Ο Μάρτιος θα είναι αποφασιστικός, θα καθορίσει την επιτυχία του καλοκαιριού, τονίζει ο Τάνος Μιχαηλίδης

Το 2021 μπορεί να είναι μια κακή αρχή για τα αεροδρόμια της χώρας, καθώς ο Ιανουάριος σημείωσε νέα διψήφια πτώση 90,5% από το 2020, αλλά οι προοπτικές παραμένουν αισιόδοξες ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί φέτος, κυρίως λόγω αλλαγών. Τέθηκαν σε ισχύ τον Μάρτιο σε σχέση με την ταξινόμηση των χωρών από τις οποίες η Κύπρος θα δεχθεί τουρίστες. Αυτή η θέση του Υπουργείου Μεταφορών γίνεται επίσης αποδεκτή από τους ξενοδόχους, καθώς είναι αποτέλεσμα των δηλώσεων που έγιναν σήμερα από τον Πρόεδρο της PASYXE Πάφου Τάνος Μιχαηλίδης στην PafosNet.

Ο Πρόεδρος της Paphos Hotels, ειδικότερα, τόνισε ότι η νέα πανευρωπαϊκή ταξινόμηση προσφέρει κάποια πρόσθετη ομαλότητα στην αγορά, επιτρέπει κυρίως στον τουρίστα να ταξιδέψει, καθώς δεν θα φοβάται το απροσδόκητο, θα πρέπει να υποβληθεί σε αναδιοργάνωση. և εκδηλώσεις που δεν έλαβε υπόψη.

“Ο ταξιδιώτης θα ξέρει τώρα εκ των προτέρων ότι πηγαίνει σε έναν προορισμό που έχει ειδικές απαιτήσεις που θα είναι σχεδόν πανομοιότυπες σε όλη την Ευρώπη”, είπε. “Αυτό είναι ένα σωστό και θετικό βήμα, αλλά δεν είναι μόνο απαραίτητο για την κλιματική αλλαγή.

Η κατάσταση στον ξενοδοχειακό κλάδο εξακολουθεί να είναι πολύ άσχημη, θα πρέπει να ληφθούν και πάλι σημαντικά βήματα. Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να ανακοινώσει την περαιτέρω υποστήριξη των τμημάτων της και του ξενοδοχειακού προσωπικού έως τον Μάρτιο, έτσι ώστε αυτό το μήνα οι μεγάλοι ξένοι τουριστικοί πράκτορες μπορούν να ξεκινήσουν τις παραγγελίες από εμάς για να δουν την προθυμία τους να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. “Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε θετικά αμέσως.”

Αυτό υποδηλώνει, εξηγεί ο Tanos Mikhailisis, ότι οι κρατικές ενισχύσεις στον τομέα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, έτσι ώστε τα ξενοδοχειακά τμήματα να μπορούν να εργαστούν και να προετοιμαστούν εγκαίρως. Σημείωσε ότι φέτος ο ανταγωνισμός για προορισμούς της Μεσογείου θα είναι μεγαλύτερος από ποτέ, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πρώτα βήματα των ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Ο Πρόεδρος της PASYXE Πάφος σημειώνει ότι είναι θετικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία φαίνεται να σημειώνουν μεγάλη πρόοδο στο πρόγραμμα εμβολιασμού τους, το οποίο δημιουργεί αισιοδοξία ότι οι κύριες αγορές της χώρας μας θα μπορούν να κινηθούν εγκαίρως, προβλέποντας την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο .

“Αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην χάσουμε το 2021”, τόνισε, “επειδή η κατάσταση είναι ακόμα πολύ κακή. Όλα τα ξενοδοχεία της Πάφου είναι πλέον κλειστά και οι καλοκαιρινές κρατήσεις είναι ελάχιστες λόγω αβεβαιότητας. “Κυριαρχεί σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι κρατήσεις ήταν ελάχιστες από τις ακυρώσεις του περασμένου έτους.”

mesoselido-thanos-mixailidis:

Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Μεταφορών Ίαν Άνης Καρουσός διευκρίνισε ότι παρά την επιβολή τριήμερης απαγόρευσης στους επισκέπτες που έφτασαν στην Κύπρο το περασμένο Σάββατο, η οποία είναι πλέον ευθύνη των επισκεπτών, έχουν εφαρμοστεί τα σχέδια για τη σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων και το άνοιγμα των αεροδρομίων από την 1η Μαρτίου δεν ανατρέπεται.

Το τροποποιημένο σχέδιο, υπενθύμισε, διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει καραντίνα για 56 χώρες σε καμία από τις τρεις κατηγορίες, σημειώνοντας επίσης ότι από την 1η Μαρτίου, οι κατηγορίες αλλάζουν από Α, Β-Γ – πράσινο, πορτοκαλί – κόκκινο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταξινόμηση των χωρών θα βασιστεί τώρα στην εβδομαδιαία έκθεση / αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου θα αξιολογήσει μόνο τις χώρες για τις οποίες δεν θα υπάρξει αξιολόγηση . ECDC. Από την 1η Μαρτίου, θα υπάρχει μια τέταρτη κατηγορία – γκρι, η οποία θα είναι πιο σοβαρή – η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα αυτοσυγκράτησης / καραντίνας.

Ωστόσο, ο Ian Anis Karousos διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί την 1η Μαρτίου, η μέγιστη κατηγορία στην οποία βρίσκονται 56 χώρες, η οποία θα παρέχει συνεχή αεροπορική επικοινωνία με την Κύπρο, θα είναι η κόκκινη κατηγορία, η οποία απαιτεί διπλό μοριακό έλεγχο ένα κατά την άφιξη.:

Αυτές οι 56 χώρες είναι κράτη μέλη της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου-Ελβετίας, ο κατάλογος των τρίτων τρίτων χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης: Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Λευκορωσία. Ο Υπουργός σημείωσε ότι η νέα ταξινόμηση βασίζεται κυρίως στην υποχρέωση δοκιμών, σημειώνοντας ότι πέρυσι η Κύπρος ήταν η πρώτη που την εφαρμόζει στην ΕΕ,, φέτος βλέπουμε ότι αρκετές χώρες, σύμφωνα με τον ίδιο, την αντιγράφουν στην ουσία.

Ωστόσο, ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η κατάσταση με τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο και στο εξωτερικό παραμένει ρευστή, αλλά, όπως σημείωσε, ο σχεδιασμός των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν την 1η Μαρτίου δεν αλλάζει προς το παρόν. “Ο σκοπός των αλλαγών που προωθούμε είναι να στείλουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην αεροπορική βιομηχανία”, είπε, έτσι ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να μπορούν να προγραμματίσουν τις πτήσεις τους. “Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα”, πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα πτήσεων προς Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Carusos, θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα συνεδρίασης της αρμόδιας διυπηρεσιακής επιτροπής για την εξέταση της κατάστασης, η οποία, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν στον τομέα των αεροδρομίων, των ξενοδοχείων και του τουρισμού.

Ήδη, όπως είπε ο Υπουργός Μεταφορών στον Φιλελεύθερο, το Σχέδιο Δράσης για τη σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων φαίνεται να ανταποκρίνεται στις αεροπορικές εταιρείες που, όπως είπε, σκοπεύουν να αυξήσουν τα δρομολόγια τους ή να ξεκινήσουν νέα δρομολόγια. Ο Ian Anis Karousos είπε ότι μια νέα εταιρεία αναμένεται να δραστηριοποιηθεί σε πτήσεις από Κύπρο προς Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, μια εξέλιξη που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό για αυτήν τη διαδρομή, ότι θα υπάρξουν πτήσεις προς το Αμπού Ντάμπι από εκεί. Τέλος, ο κ. Carusos αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Wizz Air για την ενίσχυση της βάσης της τρίτης αεροπορικής της βάσης στην Κύπρο και την έναρξη νέων δρομολογίων.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, το έτος ξεκίνησε με μια νέα πτώση της κίνησης των επιβατών, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα αεροδρόμια Hermes, ο αριθμός των επιβατών που μεταφέρθηκαν σε δύο τοπικά αεροδρόμια μειώθηκε σε 43678, σε σύγκριση με 459 688 τον Ιανουάριο του 2020 (- 90,5%). Πέρυσι, λόγω της επιδημίας που κράτησε τα αεροδρόμια κλειστά για αρκετούς μήνες και τα μέτρα υποκλοπής της, η επιβατική κίνηση μειώθηκε σε 2.312.806 επιβάτες, σε σύγκριση με 11.273.748 το 2019 (-79,5%).

cyprus-airways-se-pafo

Source