Ο μετανάστης γιατρός Bartolo λέει ότι η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για τους μετανάστες στη Μεσόγειο

Ο Pietro Bartolo, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εδώ και χρόνια ο “γιατρός των μεταναστών” που προσγειώθηκε στο ιταλικό νησί Lampedusa, δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για όσα συμβαίνουν ακόμη στη Μεσόγειο και στη Λιβύη, και ότι “δεν «κάνω ό, τι πρέπει να κάνει».

Ο Pietro Bartolo, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) με το Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη «για όσα συμβαίνουν ακόμα στη Μεσόγειο και στη Λιβύη».

Ο Μπαρτόλο έδωσε ομιλία την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Φλωρεντίας, όπου κλήθηκε να μιλήσει για την πρόσφατη επιθεώρηση που διενήργησαν οι ευρωβουλευτές στα σύνορα μεταξύ Κροατίας και Βοσνίας.

«Όταν μιλάω για την Ευρώπη, μιλάω για κράτη μέλη και επίσης μιλώ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή λέγοντας να σέβεται τις συμφωνίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται συστηματικά σε όλη την Ευρώπη Πρέπει να πω, συμπεριλαμβανομένου και από εμάς, “είπε ο Μπαρτόλο.

Οι πολιτικές για τους μετανάστες ως «αποτυχία»

Ο Μπαρτόλο είπε ότι το μεταναστευτικό φαινόμενο “δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως το έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, το οποίο είναι αποτυχία. Έχουμε πιστοποιήσει, βεβαιωθήκαμε ότι το Δουβλίνο 3, το τρέχον, ήταν αποτυχία. Ήμουν επίσης σκιώδης εισηγητής για τον φάκελο σχετικά με την εφαρμογή του Δουβλίνου 3, και καταλήξαμε στον φάκελο λέγοντας ότι είναι μια αποτυχία που έγινε αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι ένα σύμφωνο που μιλά για επαναπατρισμό, μιλά για ενίσχυση των συνόρων, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φρουρίου και αυτό δεν δεν είναι καλό.

“Μιλά για προ-έλεγχο, μιλάει για βαρύτητα στους ώμους των χωρών πρώτης εισόδου και πρώτης προσγείωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου, της Ισπανίας και θα έλεγα επίσης την Κροατία. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε υλοποιείται αυτή η αλληλεγγύη που αναφέρεται στο άρθρο 80 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης “, είπε.

Η υποκίνηση μίσους πρέπει να διωχθεί

“Είναι αλαζονικό και όχι πολιτικό που βασίζεται στην κουλτούρα του μίσους, της οργής. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος, ένα έγκλημα στην πραγματικότητα, γιατί η υποκίνηση μίσους πρέπει να διωχθεί”, δήλωσε ο Μπαρτόλο.

“Νομίζω, μάλλον, ότι η πολιτική πρέπει να δώσει απαντήσεις” γιατί “είναι πολιτική που πρέπει να αποφασίσει εάν θα κλείσει τις πόρτες ή θα τις ανοίξει, αν θα αφήσει αυτούς τους ανθρώπους να πεθάνουν στη μέση της Μεσογείου, ή στη Λίπα, ή να τους σώσει. Είναι πολιτική που πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει, να στρατολογήσει τη Λιβύη ή την Τουρκία ή όχι, είναι πολιτική που πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι στο καλό ή στο κακό. Είναι πάνω απ ‘όλα η ευρωπαϊκή πολιτική που πρέπει να δώσει αυτές οι απαντήσεις επειδή το φαινόμενο της μετανάστευσης, και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, γεννήθηκε με τον άνθρωπο, θα υπάρχει πάντα, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει “, είπε.

Επομένως, «πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, όχι με μάχη, με επαναπατρισμό, με συρματοπλέγματα, με τοίχους, με ψυχικά τοιχώματα που είναι πιο δύσκολο να γκρεμιστούν επειδή δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο, τόσο πολύ που 30 χρόνια αργότερα μιλάμε ακόμα για τη μετανάστευση, το πρόβλημα της μετανάστευσης. Πιστεύω λοιπόν ότι οι απαντήσεις πρέπει να είναι οι σωστές με βάση τις αξίες που μας ανήκουν, που είναι αλληλεγγύη, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμός του δικαιώματος στη ζωή, “Bartolo είπε.

Source