίου δόθηκε στα μέλη του Υπουργείου Άμυνας την Παρασκευή το απόγευμα. Καλύπτει τις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 19 Ιουνίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι είναι σαφές ότι ο χρόνος εργάζεται εις βάρος μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Όσον αφορά τη διαπραγματευτική προσπάθεια, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες, μετά από διαβουλεύσεις με τη σύμβουλό του, Jane Ein Hall-Luth, και οι δύο πλευρές και ο εγγυητής έχουν εκφράσει την προθυμία τους να παραστούν σε μια άτυπη συνάντηση. Υπό την αιγίδα:

“Σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι να ανακαλυφθεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν στον προβλεπόμενο ορίζοντα για μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό. Σκοπεύω να προσκαλέσω τους εγγυητές των μερών σε αυτήν την άτυπη συνάντηση το 2021 το συντομότερο δυνατό. Όπως έχω πει πολλές φορές, αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική, αυτή η άτυπη συνάντηση 5 + 1 θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε το πραγματικό της μέγεθος. ομοιότητα των οραμάτων և περιγράψτε τα βήματα που απαιτούνται για να προχωρήσετε.

Όσον αφορά τις ΦΠ, λέει ότι, σε αντίθεση με τις εξελίξεις που περιγράφονται στην προηγούμενη έκθεση Good Fortune, αυτή τη φορά υπήρξε πολύ μικρή πρόοδος στην εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο κ. Γκουτέρες συνεχίζει να εξετάζει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την Κύπρο: և Ενθαρρύνει τα μέρη να υποβάλουν προτάσεις և ιδέες ή να επανεξετάζουν προηγούμενες προτάσεις έτσι ώστε οι συζητήσεις և η πρόοδος να μπορεί να συνεχιστεί.

Πηγή: KYPE

Source